torsdag 22 november 2012

Svenskarna oroas allt mer för arbetslöshet – men inte boprisfall

Idag kom ett pressmeddelande från Fastighetsbyrån, intressant läsning från undersökningen där många oroas över arbetslöshet men inte boprisfall:

/Henrik


Pressmeddelande: den 22 november 2012 - Allmänt

En tredjedel av alla svenskar oroas över att de själva eller någon i familjen ska bli av med jobbet. Och oron för arbetslöshet har ökat de senaste två åren, visar en ny undersökning från Fastighetsbyrån. Resultaten visar även en mer pessimistisk syn på konjunkturutvecklingen i Sverige. Men svenskarna tror inte lågkonjunkturen kommer att slå mot bostadsmarknaden. Betydligt färre tror på sjunkande bostadspriser nu jämfört med förra året.

Fastighetsbyrån har frågat 1000 svenskar mellan 20 och 74 år om deras syn på privatekonomin, konjunkturutvecklingen och bostadspriserna. På frågan ”Vad känns som det största hotet mot privatekonomin under hösten och vintern” har flest, 33 %, svarat att jag/någon i familjen blir av med jobbet. Det är en ökning från 26 % hösten 2011 och 23 % 2010.

Näst flest, 17 %, anser att det inte finns något som kan hota deras privatekonomi. Det är en ökad andel med 4 % sedan 2011. 14 % ser sin egen konsumtion som det största hotet vilket är lika många som förra året. Andelen som oroas mest över nedgång på aktie/fondmarknad, ökande elpriser och ökande räntekostnader har alla sjunkit till 9, 9 och 7 %.

- Det är tydligt att arbetslösheten är det som oroar mer och mer. Självklart är det alltid det som kan slå hårdast mot en familj. Men nu är det alltså fler och fler som känner det som ett reellt hot. Jag tror också att en relativt kraftigt ökad arbetslöshet är det som skulle kunna få en annars väldigt stabil bostadsmarknad att bli skakig, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

När det gäller svenskarnas syn på konjunkturen i Sverige tror hela 68 % att det kommer vara svajigt och svänga fram och tillbaka en tid framöver. 18 % tror att konjunkturen kommer att bli sämre framöver och att en återhämtning är långt borta, vilket är en ökad andel från 12 % 2011. Endast 2 % tror att vi lagt det värsta bakom oss och förväntar sig en snabb återhämtning. Motsvaranded siffra var 11 % förra hösten.

När det gäller bostadspriserna är svenskarna däremot lite mer optimistiska. 55 % tror på stillastående bostadspriser de kommande sex månaderna. 23 % tror på ökande bostadspriser. 22 % tror på en prisnedgång. När samma fråga ställdes förra året trodde 42 % på en prisnedgång. Och endast 9 % av svenskarna tror att det är hög risk för en bostadsbubbla.

-Svenskarna har lärt sig att bostadsmarknaden oftast står emot konjunktursvängningar ganska bra. I Sverige har vi en bostadsbrist och vi äger boende för att bo – inte tjäna pengar. Därför ska det mycket till för att rubba stabiliteten. Kraftigt ökad arbetslöshet är det främsta som skulle kunna förändra den stabila utvecklingen, säger Lars-Erik Nykvist.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Reagera Marknadsanalys mellan den 12:e och 18:e oktober 2012, på uppdrag av Fastighetsbyrån. Undersökningen genomfördes via en enkät till en riksrepresentativ webbpanel och 1000 personer mellan 20 och 74 år deltog. Resultaten kan brytas ner på kön, storstad/övriga landet och bolånetagare/de som inte har bolån. Undersökningen genomfördes även med samma metod hösten 2010 och 2011 vilket gör att resultaten kan jämföras år till år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar