tisdag 30 november 2010
ATH 2
Lappning



ATH
Efter en trög sensommar och höst på bostadsbytarfronten i Östhammar så gick proppen ur i november. Minst sagt. Sista november idag och vi har precis skickat iväg en rapport som visar på All Time High. I november!
Är nyss hemkommen från ett underbart julbord tillsammans med mina kära kollegor (både på Byrån och på Banken), och vi har såklart firat med rosa bubbel.
Imorgon står vi på 0 igen. Då är det ny match.
Rutiner
För att kunna komma ihåg allt var jag tvungen att skapa mina egna rutiner. Jag tror att det underlättar jobbet att ha bra rutiner. Det kan handla om att skriva ned saker på olika ställen, att sortera i olika högar, använda register i pärmarna..... Kan låta dumt, men det underlättar. Jag gick t.om. så långt att jag inte bara skrev ned vem jag lovat att ringa på torsdag, utan också varför.... =D
Jag är också en samlare. I mina pärmar har jag dokument från de första värderingarna jag gjorde, dokument från banker, Skatteverket, Inskrivningsmyndigheten m.m. som kan vara bra att ha.
I min Outlook har jag virtuella pärmar med kundmail (sparar alla mail från mina kunder!), planritningar, besiktningsprotokoll och mycket mycket annat jag fått på mail. Man vet aldrig när man behöver ha dem igen...
Det här med flyttstädningen...
Till kontraktet däremot är det viktigare än viktigast att parterna förstår varenda paragraf. En kollega skulle skriva kontrakt med engelska köpare, och kallade in en amerikan för att översätta kontraktet. Skrivningen tog 2,5 timme, det var mycket att förklara.
Ett uttryck som blivit en klassiker på vårt kontor var när amerikanen skulle förklara begreppet flyttstädning. Han funderade ett tag och sammanfattade det hela kort och gott med:
Bygga hus
När bygget sen är klart åker vi ut och gör en slutvärdering. Då ska byggkreditivet göras om till bolån och det behövs en aktuell värdering. Det är alltså en sådan värdering jag var ute på i fredags, tillsammans med banken. En trevlig gest av banken som följt familjen under hela byggtiden.
måndag 29 november 2010
Sjukt....
Tack och lov så finns det mobila kontoret, vilket innebär att man faktiskt kan klara sina budgivningar, bokningar, värderingar m.m. hemifrån. Så nu sitter jag här, med min laptop i knät, skriver beskrivningar, sköter budgivningar, mailar och pratar i telefon.
*host*
söndag 28 november 2010
Skyltsöndag
Välkommen in!
fredag 26 november 2010
Trevlig advent!
Idag har vi "adventspimpat" kontoret så nu luktar det gott av granris och clementiner, adventsstjärnorna lyser upp i skyltfönstret och på skrivbordet tronar röda julstjärnor.

Trevlig advent!

torsdag 25 november 2010
Julstök
Någonstans där under är min arbetsplats. Nu börjar det dock ordna till sig på kontoret och som grädde på moset har Nyinreda i Östhammar julpyntat så fint i våra skyltfönster! Våra till salu-skyltar blev extra fina tillsammans med ljusslingor, tomtar och fina ljuslyktor. Finast i stan!
Brrr
Tänk om man kunde mäkla på lite varmare breddgrader istället.... det hade varit härligt.
Men, vänta... det kan man ju...! För vi har ju kontor i Spanien också!! Kolla in! Visst ser det härligt ut?
Bara en spanskakurs bort... var är mitt cv??

onsdag 24 november 2010
Rymligt
Det uppfyller många av de krav som vi märker att våra spekulanter efterfrågar som stora öppna ytor, högt i tak och en unik prägel. I det här fallet kan man också tillägga att akustiken är utmärkt, det finns en anrik historia, fina väggmålningar, en inbyggd orgel och stor tomt.
Om du tycker att detta låter som något för dig så kan det vara så att det är en kyrka som är ditt framtida boende :-). Är du intresserad får du skynda att fynda för budgivning pågår i skrivande stund!

Nedräkning
På kontoret spelar vi julsånger på Spotify, bjuder våra besökare på pepparkakor och idag damp det även ner en inbjudan till julfest tillsammans med banken.
Tydligen ska vi delta i ett rollspel med det passande namnet "Mordnatt råder". Mitt alias är Ada Långskägg-Julström och som av en händelse är jag i rollspelet gift med min kollega. Vem vet kanske är det just chefen som ligger risigt till?

Morgonsysslor
När det är snöstorm ute är det extra mysigt med lite tända ljus på kontoret. Snart kommer Anne-Lie in från en värdering, då är det dags för kaffe!
tisdag 23 november 2010
Effektiv dag!
Sedan har jag faktiskt börjat tjuvstarta med nästa års deklarationer. Har fått in några underlag från kunderna och lika bra att jobba undan dem innan ruschen kommer i januari. Vi vill ha in underlagen senast 20 januari. Nästan alla kommer in från 20 januari och framåt.
Budget
En ny elskling?
Enligt en undersökning som Fastighetsbyrån gjort så är just elpriset tillsammans med arbetslöshet de två saker som svenskarna ser som det största hotet mot privatekonomin. Många av oss har nog förra vinterns saftiga elräkningar i ett allt för färskt minne.
Trots att elen är dyr så är ändå konkurrensen på elmarknaden av betydelse och ett bra tips i dessa tider kan vara att se över sin egen elsituation och om det går att hitta ett billigare alternativ.
Jag bytte själv elleverantör genom att använda sajten Elskling.se tidigare i höstas.
Där kan man på ett väldigt lätt och överskådligt sätt med sina egna preferenser jämföra och byta elleverantör.
Förutom att jag tycker att sidan var grymt användarvänlig och att bytet gick utan några som helst problem så såg jag till att vår familj både fick sk "grön el" OCH minskade våra elkostnader med i runda slängar 7500 kr/år. Absolut inte en summa att förakta.

Tolkning
Men hur trist och torr årsredovisningen än kan verka så är den viktig om du tänker köpa en lgh eftersom du i och med lgh-köpet också blir andelsinnehavare i en förening. Det kan jämställas med att köpa aktier i ett företag och där årsredovisningen berättar hur bra eller dåligt det går för föreningen/företaget.
Som ägare till en bostadsrätt äger du nyttjanderätten till en viss lägenhet på obegränsad tid. Tillsammans med de andra i huset äger du dessutom bostadsrättsföreningens mark och byggnader och ni ansvarar gemensamt för förvaltningen av föreningen.
Personligen tycker jag att det är svårt att tipsa om olika ekonomiska nyckeltal hit och dit eftersom det finns många andra aspekter som kanske inte kan mätas i kronor och procent. Nedan följer således lite ”mjukare” tips på vad som kan vara värt att kolla lite extra på i en årsredovisning och sådana saker som går att jämföra olika bostadsrättsföreningar emellan.
Läs förvaltningsberättelsen – här finner du information om vilka åtgärder som vidtagits under året samt vad som planeras i den närmaste framtiden. Om föreningen flaggar för stora åtgärdsprogram är det viktigt att kolla om det finns pengar avsatta för detta i den sk ”yttre reparationsfonden”. Om det inte finns pengar där kan det innebära att det kommer att påverka månadsavgiften.
Men även om underhåll kostar pengar så är investeringar i underhåll viktigt för en välskött förening är också en attraktiv förening.
I förvaltningsberättelsen kan du också läsa om hur många lgh som sålts under det föregående år.
Kolla resultatet - Under rubriken "Årets resultat" ser du hur bra eller dåligt det gick för föreningen under året som gick. Resultatet bör helst vara en positiv siffra. Standard i årsredovisningar är att man även kan se förra årets resultat.
Det är normalt inget problem om en förening har ett negativt resultat ett eller ett par år men det håller däremot inte i längden.
I samband med att man tittar på årets resultat ska man också kontrollera om föreningen har en balanserad förlust (i balansräkningen). Även om föreningen gått med vinst just det senaste året så kan det finnas ett stort underskott, vilket man kan se under "balanserad förlust" i balansräkningen (där denna förlust kan uttryckas som "balanserat resultat", med ett negativt värde).
En del brf väljer också att i förvaltningsberättelsen redovisa resultatet över flera års tid vilket ger en bra översikt över föreningens ekonomi.
Granska skulderna – Kanske mer intressant än den sk soliditeten och storleken på föreningens skulder är att titta på vad för räntor som föreningen har på sina lån idag. Hur är den räntan jämfört med dagens ränta och kanske mest intressant när kommer räntevillkoren på dessa lån att läggas om?
Har föreningen höga skulder med en för närvarande låg ränta kan kostnaden komma att skjuta i höjden om de läggs om till en hög ränta, och tvärtom.
Undersök intäkterna – Har föreningen några övriga hyresintäkter (ex lokalhyra) förutom medlemmarnas månadshyra? Detta kan vara en viktig inkomstkälla och är ofta ett bra tillskott till föreningens ekonomi.
Här är det dock viktigt att beakta längden på hyreskontrakten och hur attraktivt läget är. Om lokalerna riskerar att bli outhyrda så måste bortfallet i inkomster täckas upp av höjda månadsavgifter.
Kolla upp skötseln - Hur mycket kostar det att sköta fastigheten? Tar man in hjälp utifrån eller sköter medlemmarna underhållet själva?
Det finns för och nackdelar med båda. En fastighetsskötare kan kosta en bra slant men då slipper man å andra sidan lägga sin fritid på underhåll i brf och vice versa. Större föreningar tenderar i större utsträckning att ha fastighetsskötare medan man i mindre föreningar sköter mer av underhållet själva.
Intressant att beakta kan också vara om styrelsen är avlönad eller jobbar ideellt.
Analysera yttre och inre fond – En förening är skyldig att regelbundet sätta undan pengar för underhåll och reparationer i en sk yttre underhållsfond. Kolla om det finns mycket eller litet pengar här (dividera yttre fond med antalet kvm för att få en jmftal).
Om det finns förhållandevis litet pengar kan en följdfråga till föreningen vara varför och om det finns mycket pengar kan en följdfråga vara vad man sparar till och hur mycket man tror att detta framtida underhåll kommer att kosta.
Det blir mer och mer ovanligt men i många föreningar finns det också en fond för inre underhåll. Då sparas en del av årsavgiften till underhåll och reparation av de enskilda lägenheterna. Kan vara värt att kolla upp om det finns någon inre reparationsfond för den lgh som just ni är intresserade av.
Mitt kanske allra bästa tips är dock att du noterar frågor och funderingar när du läser igenom årsredovisningen. Ring sedan till ordföranden eller annan kontaktperson i föreningen och diskutera vidare.
Förutom att du förhoppningsvis får svar på dina funderingar så får du också förmodligen en känsla av hur du tycker att ordföranden verkar. Är han/hon påläst och vet vad hon/han pratar om? Inger han/hon förtroende?
- Fråga om han/hon varit ordförande länge?
- Är det är hög omsättningstakt i styrelsen?
- Är det hög omsättningstakt på lgh eller bor folk kvar länge?
- Planerar föreningen att höja månadsavgiften snart?
- Finns det några tvister i föreningen?
- Har föreningen genomfört större renoveringar eller reparationer som påverkat den totala ekonomin? Var det planerat och kan det komma mer?
- Finns det någon femårsplan på underhåll?
- Hur har rörelseresultatet sett ut de senaste fem åren? (om det inte redovisats i förvaltningsberättelsen).
Siffrorna i en årsredovisning "ljuger inte" men man ska inte underskatta värdet av bakomliggande förklaringar samt intrycket gällande de ”mjukare” värdena eftersom ordföranden i allra högsta grad är delaktig i föreningens och kanske även i din boendeframtid.
Tips 1. Vill du få en ordentlig ekonomisk analys av bostadsrättsföreningen går det att göra på nätet hos Boreda.se. Då får man svart på vitt hur ekonomin ser ut i föreningen. Kostar från 495 kr ex moms. Dock tas ingen hänsyn till eventuella ”mjukare” värden.
Tips 2. Om du vill förkovra dig ännu mer i den ädla konsten om bostadsrätter så hittar du här Sveriges mest sålda bostadsrättsbok.

Att bo i en kappsäck
måndag 22 november 2010
Grannsämja
Fastighetsbyrån har undersökt vad svenska folket uppskattar hos en granne och resultatet visar att det överlägset viktigaste är så enkelt som en glad hälsning.
Andra kvalitéer som man värdesätter hos sina grannar är att man kan ta en fika ihop eller äta middag och att grannarna erbjuder sig att hjälpa till med post och blomvattning på semestern.
Men kom också ihåg att vara lyhörd i egenskap av granne för på fjärde plats i undersökningen kommer nämligen att man önskar bli lämnad i fred av sina grannar.
Om du har goda grannar men ändå är på väg att sälja din bostad så kan det vara en bra idé att fundera på att ha en "Granne på visning".
För vem kan bättre än en granne vara en ambassadör för ditt område, svara på "nära" frågor och ge trovärdiga, personliga omdömen?
Som ett litet exempel så ska mäklaren naturligtvis kunna svara på frågan om det finns förskolor i området men kanske inte är lika väl insatt i hur många barn det finns i närheten eller vilken ålder de är i eller hurvida det finns bra och säkra cykelvägar till skolan.

Naturligtvis finns det ju tyvärr också grannar som vi kommer sämre överens med och grannar som kan reta gallfeber på den mest tålmodige. Ibland kan till och med en sån sämre granne dyka upp och förstöra en hel visning genom att agera på ett ofördelaktigt sätt.
Men kanske du kan omvända din sämre granne till en god genom att nästa gång ni träffas säga ett glatt "goddag" eller fråga om han eller hon vill ha hjälp med posten?
För riktigt svårflörtade grannar finns det ju alltid tv-program som Grannfejden ;-).
Snö snö snö....
Det blir en utmaning! Jag ska ut på ett intag om en liten stund och hoppas att mina dubbfria däck klarar detta..... Jag får nog försöka komma iväg i tid, men man vet ju aldrig.... :D
fredag 19 november 2010
Vi gillar olika!
Något man kan ha i bakhuvudet som mäklare är just detta, att vi alla har oerhört olika tycke och smak och framförallt olika uppfattning om saker och ting. Och vi uppfattar också saker olika, beroende på vilka tidigare erfarenheter vi bär med oss...
Det kan handla om så enkla saker som kommentarer på en visning om säljarens tapetval i sovrummet, men det är inte det inlägget handlar om, utan om de situationer du möter som mäklare där människors olika uppfattning kan ställa till det i en fastighetsaffär...
Ta flyttstädningen som exempel... Om en säljare som flyttar, städar huset själv och gör det efter bästa förmåga. Efter avslutad städning vänder sig säljaren om i dörren, begrundar sitt verk och nickar förnöjt. "Det här måste köparen bara bli nöjd med, för som jag har städat... Aldrig har huset varit så rent..."
Dagen efter öppnar köparen dörren, med flyttgubbar i hasorna bärandes på hela bohaget och ser sig omkring... Tänker. "Vad är detta?!" "Här är väl inte städat, jag hade förväntat mig nåt heelt annat..."
Vem har rätt? Vems åsikt väger tyngst? Vad gäller?
Ja, mina vänner... vad tror ni?
Tillbehör
Dels uppskattas det av spekulanterna som slipper ta av sig skorna och tassa runt i strumplästen och dels uppskattas det av säljaren som slipper börja med att dammsuga och tvätta golv efter visningstillfället.
Vi ser också ytterligare en fördel med skoskydden och det är att hallen slipper bli helt överbelamrad med skor och att den har chansen att visa sig från sin bästa sida.
Ni vet väl att vi inte har mer än max 30 sekunder på oss att skapa ett första intryck och som klyschan säger "first impressions last" (oftast iallafall). Gäller så väl människor som bostäder.
Något annat som brukar var ganska poppis på visningen är Fastighetsbyråns hårda karameller. Vi vill ju inte att våra spekulanter ska drabbas ev en sockersvacka mitt under själva visningen ;-).
Trevlig helg!
Mäklare med hund
Det går utmärkt! Men det beror inte enbart på mitt jobb som mäklare utan framförallt på en familj som alltid ställer upp. Hon kan hänga med mig i bilen för det mesta och oftast har jag några luckor mellan kundbesök/visningar så att vi kan ta promenader under dagarna.
Ibland får man inte ihop det så kallade vardagspusslet. I nödfall får hon vara med mig på kontoret en liten stund.
torsdag 18 november 2010
Vintervisning
Detta inlägg tänkte jag ägna lite åt visningar i kombination med just denna, lite mörkare, årstiden. Vad kan man göra som säljare för att förmedla en positiv känska för mitt hus under en visning?
Jo, först och främst är det viktigt att huset är varmt, som Isabella skrev om häromdagen. Om spekulanterna lämnar huset blåa om läpparna, är det ingen positiv känsla de bär med sig därifrån...
Något annat som är viktigt är ljuset. Här i Borås är det mörkt redan nu vid 16-tiden och vi behöver oftast ha visningarna kvällstid för att folk ska kunna ha möjlighet att komma.
Det är därför oerhört viktigt att det finns gott om belysning i alla rum. Det räcker oftast inte med en liten 25-wattare i fönstret, eller värmeljus (som i och för sig är jättemysiga) på bordet...
Har man utomhusbelysning så är det klokt att ha den på. Under vinterhalvåret brukar vi mäklare också ha med oss marshaller, så blir det ett lite festligare skimmer över visningen....
Vill du ha fler tips inför visning? Kolla in vår checklista.
Tävling!
Nu har Du chansen att vinna Nokias nya flaggskeppsmobil N8. Följ ledtrådarna, hitta rätt bostad och motivera varför N8:an är luren för dig!
När vi ändå är inne på det här med budgivningar..
Vi brukar sällan behöva reglera budgivningen med start- och stopptidpunkt. Den börjar helt enkelt när första budet kommer in (vanligtvis någon dag efter visningen) och slutar när det finns en kvar. Brukar ta 2-4 dagar vanligtvis.
Ibland kan en långdragen process förklaras av att alla höjer 10 000:- i taget, och funderar flera timmar mellan varje bud. Då sätter säljaren ibland en stopptid.
Jag har full förståelse för vilka jobbiga känslor alla inblandade kämpar med. Jag har själv varit en budgivare och ringde förtvivlat till Anne-Lie (som då var min mäklare, och idag är min kollega) och undrade varför det tog sådan tid, jag stod inte ut! En bra erfarenhet att ha nu när jag sitter på andra sidan.
Budgivning
Det finns mycket psykologi i en budgivningsprocess och vi får väldigt ofta frågan hur man bäst går till väga. Ärligt talat så finns det faktiskt inget bra svar på den frågan för man har ju ingen aning om de övriga budgivarnas strategi.
Om man kan se något mönster alls så skulle det nog vara att det mest återkommande, dock långt ifrån i alla budgivningar, är att de flesta höjer i samma storleksordning som första budet. Därför kan det fungera att blanda flera olika strategier. Då är ditt nästa drag inte så förutsägbart och dina eventuella motståndare blir lite förvirrade vilket kan ge dig en fördel i en budgivningsprocess.
Så vilka strategier finns det då?
Ta i ordentligt - Visa beslutsamhet och skräm bort andra spekulanter med höga bud.
Kontra - Ring upp mäklaren och kontra direkt när det kommit in ett bud.
Tidsbegränsa - Sätt en tidsgräns för ditt bud så att säljaren måste bestämma sig innan de andra spekulanterna hinner lägga över.
Lägga lågt - Du minskar budgivningstakten och tröttar ut motståndarna plus att man inte riskerar att betala för mycket.
Avvakta - Vänta tills det bara finns en budgivare kvar. När den tror att allt är klart, gå in med ett bud. Kan lyckas men också göra att säljare och mäklare inte tror att du är seriös och går vidare med den andra.
Korsa gränserna - Lägg bud strax över naturliga gränser som 1 miljon, 1,5 miljoner och så vidare. Många sätter sina köptak på jämna siffror. Lägg lite till, så kan du vinna.
Allt eller inget - Här lägger du allt i ett enda bud. Du bestämmer ett köptak och lägger ett bud på den nivån. Det får bära eller brista.
Vara tidigt ute - Lägg bud innan visningen. Med lite tur tycker säljaren att det är skönt med ett snabbt avslut och att slippa pressen med en långdragen budgivningsprocess.
Maska - Be mäklaren om att få sova på saken över helgen. Då kan någon av de andra budgivarna komma till avslut med en annan bostad. Nackdelar: nya spekulanter kan tillkomma eller så orkar säljaren inte vänta på dig. Källa: GP Bostad och Fastighetsbyrån.
En annan vanlig fråga som vi ofta får är om budgivningen verkligen går rätt till och om det verkligen finns ”riktiga” personer bakom buden. Speciellt vanlig är denna fråga i en budgivning som sker under stor tidspress och som kanske sticker iväg en bra bit över utgångsbud.
Det känns då mycket tryggt och bra att kunna försäkra kunden om att Fastighetsbyrån har kvalitetssäkrat vår budgivning vilket innebär att vi har öppenhet och transparens i våra budgivningar.
Dels finns det mycket tydliga riktlinjer om vilken information budgivare ska delges och hur bud ska tas emot och dels dokumenteras alla bud och redovisas dessutom för den slutgiltige köparen.
Detta gör att om den slutgiltige köparen skulle vara misstänksam kan han eller hon enkelt ringa upp personerna som var med i budgivningen och verifiera deras bud. Skulle misstanke ändå kvarstå så kan man även få sin budgivning kontrollerad av en oberoende besiktningsman.
En tryggare affär för alla parter är en BRA affär!
onsdag 17 november 2010
Working 9 to 5?

Varför?
Kaffekopp till höger: Kaffet efter lunch.
Vi har ingen diskmaskin och vår nya deal på kontoret är att jag diskar resten av året. I utbyte tar Anne-Lie hand om alla råttor i råttfällorna resten av året. Jag tyckte att jag kom lindrigt undan men det är ju dumt att göra min del så onödigt jobbig.
Bästa tomten

Fastighetsbyrån och miljön
En fråga som alltid är lika aktuell är ju vår miljö och hur vi som små människor, i det stora, ska försöka leva så miljövänligt som möjligt. Som privatperson känner jag att det är en självklarhet att källsortera mina sopor, kompostera i min trädgård och cykla eller gå istället för att ta bilen (om det är möjligt).
Men vad kan man göra som mäklare? Jo, vi har faktiskt möjlighet att påverka en hel del - i det lilla. Det handlar till exempel om att man tänker sig för innan man skriver ut dokument. Maila istället för att posta. Eller att man planerar visningar och kundbesök i samma område vid samma tillfälle istället för olika, för att inte behöva köra dubbelt. Givetvis så försöker vi köra miljöbil om vi kan..
I det lite större perspektivet känns det bra att faktiskt hela företaget andas miljömedvetenhet. Det blir ju så mycket lättare för oss mäklare att tänka miljö när faktiskt hela företaget gör det. Du visste kanske inte att Fastighetsbyrån är miljöcertifierad enligt ISO 14001 och har varit så sedan 2003/2004? Vi får väl se om fler mäklarbyråer hänger på?
Miljvänlig mäklare.... Hm, låter inte så dumt.... =)
tisdag 16 november 2010
Är du säker?
Tryggt och snyggt är väl två begrepp som tyvärr inte alltid brukar användas i samma mening. Men glädjande nog börjar det komma fler och fler säkerhetsprodukter på marknaden som även är snygga att ha framme där de ju faktiskt också gör mest nytta.
Fastighetsbyrån har i sitt Allt Hemma-koncept tagit fram ett samarbete med företaget Fireinvent där våra kunder samt besökare på hemsidan får möjligheten att köpa snygga säkerhetsprodukter med upp till 20% rabatt.
Kanske kan vara ett "säkert" julklappstips till de som redan har allt eller ett tips på en omtänksam inflyttningspresent?
Mäklar-engelska
Lustiga situationer uppkommer, som när kollegan för några år sedan skulle förklara för ett tyskt par vem sotaren var.... Eller när jag häromåret skulle förklara för en holländsk köpare hur man söker om bygglov och var..
Många facktermer får man helt enkelt lära sig. Vad heter till exempel "fullmakt" på engelska? Eller burspråk? bostadsrättsförening? kommun?
I en del fall får man helt enkelt använda sig av fantasin. Man kan med helt andra ord förklara vad man menar, eller rita..... Står du med kunden framför dig på en visning så gäller det i alla fall att tänka snabbt, där finns inga förberedelser och något lexikon har man oftast inte i innerfickan heller..
Små utmaningar som gör livet som mäklare lite extra kul!
måndag 15 november 2010
Dagens säljartips
Vi hade diskussionen uppe på kontoret häromdagen. Det är något vi har märkt när vi själva går på visningar (jo, för det gör även vi mäklare själva ibland), att ett kallt hus inte alls är inbjudande.
Ibland visar vi hus där värmen är avstängd under tex hela vinterhalvåret. Men är det möjligt att ha värmen på under visningsperioden är det allra bäst.
Västkustspecial
För ett par veckor sedan hade vi nämligen förmånen att få hjälpa till vid försäljningen av ett fritidshus med tillhörande sjöbod beläget bara 50 meter från havet i en pittoresk liten västkustpärla.
Vi hade turen att pricka in en riktigt fin höstdag och just där och då, trots att almanackan visade slutet av oktober, kändes sommaren inte långt borta.

När vi var där och fixade uppdragsavtal och foto berättade säljaren att huset hade varit med i ett reportage i tidningen Allt i Hemmet stax innan de själva köpte huset.
Detta var något som vi valde att ta med i marknadsföringen som en liten kul grej då det inte är alla som kan "skryta" med "fiskestugan" man precis köpt har varit med i en av Sveriges största heminredningstidningar!

En mentor är alltid bra.....
Han var i branschen i nästan 30 år och man vore en komplett galning om man inte valde att ta del av sådan erfarenhet! Skulle nog kunna sträcka mig till att påstå att han var min mentor under de första åren på Byrån.
Mitt råd till er som är nya i branschen är att skaffa en egen mentor! Det är ovärderliga kunskaper de riktigt rutinerade mäklarna sitter på, plus att du själv slipper göra misstagen de redan gjort, men får förmånen att lära dig av dem ändå. Som bonus kan man också emellanåt bli förärad med en och annan otrolig eller rolig historia från förr....
söndag 14 november 2010
Hej!
De verkar ha spridit ut bland kompisarna att Fastighetsbyrån är the place to be, för det kommer bara fler och fler.
fredag 12 november 2010
Det mobila sökandet
När sambons val på ny telefon föll på just en Nokia N8 häromdagen så såg jag naturligtvis till att den förinstallerade appen för Fastighetsbyrån var den första han laddade ner ;-). Lite nördigt tyckte han medan jag menade att det var lojalt.
Till er få som också har lyckan att sitta med en Ipad i ert knä så finns det även en cool app för detta. Fastighetsbyrån är nämligen första mäklarföretag i landet att lansera denna typ av sökhjälp som ett led i att ytterligare förenkla för våra kunder att hitta sitt drömboende.
Till er som varken har iPhone eller Nokia N8 så finns det många andra fiffiga mobiltjänster som Fastighetsbyrån tagit fram.
Kanske vill du ha en visningspåminnelse så att du inte glömmer bort att titta på det eventuella drömhuset? Eller så är du nyfiken på vilka de senast sålda bostäderna är där du befinner dig just för tillfället? Eller så vill du bara tipsa en vän om en bostad du tror kan passa dem? Eller så kanske du vill veta mer om en bostad och få hela bostadsbeskrivningen sms:ad till din mobil?
När vi ändå är inne på det här med mobiler så är det kanske inte helt otippat att jag har Teddybears låt, Get mama a house, som först togs fram som reklamlåt till Fastighetsbyrån som ringsignal? Det har chefen också så ibland blir det lite förvirrat när det ringer på kontoret ;-).
Regn regn regn...
Idag vet jag inte. Regnet verkar inte ha nån ände!
Men jag vet att det just idag har varit ganska skönt att ha haft en "innedag" (med undantag av en värdering jag just kom ifrån). Idag ordnar jag med all den administration jag inte hunnit med tidigare. Jag har lagt ut nya försäljningar på Hemnet, redigerat 170 bilder, renskrivit två bankvärderingar och diskuterat en tredje med en av mina kollegor.
Bankvärderingarna är ju alltid lite speciella, eftersom fastigheterna inte ska säljas. Värderingen behövs oftast som underlag för nya lån, en bodelning där ena parten ska bo kvar, eller något liknande. Då är det viktigt att man prickar rätt och eftersom huset aldrig når ut på marknaden så får vi ju heller inget facit, utan alla inblandade förlitar sig till att min uppskattning är korrekt.
Här på kontoret har vi som rutin att alltid diskutera våra bankvärderingar med en kollega (eller två). Det kan faktiskt vara skönt att få en bedömning från någon mer. Hur rutinerad man än är, så kan det alltid finnas något man inte tänkt på. Det känns också tryggast för kunden att veta, att vi är fler mäklare som varit inblandade i bedömningen.
Skönt nog har vi oftast samsyn i våra värderingar, vilket innebär att vi nog ändå har ganska bra koll på marknaden här på orten =)
Lämplig outfit
Ett kontrakt som förövrigt skrivs innan den allmänna visningen och budgivningen. Lägger man ett tillräckligt bra bud på en gång så går det!
torsdag 11 november 2010
Fredagsblomma
Det är många säljare som väljer att köpa en bukett blommor när det är dags för fotografering eller för visning. Lite fånigt kan det dock bli när man ibland ser objekt som är till salu och där samma blomsterkvast finns med på ALLA bilder i ALLA rum.
Hos oss och säkerligen på många andra Fastighetsbyråer runtom i Sverige, så brukar vi vid ett tillträde ge både köpare och säljare en vacker blombukett. Säljaren får den som tack för att vi fick förtroendet att ta hand om försäljningen och köparen som ett litet lycka till med nya bostaden.
Personligen har jag gjort det till en liten tradition att köpa en "fredagsblomma" vilket känns som en härlig start på helgen och som sen står där sprider glädje i vardagen nästan ända till nästa fredag.
Trevlig helg!
Ännu en nykomling!
Jag är Åsa som bor vid havet i den lilla västkustpärlan Lysekil. Jag började jobba som mäklarassistent och fotograf på Fastighetsbyrån i februari i år. Med stort intresse för boende generellt och för foto och inredning speciellt så kunde jag inte ha ett bättre jobb.
Här på kontoret är vi två mäklare och så jag vilket gör att man får ta tag i lite av varje. Även om en bostadsaffär rent tekniskt följer samma förlopp så är varje affär ändå unik och, precis som Linda skriver, är sällan en dag den andra lik.
När jag inte jobbar så hittar du mig förmodligen tillsammans med min sambo och mina två små yrväder till killar på 1 och 3 år. Inte helt osannolikt har jag också kameran i högsta hugg eller så har jag på mig baddräkt då jag även jobbar som simskolefröken. Att kunna simma är ju viktigt när man bor vid havet!
Känns lite pirrigt att börja blogga här men hoppas på att kunna bjuda Er både på en bokstavlig och såklart bildlig inblick i hur mäklarvardagen ser ut här på vår del av bästkusten plus förhoppningsvis en massa annat matnyttigt och spännande.
Och som sagt, är det något ni läsare funderar på eller om ni har önskemål på sånt ni vill läsa mer om så skriv gärna en kommentar eller skicka ett mail.

Lysekil en ljuvlig höstmorgon.
Ut med det gamla och in med det nya
Annars så har jag renskrivit en värdering idag. Var på besöket i måndags och hade redan då ett värde i huvudet. Men det är alltid skönt att kolla jämförelseobjekten både en och två gånger extra, för när jag signerat värderingen ska det kännas 100% rätt.
Nu ska jag arkivera tidigare försäljningar. Var väl ca 4 månader sedan jag hade tid med sådant så min bokhylla har nått brisningsgränsen vad gäller oarkiverade pärmar.
Ny på bloggen
Nu kommer här en alldeles färsk bloggare som hoppas att jag ska kunna förgylla er dag med lite input från min vardag.
Så, här i mitt allra första inlägg vill jag bara berätta lite kortfattat för er vem jag är..
Sedan 2004 har jag varit anställd på Fastighetsbyrån. Jag jobbar här som mäklare och mina första 2 år var jag specialicerad på bostadsrätter, men klev över på villasidan efter ett tag och trivs mycket bra med det. Mäkleriet är mycket omväxlande och det är det som gör att man aldrig tröttnar på sitt jobb. Två dagar är nämligen aldrig likadana!
I övrigt är jag också privatperson och som sådan tränar jag ganska mycket. Dels tränar jag mig själv (man ska hålla sig i form, vet ni..) och dels så tränar jag ena dotterns fotbollslag. Små saker som ger mig energi är bland annat att se glädjen hos dessa barn (10-12 år) när de just gjort mål, eller en snygg passning, eller nickat en boll för första gången utan att blunda...
Förhoppningsvis kommer vi att lära känna varandra riktigt väl med tiden. Jag skulle uppskatta era synpunkter och om det är något ni vill veta, så fråga på!!
På återseende!
Mvh
Linda
tisdag 9 november 2010
Stormen
Nu är jag hemma efter min 12-milsresa som gick i 30-50 km/h och jag visste stundtals inte om jag körde på vägen eller på åkern intill.
Med mig hem har jag två påskriva uppdragsavtal och som det var värt besväret :-)
onsdag 3 november 2010
Mästerfotografen
Men vi har ju faktiskt en jättebra kamerautrustning på kontoret. Nu i veckan gav jag mig iväg för att fota en lägenhet. Gott om tid hade jag och fota är ju riktigt kul. Nästan 70 bilder blev det, så några pärlor måste jag ha fått till, tänkte jag.
Imorse när min kollega lagt in bilderna i sin dator (hon har bildredigeringsprogrammet där) ropade hon på mig. Jag gick dit, stolt som en tupp över mina bilder.
"Bella, finns det någon möjlighet att du hinner fota om den här lägenheten?"
Vilken förolämpning. Jag hade visst haft stativet lite snett vilket gjorde att man blev lätt sjösjuk av att titta på dem. Som tur är så är kollegan en fena på att redigera och vips så hade jag spikraka bilder! :-) Nu kan jag med återfunnen stolthet publicera bostaden.
Skärgårdsmäklaren
En kollega sitter just nu och skriver avtal. Det fjärde denna vecka för oss, och flera till är planerade. Tur att jag fyller på utbudet lite med mina kommande publiceringar av tre villor och en bostadsrätt.
måndag 1 november 2010
Besserwisser
På det privata planet däremot är jag helt oslagbar på spelet Bezzerwizzer, ett spel som sätter allmänbildningen på prov. Igår kväll protesterade mina motståndare hejvilt när jag fick följande fråga:
Vad kallas ett inteckningsbevis som tas ut i en fastighet som säkerhet vid ett lån?
För er som inte vet: Pantbrev. Något jag jobbar med varje dag.
Min sambo svarade fel på frågan: Vilken bank hette tidigare Föreningssparbanken? Vad han svarade vågar jag inte nämna, men nu får han sitta i skamvrån.