torsdag 25 augusti 2011

Läget

Nu börjar jag märka av både börskris och andra oroligheter på marknaden här. Spekulanterna håller hårdare i plånboken och funderar längre än vanligt. De som är ute efter att investera drar sig tillbaks som snigeln i sitt skal och väntar ut stormen. Skambuden kommer som ett brev på posten och det känns nästan lite oengagerat, från vissa skall tilläggas. De objekt som går bäst är de som ligger runt 3-400 000 kr, har inget indraget vatten och utedass. Varför? De kostar i stort sett inget i drift!
Så vad skall man göra då som mäklare, lägga sig ner och ge upp bara för att marknaden inte är guld och gröna skogar? Nä, det är nu utmaningen kommer och argumenten skall finslipas- det här kan ju bli hur kul som helst- BRING IT ON!

/janina

9 kommentarer:

  1. Rätt inställning

    SvaraRadera
  2. Har en fråga vet ej om detta är rätt forum: Men praktiken man har som fastighetsmäklare efter avklarad utbildning är denna betald?

    SvaraRadera
  3. Hej! Det kan bero på vilket företag du gör din praktik hos. Jag vet att vissa mäklarbyråer ger ersättning till praktikanter. Du kan ju även göra din praktik under utbildningen. Jag gick 1-2 dagar i veckan under tiden som jag hade min utbildning för att kunna börja mäkla så fort som möjligt när skolan var klar. Som student så har du ett visst antal timmar på olika moment som skall vara genomförda. Gå in till olika mäklarbyråer i den stad du vill jobba i och kolla med dem. Det är bra att vara ute i god tid för sista sommaren innan sista året brukar det vara "praktikhets", även när det är arbetsmarknadsdagar i skolan kan det vara bra att visa framfötterna.

    SvaraRadera
  4. och mäklarbyråernas studentkvällar kan jag verkligen rekommendera!
    Lycka till!
    //janina

    SvaraRadera
  5. Hej! Jag undrar vad det svåraste med att vara mäklare är? Vilka är de största utmaningarna med jobbet som kan vara bra att känna till innan man ger sig in i mäklarbranschen?

    SvaraRadera
  6. Jag rekommenderar att man har jobbat som säljare innan eller i alla fall ett jobb där du kommer i mycket kontakt med människor innan. För i grund och botten är detta ett säljyrke och konkurrensen är hård oavsett om du jobbar på en liten mäklarbyrå eller en större. Att kunna argumentera för sin sak och ha ett bra självförtroende oavsett i vilken del i försäljningsprocessen du är och att våga ta för sig kan nog ibland vara den största utmaningen. Allt det där praktiska går faktiskt att lösa på ett eller annat sätt. Att inte ge upp är en annan viktig egenskap, för varje intag du får nej på desto närmre är du ett ja! För dem som räknar med att detta är ett glidarjobb i kostym och att kunderna traskar in på kontoret och går med på vilken provision som helst så rekommenderar jag att man tänker om ;) Men jag tycker också att det är utmaningarna som gör att jobbet blir så mycket roligare, att våga gå utanför ramarna och testa sådant som man kanske aldrig skulle ha gjort- när det funkar så är det en grym känsla!

    SvaraRadera
  7. Tack! En fråga, vad är intag?

    SvaraRadera
  8. Sorry, en sak till när det gäller provisionen - är den förbestämd av mäklarfirman eller förhandlar man sej fram till den med varje kund beroende på pris på huset etc? Och om vi säger att man säljer ett hus för 2 000 000 kr, ungefär hur mkt av det kan den enskilde mäklaren få, när man dragit av skatter och när mäklarfirman tagit sitt?

    SvaraRadera
  9. Intag är ett inbokat kundmöte med en potentiell säljare, du åker hem till dem och går igenom huset och säljer in dig själv och mäklartjänsten du erbjuder. Det är då du oftast förhandlar med provision med säljaren innan uppdragsavtalet skrivs på. Provisionen styrs av utgångspriset men det finns vissa riktlinjer för hur mycket vi skall ta betalt, man ska inte ockra men inte vara rädd för att ta betalt- man får ju vad man betalar för! Om du har haft en bra presentation om allt som ingår och lyssnar på säljaren så brukar det inte bli några stora diskussioner. Vad mäklaren får behålla beror på vilken %-sats han/hon har förhandlat sig fram till med sin arbetsgivare och sen vilken skattesats du har samt även vilket arvode företaget tar gentemot kund. Det har jag märkt nu när vi flyttade från Göteborg till Idre som har väldigt hög skattesats... Lön för ett sånt objekt kan ligga på allt mellan 9-16000 kr men det är individuellt som sagt, det finns säkert de som tjänar mer.

    SvaraRadera