torsdag 18 november 2010

Budgivning

För att spinna vidare lite på Isabellas inlägg här nedan så är budgivningen en viktig och även för många en helt avgörande del i en bostadsaffär. Det är ju liksom då det ska bestämmas om man kommer att ”vinna” huset som man vill ha eller inte.

Det finns mycket psykologi i en budgivningsprocess och vi får väldigt ofta frågan hur man bäst går till väga. Ärligt talat så finns det faktiskt inget bra svar på den frågan för man har ju ingen aning om de övriga budgivarnas strategi.

Om man kan se något mönster alls så skulle det nog vara att det mest återkommande, dock långt ifrån i alla budgivningar, är att de flesta höjer i samma storleksordning som första budet. Därför kan det fungera att blanda flera olika strategier. Då är ditt nästa drag inte så förutsägbart och dina eventuella motståndare blir lite förvirrade vilket kan ge dig en fördel i en budgivningsprocess.

Så vilka strategier finns det då?

Ta i ordentligt - Visa beslutsamhet och skräm bort andra spekulanter med höga bud.
Kontra - Ring upp mäklaren och kontra direkt när det kommit in ett bud.
Tidsbegränsa - Sätt en tidsgräns för ditt bud så att säljaren måste bestämma sig innan de andra spekulanterna hinner lägga över.
Lägga lågt - Du minskar budgivningstakten och tröttar ut motståndarna plus att man inte riskerar att betala för mycket.
Avvakta - Vänta tills det bara finns en budgivare kvar. När den tror att allt är klart, gå in med ett bud. Kan lyckas men också göra att säljare och mäklare inte tror att du är seriös och går vidare med den andra.
Korsa gränserna - Lägg bud strax över naturliga gränser som 1 miljon, 1,5 miljoner och så vidare. Många sätter sina köptak på jämna siffror. Lägg lite till, så kan du vinna.
Allt eller inget - Här lägger du allt i ett enda bud. Du bestämmer ett köptak och lägger ett bud på den nivån. Det får bära eller brista.
Vara tidigt ute - Lägg bud innan visningen. Med lite tur tycker säljaren att det är skönt med ett snabbt avslut och att slippa pressen med en långdragen budgivningsprocess.
Maska - Be mäklaren om att få sova på saken över helgen. Då kan någon av de andra budgivarna komma till avslut med en annan bostad. Nackdelar: nya spekulanter kan tillkomma eller så orkar säljaren inte vänta på dig. Källa: GP Bostad och Fastighetsbyrån.

En annan vanlig fråga som vi ofta får är om budgivningen verkligen går rätt till och om det verkligen finns ”riktiga” personer bakom buden. Speciellt vanlig är denna fråga i en budgivning som sker under stor tidspress och som kanske sticker iväg en bra bit över utgångsbud.

Det känns då mycket tryggt och bra att kunna försäkra kunden om att Fastighetsbyrån har kvalitetssäkrat vår budgivning vilket innebär att vi har öppenhet och transparens i våra budgivningar.
Dels finns det mycket tydliga riktlinjer om vilken information budgivare ska delges och hur bud ska tas emot och dels dokumenteras alla bud och redovisas dessutom för den slutgiltige köparen.

Detta gör att om den slutgiltige köparen skulle vara misstänksam kan han eller hon enkelt ringa upp personerna som var med i budgivningen och verifiera deras bud. Skulle misstanke ändå kvarstå så kan man även få sin budgivning kontrollerad av en oberoende besiktningsman.

En tryggare affär för alla parter är en BRA affär!

8 kommentarer:

  1. Lite extra kul tycker vi i Borås, att våra budgivningar ytterst sällan blir granskade av ombudsmannen. Det tyder ju på att våra spekulanter har stort förtroende för oss som mäklare!

    Det känns också bra att kunna erbjuda tjänsten till våra kunder, eftersom budgivningen då kan granskas även av dem som inte slutade som köpare.. Trygghet från första budet alltså!

    SvaraRadera
  2. Hej Åsa! Mycket intressant inlägg om budgivningar. Har ett önskemål om någon av er på Mäklarvardag kan skriva och förklara om Bostadsrätters årsredovisningar. Tycker personligen att det är knepigt att tyda årsredovisningar, vad ska man titta på och vad är det viktigaste? Tror det är många blivande bostadsrättsköpare som känner samma som mig. Tack på förhand!

    SvaraRadera
  3. Linda: Förtroende är a och o!

    Anonym: Kul med ett önskemål på ett inlägg! Gärna mer sånt. Jag ska se om jag kan reda ut några av begreppen gällande årsredovisningar för dig så håll utkik.

    SvaraRadera
  4. Hej! Älskar denna blogg, är så intressant och läsa om vad som väntar en som blivande mäklare. Jag har en fråga som ni kanske kan belysa. Vad gör man om man t.ex. sitter på ett intag och får en fråga som man inte kan svara på. Hur ska man bästa tackla det? T.ex. en fråga om arrende, eller en skattefråga eller liknande? Hur vill kunderna bäst bli bemötta? Är det vanligt att man ändå får förmedlingsuppdraget även om man t.ex. måste återkomma om en sak? Ps. jag kommer jobba på en mindre ort, med bara ett par tusen invånare. Tack på föhand! MVH en blivande mäklare!

    SvaraRadera
  5. Hej blivande mäklare!

    Så roligt att du känner att du tycker får ut något av denna blogg!

    Vi hade faktiskt denna fråga uppe på kontoret alldeles nyligen och jag tror att det, liksom här som i så många andra fall, är så att ärlighet varar längst. Om man inte känner att man har 100% koll på vad kunden frågar så säg att du är osäker och be och få återkomma. Det är mycket bättre än att riskera att säga fel och sen få backa.

    Jag tror att det är väldigt få kunder som faktiskt förväntar sig att någon mäklare ska kunna alla detaljer, speciellt om det är en fråga med lite säregen karaktär. Däremot ska man se till att vara påläst på det som man kan läsa på.

    Det som kanske är ännu viktigare är just att se till att återkomma till kunden så fort som möjligt om man lovat ta reda på något. Återkoppling uppskattas alltid.

    Lycka till med utbildningen!

    SvaraRadera
  6. Tack för snabbt och bra svar! Skönt att få lite mer kött på benen! MVH Blivande mäklaren

    SvaraRadera
  7. Tack för bra inlägg! Så intressant o bra sammanfattat!

    SvaraRadera
  8. Jag har en fundering ang. budgivning, var och kollade på ett hus och mäklaren sa att det fanns ett bud,
    och vi var och tittade närmare, fast det stod inget på hemsidan att budgivning pågår, eller något om aktivt bud,
    är det säljaren som avgår om det ska läggs på fastighetsbyråns hemsida?

    SvaraRadera