måndag 22 november 2010

Grannsämja


Grannar är av yttersta vikt. I synnerhet goda sådana som i allra högsta grad kan bidra till att man trivs lite extra bra där man bor.

Fastighetsbyrån har undersökt vad svenska folket uppskattar hos en granne och resultatet visar att det överlägset viktigaste är så enkelt som en glad hälsning.
Andra kvalitéer som man värdesätter hos sina grannar är att man kan ta en fika ihop eller äta middag och att grannarna erbjuder sig att hjälpa till med post och blomvattning på semestern.
Men kom också ihåg att vara lyhörd i egenskap av granne för på fjärde plats i undersökningen kommer nämligen att man önskar bli lämnad i fred av sina grannar.

Om du har goda grannar men ändå är på väg att sälja din bostad så kan det vara en bra idé att fundera på att ha en "Granne på visning".
För vem kan bättre än en granne vara en ambassadör för ditt område, svara på "nära" frågor och ge trovärdiga, personliga omdömen?

Som ett litet exempel så ska mäklaren naturligtvis kunna svara på frågan om det finns förskolor i området men kanske inte är lika väl insatt i hur många barn det finns i närheten eller vilken ålder de är i eller hurvida det finns bra och säkra cykelvägar till skolan.
En granne som ställer upp som ambassdör på visning får en Granne-skylt att ha på sig.

Naturligtvis finns det ju tyvärr också grannar som vi kommer sämre överens med och grannar som kan reta gallfeber på den mest tålmodige. Ibland kan till och med en sån sämre granne dyka upp och förstöra en hel visning genom att agera på ett ofördelaktigt sätt.

Men kanske du kan omvända din sämre granne till en god genom att nästa gång ni träffas säga ett glatt "goddag" eller fråga om han eller hon vill ha hjälp med posten?
För riktigt svårflörtade grannar finns det ju alltid tv-program som Grannfejden ;-).

1 kommentar:

  1. Hej en anonym fråga om grannar, vi köpte ett hus där det sedan visade sig bo en helt galen tant med en jättestor bindgalen hund. Vår dotter är jätterädd för den och vi kan aldrig vara ute eftersom den står i hennes trädgård och skäller konstant (på allt som rör sig). Vi ska nu sälja pga detta då vi inte orkar längre. Skulle en ev. ny köpare kunna komma efteråt och få återta köpet om de inte heller orkar med hunden (som vi inte kommer tala nått om vid försäljningen)? Är det ett "dålt fel" typ...? Vi känenr oss iaf. jättelurade av den tidigare säljaren, och dumma/naiva att vi inte kontrollerade även sådana omständigheter, men vi trodde inte att folk var så dumma i huvudet helt enkelt...

    SvaraRadera