tisdag 28 augusti 2012

Snabba Cash?

Här är en intressant artikel om utbildningen som jag läser..

Jag tycker att man ska tänka efter en extra gång innan man ger sig in i den här branschen och innan man tackar ja till sin plats på utbildningen. Det är så himla många som väljer att inte jobba som mäklare för att dom insåg efter utbildningen att det inte var något för dem. Detta bidrar till att många som verkligen vill står utan plats. 

Vad har ni för syn på mäklaryrket?!
/Elin

6 kommentarer:

  1. Jag har senaste tiden funderat mycket på mäklaryrket då tankar på att byta karriär börjat gro hos mig. Men hur ska man veta om det är rätt? Jag inbillar mig att mäklaryrket innebär kontakt med andra människor som man får hjälpa med något väldigt centralt, boende (sälja bostad eller köpa). Den delen tror jag att jag skulle gilla väldigt. Jag tycker också om att sätta mig in i olika objekt. Det ser jag som något som hela tiden förändras på ett positivt sätt (nya objekt att förmedla). Det jag tvekar på är om jag är tillräckligt säljande. Jag är bra på att bemöta människor och förmedla information, det jag undrar över är hur "pushig" man behöver vara bakom kulisserna. Måste man alltid ragga objekt att förmedla? Hur hanterar man svårsålda objekt? Är det en väldig tävling under utbildningen studenter emellan?
    Vad anser du är de viktigaste egenskaperna hos en blivande mäklare?
    En annan fråga: är man ledig någon annan dag i veckan som kompensation för de söndagar man arbetar? Hur många söndagar jobbar man per år?
    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag är en av dem som har fått en plats på utbildningen i Borås och tackat ja till den! En återkommande kommentar som jag fått av flera vänner och bekanta när jag berättat om mina framtidsplaner är "jaha då skall du ut och tjäna storkovan då.." vilket gör mig lite besviken. Är den allmänna åsikten att det är ett enkelt arbete och lättförtjänta pengar? Jag tror istället att det som väntar är hårt men roligt och omväxlande arbete med många utmaningar och trevliga kundkontakter! Kanske har jag en högre lön idag, efter många år som speditör, än vad jag kommer att ha som mäklare men jag tror att det är ett yrke som kommer att ge många andra värden istället. Jag ser fram emot studiestarten nästa vecka och hoppas och tror att jag även efter studietiden känner att jag valt rätt yrkesbana. Vill också passa på att tacka för en mycket trevlig blogg!
    Mvh Linda

    SvaraRadera
  3. Hej på Er båda!

    Läste era inlägg o tänkte bara att jag skulle kommentera lite kort...

    Först och främst, Grattis Linda! Kul att du kommit in i mäklarvärlden! Det är strid på kniven om platserna och precis som Elin antyder i sitt inlägg, så är det synd ifall platserna fylls av dem som har heeelt fel förväntningar. I alla fall om det sker på bekostnad av dem som seriöst söker för att de vill vara i branschen...

    Det ÄR ett hårt arbete, med obekväma arbetstider och inte alltid särskilt bra betalt. Men det ÄR också fritt, med mycket kundkontakter och man KAN tjäna bra, även om inte alla gör det. Framförallt är det osäkerheten som tär.

    Även om jag tjänat bra innan betyder inte det att jag kommer att göra det senare och det är svårt för många att vänja sig vid...

    Mäklaryrket har dock gett mig en helt ny dimension i mitt sätt att se på mig själv och andra. Man får en oerhört hög toleransnivå när man inser att alla människor ÄR olika... Personlig utveckling kallas det visst, så du har rätt Linda, i att mäklaryrket kan ge mer än pengar..

    Maria; Prova mäklaryrket - om du tycker om andra människor och att göra affärer. Vi är inte bara rådgivare, vi är även säljare så ja - du måste ha ett inre "driv" i att vilja få till avslut. Det är ju det du lever på, om man ska vara lite krass. Givetvis får detta inte ske på bekostnad av kunderna så det är där rådgivningen och den goda mäklarseden kommer in..

    Man behöver inte vara "pushig", men driven. Det är en viss skillnad. :-)

    Som svar på dina frågor; Ja, man måste hela tiden försöka få in nya kunder. Långsiktiga och kortsiktiga relationer hela tiden. Mest långsiktiga...

    Är objekt svårsålda är det viktigaste faktiskt att hantera säljaren, inte objektet... Man lyckas inte alltid att sälja allt...

    Mellan studenter upplevde jag (jag läste 2002-2004) att det var halvmycket konkurrens mellan studenterna. Vi hade inte ambitionen att jobba på samma ort allihop, men bland dem som bodde på min ort upplevde jag att det fanns viss konkurrens. Gäller bara att visa sig tidigt och mycket bland mäklarna.

    Själv traskade jag in på Fastighetsbyrån bara två veckor in i första terminen...

    Jag jobbar sällan söndagar. Vi har inte den kulturen i Borås att visningar måste ske då. Du lägger själv upp ditt arbetsliv (till väldigt stor del), så jobbar du varje söndag, kan du säkert kompensera dig en annan dag..

    Risken är bara att Mammmon griper tag i dig och då är det svårt att ta sig tid att vara ledig... man kan ju missa ett intag... ;-)

    Nu blev det en lång kommentar, men om ni orkade läsa hela vägen hit så vill jag bara önska er ett stort Lycka till, båda två!

    Mvh Linda

    SvaraRadera
  4. Hej! jag undrar om du Elin (eller nån annan med för den delen!) har några tips som kan vara bra att tänka på inför intervju för praktikplats? Jag har två såna i veckan varav en på Fastighetsbyrån och vet inte riktigt om jag ska behandla det som en vanlig arbetsintervju, eller om det är annorlunda med tanke på att det är praktik man söker?

    SvaraRadera
  5. Jag vet hur det är att inte komma in, har sökt 2 år i rad nu men "snubblat" på mållinjen. Därför hoppas man innerligt att alla som läser verkligen har som ambition att verka i arbetslivet som mäklare.
    Jag vill absolut inget hellre än att komma in på linjen och studera, för att en dag bli registerad mäklare. Att kunna få möjligheten art jobba inom ett yrke som jag finner mycket intressant, då jag är mycket intresserad av hus och det personliga mötet med olika människor. Hoppas at man en dag kommer in på utbildningen, kanske nästa år.

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym! Vad roligt att du ska på intervjuer! Jag tycker att du ska se det som en arbetsintervju. Kunna berätta om dig själv och vad du söker! Tänk på att det är lika mycket du som ska hitta en bra praktikplats som att de ska hitta en bra praktikant! Så jag tycker framförallt att du skall ta reda på vad det är för praktik dem kan ge dig! Lycka till!

    Martin! Tråkigt att höra. Det enda man kan göra är att söka igen och igen.. Tids nog kommer man förhoppningsvis in! Jag vet att Malmö har intagning i Januari, kanske är det värt att prova där?
    En annan väg att gå är att söka uppdragsutbildning. Då måste du ta kontakt med en byrå som är intresserad av detta samarbete! Lycka till och hoppas att din dröm går i uppfyllelse en vacker dag :)

    SvaraRadera