tisdag 24 mars 2015

VD-vardag

”Mäklarvardag”  heter bloggen och när jag läser den (och det gör jag regelbundet) så tycker jag att man får en ganska bra bild av ett yrke som innehåller massor av olika moment och olika typer av händelser. Mäklarens uppgift – som jag ser den – är att vara en stabil spelare i en situation (=bostadsaffären) som innehåller både mycket pengar och mycket känslor. Då har parterna behov av en funktion som ”snitslar ”en vettig bana framåt.

Jag heter Lars-Erik Nykvist och är VD i Fastighetsbyrån.

Hur ser då en ”VD-vardag” ut ? Inte så väldigt annorlunda mot mäklarens vardag skulle jag vilja säga. I båda jobben ingår det att ha en linje som går att förklara för andra människor och som andra människor kan tycka är ganska rimlig.

Rent konkret handlar mina dagar ofta om:
- Kvalitetsfrågor; kunder hör av sig med synpunkter på vad våra mäklare borde ha kunnat göra bättre. Ibland kan jag tycka att kunden har rätt – ibland inte men i båda fallen måste kunden känna att vi tar synpunkterna på allvar.
- Strategifrågor; vart ska mäklaryrket och vårt företag på sikt; kommer tjänsten att se ut på samma sätt om 10 år ? (och där är nog svaret med säkerhet nej).
- Kontorsbesök; en viktig verksamhet för att ha kvar känslan av hur saker fungerar  i verkligheten.
- Utveckling; titta på idéer för att ta vårt företag ytterligare några snäpp framåt.
- Vara tillgänglig för andra ; möten och resonemang med kollegor , samarbetspartners och leverantörer.
- Beröm; ta emot beröm från kunder för att mäklarna har varit fantastiska (ett ganska trevligt inslag i vardagen).

Summering: Jobbet går ut på att ha trevligt och försöka se till att andra – kunder, kollegor och andra kontakter – också har det så trevligt som möjligt.

Jag hörde en ung mäklare säga: ”Ibland vet jag inte om vi jobbar eller om vi bara har kul”. Kan låta lite oansvarigt men jag tror att lust är ett moment som måste vara med om man långsiktigt ska göra ett trovärdigt, engagerat och affärsmässigt intryck.

Avslutningsvis vill jag ge lite beröm till bloggarna på denna sida: ni ger ett bra jobb för att beskriva vårt yrke och ger olika infallsvinklar på vardagen som mäklare.
Tack för det!

Hälsningar
Lars-Erik Nykvist

3 kommentarer:

 1. Du skriver att mäklartjänsten med säkerhet inte kommer se likadan ut om 10 år? Hur ser mäklaryrket ut om 10 år tror DU?

  SvaraRadera
 2. Lars-Erik Nykvist23 april 2015 kl. 17:39

  Hej Anonym o ursäkta att svaret dröjt lite.

  Jag tror att vårt yrke om 10 år förändrats en del - mest tack vare digitaliseringen - men också att vissa moment kvarstår nästan oförändrade. Jag tänker då på det faktum att vi säljer "begagnade och gamla" saker vilket gör att en köpare alltid vill se bostaden ifråga "live". När ett möte ska ske mellan två parter som har så motstående intressen som en köpare och en säljare så krävs en mellanman som har ambitionen att ena de två parterna - en form av olja i maskineriet.

  Jag tror dock att andra moment kan digitaliseras åtskilligt mer än idag - allt för att mäklaren ska orka med sin vardag.

  SvaraRadera