fredag 19 november 2010

Vi gillar olika!

Visst finns det få påståenden som stämmer så bra som detta?! Lika många människor som det finns, lika många uppfattningar finns det (nåja, nästan i alla fall..).

Något man kan ha i bakhuvudet som mäklare är just detta, att vi alla har oerhört olika tycke och smak och framförallt olika uppfattning om saker och ting. Och vi uppfattar också saker olika, beroende på vilka tidigare erfarenheter vi bär med oss...

Det kan handla om så enkla saker som kommentarer på en visning om säljarens tapetval i sovrummet, men det är inte det inlägget handlar om, utan om de situationer du möter som mäklare där människors olika uppfattning kan ställa till det i en fastighetsaffär...

Ta flyttstädningen som exempel... Om en säljare som flyttar, städar huset själv och gör det efter bästa förmåga. Efter avslutad städning vänder sig säljaren om i dörren, begrundar sitt verk och nickar förnöjt. "Det här måste köparen bara bli nöjd med, för som jag har städat... Aldrig har huset varit så rent..."

Dagen efter öppnar köparen dörren, med flyttgubbar i hasorna bärandes på hela bohaget och ser sig omkring... Tänker. "Vad är detta?!" "Här är väl inte städat, jag hade förväntat mig nåt heelt annat..."

Vem har rätt? Vems åsikt väger tyngst? Vad gäller?

Ja, mina vänner... vad tror ni?

5 kommentarer:

  1. jag antar det är köparens åsikt som väger tyngst då den sa vara nöjd när den flyttar in. dock kan ju en tvist uppstå där då säljaren tycker att den har städat tillräckligt och inte tänker röra ett finger till eller erbjuda flyttstäd.
    men jag vet inte, vems åsikt väger tyngst?:)

    SvaraRadera
  2. Jo, Lollo. Det finns en viss logik i att köparen borde få bestämma, men problemet ligger i just det du själv skriver. Att åsikterna går isär. Ingens åsikt väger tyngre..


    Om man som köpare inte är nöjd med städningen så beror det oftast på 2 saker; Att säljaren faktiskt inte har städat ordentligt, eller att man har för höga förväntningar (för ett gammalt hus kommer aldrig att se nytt ut oavsett hur mycket man städar...)

    De rekommendationer som finns säger att om man skickar ut en städfirma på plats, så ska de inte kunna hitta något att städa...

    Så vad gör man då, om man inte är nöjd med flyttstädningen?

    Jo, man ringer först säljaren och påtalar detta. Om säljaren ändå anser att huset är städat, bör man lämpligen dokumentera det ostädade genom en städfirma. Om städfirman bedömmer att det inte är godkänt, så erbjuder man säljaren att åtgärda.

    Hela den här diskussionen förutsätter givetvis att det står i avtalet att säljaren skall flyttstäda och att inga undantag gjorts...

    SvaraRadera
  3. Hej Linda! Tack för en bra blogg:) Får en mäklare sälja en villa/lägenhet som han/hon själv äger privat?

    SvaraRadera
  4. Bra fråga! Ja, en mäklare får sälja sitt eget hus - men inte genom sitt företag.

    Många av mäklarna som säljer sitt eget hus/lägenhet gör det via en kollega. Det är också att rekommendera att man informerar spekulanterna och framförallt den slutlige köparen att säljaren är mäklare.

    Om en mäklare väljer att sälja själv får kontrakt och andra dokument inte ha företagslogga el. dyl, utan försäljningen skall vara privat, det får alltså inte ge köparen intrycket att förmedlingen skett genom företaget. Hoppas att du fått svar på din fråga. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om säljaren säljer privat men svärsonen är mäklare och sköter därmed pappersarbetet, han skriver köpebrevet på mäklarfirmans papper med deras logga på!Vad ska man göra då ? Köparen har dessutom betalat extra för lösöre som mäklaren med fru ändå plockade med sej från fastigheten.
      Vad kan man göra i en sådan situation? ?

      Radera