måndag 20 april 2015

Ett utdrag ur Ambassadörsvardagen

Så var det dags att presentera sig här och dela med sig av livet som Mäklarstudent i Karlstad, berätta om vad min roll som studentambassadör innebär och dela med mig av min syn på mäklaryrket. Under de två år som jag varit ambassadör för Fastighetsbyrån hade jag knappast trott att jag skulle få skriva ett blogginlägg. Men nu är det motbevisat, här sitter jag nu och skriver så att tangenterna glöder. Mitt namn är Einar, jag är nyss fyllda 21 och kommer ursprungligen från Linköping.

I torsdags kväll anordnade Fastighetsbyrån ett event här i Karlstad med Ulf och Linda i spetsen. Det blev fartfyllt så som det brukar när det vankas studentevenemang här. Kortfattat kan man ju bara säga att det blev jättelyckat! Paneldebatt med två framgångsrika mäklare, mingel, buffé, pingisturnering och en massa glada mäklarstudenter bidrog till en festlig stämning på Stadshotellet. Vi ambassadörer är supernöjda och väldigt tacksamma över att vi får vara med och planera och genomföra ett event som det här. Under åren har jag insett att Fastighetsbyrån aldrig misslyckas med sina evenemang, det blir alltid succé!

 


Förutom jag själv så är vi 3 andra ambassadörer här i Karlstad – Linnea i årskurs 3 och Anton och Jaklin i årskurs 1. Vi har en härlig gemenskap och trivs i våra roller som för övrigt kan beskrivas som en länk mellan Fastighetsbyrån och vår utbildning. Vi sprider information från Fastighetsbyrån till våra klasskamrater, hjälper till med frågor som rör praktik och studier, anordnar olika event och lämnar tips och idéer till Fastighetsbyråns studentverksamhet och rekrytering.

Här i Karlstad läser vi Fastighetsekonomi, vilket innebär ett treårigt program där man som student kan välja att läsa antingen till fastighetsmäklare eller förvaltare. Jag tycker att konceptet är väldigt bra eftersom man får en bredare utbildning och chans att kunna rikta in sig på mäklar- eller förvaltarspåret under utbildningens gång (valet görs inför det sista läsåret). Det brukar vanligtvis vara fler som vill bli mäklare i början av utbildningen, men som faktiskt ändrar sig under tidens gång. Jag tror att detta huvudsakligen beror på att många inte riktigt är medvetna om vad arbetet som mäklare handlar om.

Tyvärr tror jag att många målar upp bilden av att det är ett enkelt jobb där man utan vidare ansträngning lätt kan tjäna stora pengar, jobba 8-17 och kunna sitta på sitt kontor och bara invänta alla samtal från alla som ska sälja sina bostäder. Många kanske inte riktigt inser att det är ett 100 % säljorienterat yrke där allt hänger på hur du själv presterar och hur du disponerar din tid. Något av det viktigaste är också att man kan hantera människor i alla olika scenarion och att man är duktig på att lyssna och anpassa sig efter olika behov. Jag ser mäklaryrket som ett slags hantverk. Det är så oerhört många bitar som ska sättas på plats, samtidigt som det ena projektet inte är det andra likt.
Det som gör att jag tilltalas så mycket av mäklaryrket är att jag har chans att jobba precis hur mycket jag vill och därmed påverka min lön, jag har fria tyglar och jobbar inte inom några direkta ramar samt att jag jämt och ständigt får komma i kontakt med nya människor, som jag för övrigt älskar! Sedan är jag en tvättäkta tävlingsmänniska vilket jag tror kommer avspeglas rätt så bra i rollen som mäklare.

Jag sporras verkligen av utmaningen som det innebär att vara nyregistrerad mäklare och ser fram emot att armbåga mig fram i konkurrensen och springa på så många möten jag bara kan få till. Ingenting är enkelt i början och för att komma någon vart så gäller det att kämpa hårt och göra det där lilla extra. Men än har jag ett tag kvar innan jag tar examen. Jag ska plugga i Österrike till hösten, läsa nationalekonomi nästa vår och avsluta mitt tredje år på programmet ett år senare än planerat. Jag blir alltså klar först om två år, vilket jag ställer mig både positiv och negativ till. Jag vill ju hemskt gärna komma i gång och jobba då jag blir så inspirerad under utbildningens gång men min grundtanke är att ingenting bli bättre om du har bråttom. Jag började plugga på Universitetet direkt efter studenten och känner att jag behöver växa lite mer innan jag är redo. Ju kortare startsträcka jag kommer ha efter utbildningen – desto bättre!

Tack för mig!

Einar Johansson
Studentambassadör för Fastighetsbyrån och Fastighetsmäklarstudent på Karlstad Universitet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar