tisdag 11 december 2012

Mer nyans

Igår fick vi Fastighetsmäklarinspektionens månadsbrev och förutom en redogörelse för alla varningar och erinran som FMI valt att dela ut så fanns det också intressanta siffor som anknyter till det som Elin skrev om förra veckan, nämligen att antalet fastighetsmäklare som har begärt avregistrering aldrig varit så högt som under år 2012. 

  • Antalet som valt att avregistrera sig under 2012 ligger ungefär på samma nivå som nyregistreringar (ca 635 st). 
Detta innebär ju att mäklarkåren står på plus minus noll i totalt antal mäklare dvs kåren minskar inte trots de för många något tuffare tiderna.

  • När det gäller avregistreringar är det ungefär lika stor del kvinnor som män, medan det är en övervikt av kvinnor som registrerat sig. 
Detta är väl en trend som varit några år tror jag och också något som de som studerar upplever, att det är fler kvinnliga studenter än manliga. På uppdragsutbildningen i Malmö så kunde man inte riktigt se denna trend dock men så var också många av oss äldre än de som studerade på den "vanliga" utbildningen.

  • Stockholms län svarar för 31,8 procent av samtliga avregistrerade och 28,7 procent av dem som registrerat sig. Motsvarande siffror för år 2011 var 37,6 procent respektive 32,1 procent.

Inte en jättestor men ändå signifikant minskning. Kanske ett antydning om att Stockholms-marknaden börjar vara mättad? En kaka kan ju bara räcka till ett visst antal personer.

  • Åldersmässigt är det de som är födda senare än 1982 som är största grupp både bland de avregistrerade och bland de nyregistrerade. Åldersguppen svarar för 27 procent av alla avregistreringar och 67 procent av alla registrerade under året. 
Det är på sätt och vis inte konstigt att de svarar för den största andelen nyregistreringar eftersom många av dem har pluggat och nu ska ut i yrkeslivet. Men det är ändå intressanta siffror och understryker lite av det som Elin var inne på, nämligen att det "riktiga" jobbet som mäklare kanske inte alls motsvarar den tankebild de hade av yrkesrollen som mäklare och därför överger man yrket ganska snabbt. 
Dessutom visar forskning att åttiotalisterna är en generation som är kräsna. En generation som ser att;

"en arbetsgivare är utbytbar, precis som en utbildningsplats eller ett telefonbolag. Konkurrens och nya arbetssätt ses som stimulerande och man tar själv kommandot i en värld fylld av möjligheter och karriärvägar"*

80-talisterna är enligt uppgift inte heller speciellt benägna att "först jobba hårt för en relativt låg lön under många år" för att sen få en bättre inkomst – "så länge orkar 80-talisterna inte vänta".*

Naturligtvis kan man inte dra all över en kam och tiden lär ju utvisa varhän det lutar men siffrorna och informationen från FMI ger ändå en lite mer nyanserad bild än vad DN ekonomi valde att ge häromveckan.

*källa: artikel i svd av Anders ParmentEkonomie doktor, verksam på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar