söndag 18 november 2012

Stress

En bostadsaffär är en av de största affärerna vi kommer att göra i våra liv. Inte nog med det förmodligen är den största ekonomiska transaktionen vi kommer att vara med om utan det är även en stor emotionell händelse. I en nyligen gjord undersökning så har man tittat på vilka faktorer som vi upplever mest stressande i samband med ett bostadsköp.
Undersökningen visade klart på att, oavsett kön och ålder, så är det främst budgivningen som upplevs som mest stressande.
Inte så förvånade tycker jag. Det är ju i samband med budgivningen som det i mångt och mycket avgörs. Dels naturligtvis vem som vinner kampen om bostaden i fråga men även för säljarna så är ju budgivningen avgörande, då de får reda på hur mycket de får för sin bostad.
Det är för alla inblandade parter en frustrerande process där spekulanterna kliar sig i huvudet och försöker förstå sig på sina konkurrenter och deras nästa drag medan säljarna sitter på sin kammare och otåligt biter på naglarna och kanske är frustrerade över att det tar tid innan nästa bud kommer eller att någon måste "sova på saken". Det finns mycket psykologi i en budgivning som jag har bloggat om tidigare.

I budgivningsprocessen, liksom i alla andra delar av bostadsaffären, måste vi mäklare agera opartiskt och omsorgsfullt. Det är inte tillåtet att mäklaren agerar som någons ombud eller tar någons parti, utan alla ska behandlas på samma sätt.
Mäklaren får inte heller fatta egna beslut gällande försäljningen utan det är alltid säljaren som bestämmer. Dessutom måste vi ALLTID framföra ALLA bud. Detta gäller alltså ÄVEN när en budgivning avslutats MEN inget köpekontrakt är undertecknat.
Det är vidare inte heller en mäklares jobb att ta ställning till om ett bud ska tas emot eller inte, utan ALLA bud ska framföras till säljaren som sen kan bestämma om han eller hon accepterar budet eller ej. Det är inte heller tillåtet att begära att höjningar av ett bud ska göras med vissa förutbestämda intervall.

Eftersom det uppenbarligen är budgivningsprocessen som i särklass upplevs som mest stressande för konsumenterna och det är också gällande just budgivning som mäklare anmäls mest till Fastighetsmäklarinspektionen, så bör vi som mäklare ännu tydligare informera spekulanter och säljare om hur en budgivning går till, vad som gäller och att tydliggöra att bara för att man "vunnit" en budgivning så är inget klart förrän man har ett undertecknat köpekontrakt av båda parter.
Fastighetsbyrån har sedan länge något som kallas för kvalitetssäkrad budgivning vilket innebär att vi har öppenhet och transparens i våra budgivningar. Från och med den 1 juli 2011 så är det dessutom ett lagkrav för alla mäklare att köparen och säljaren får ta del av budgivningsdokumentationen.


Fortsättningsvis visade undersökningen på att unga är mer stressade än äldre där ålderskategorin ålderskategorin 56-80 år är de som är minst stressade. Inte heller det speciellt förvånande. Det är unga som köper sin bostad och skuldsätter sig medan många i den äldre kategorin kanske säljer och ofta gör sig en fin vinst.

Undersökningen visade också att det finns genusskillnader där kvinnor är mer stressade över ekonomin generellt och män stressas av att gå på visningar. Även geografiska skillnader förekommer där fler i storstadsregioner tycker att budgivningen är stressande jämfört med boende i andra regioner. Inte heller det så förvånande då det handlar om helt andra prisnivåer i budgivningarna i våra storstäder.

1 kommentar:

  1. "Det är inte heller tillåtet att begära att höjningar av ett bud ska göras med vissa förutbestämda intervall".
    Vet inte om jag håller med dig där :)

    http://www.dagensjuridik.se/2012/05/budintervall-forenligt-med-god-fastighetsmaklarsed

    // Anders

    SvaraRadera