söndag 12 maj 2013

Fel eller fel?


Så roligt att några av er vågade sig på att svara på tankenöten.

Naturligtvis är det så att man som köpare blir väldigt besviken, och inte heller sällan förbannad, när man får nycklarna till sitt hus bara för att upptäcka att tex en kyl eller en frys inte fungerar. Så hur fungerar det i praktiken och i juridiken?

Det första frågan man får ställa sig är - Är det ett "fel" överhuvudtaget?

Nu tänker ni säkert att nu har hon blivit alldeles tokig eftersom det är solklart att det är ett fel eftersom kylen inte fungerar!
Men vad jag menar med frågan är om det avviker från avtal, dvs något som man kommit överens om i kontraktet eller om felet egentligen avviker från det man får förvänta sig.

Det är klart att man som köpare alltid har en förväntan om att saker och ting som man köpt ska fungera men är kylen, som i det här fallet, av äldre modell så måste man som köpare ha med i beräkningen att en sådan kyl förmodligen inte kommer fungera så värst länge till. Därmed så kan man som köpare inte heller kräva att en säljare ska ersätta en trasig kyl, även om den går sönder precis innan tillträde eller strax efter.

Situationen hade ju naturligtvis varit en helt annan om kylen hade varit sprillans ny. Då ska man som köpare absolut kunna förvänta sig att kylen ska fungera och om den var trasig vid tillträdet så hade man haft fog för att yrka att säljaren ska avhjälpa felet.

Undersökningsplikten som någon också var inne på, är mycket riktigt väldigt långtgående för en köpare, men den är i första hand ockulär, dvs det kan man avgöra med syn, hörsel och luktsinnet. Undersökningsplikt  kräver alltså egentligen inga ingrepp om det inte finns fog att misstänka något annat.
Ta en tvättmaskin som är fast egendom som exempel. Den omfattas ju naturligtvis av undersökningsplikten men samtidigt så förväntas man som köpare inte ta med sig en omgång smutstvätt till visningen för att kontrollera att tvättmaskinen fungerar eller inte. Här gäller samma resonemang som ovan. Är det en nyare maskin och säljaren inte har uppgett något annat så ska man kunna förvänta sig att man ska kunna tvätta samma dag som man flyttar in. Men är tvättmaskinen av äldre modell så kan det mycket väl vara så att man kan få åka och köpa en ny tvättmaskin bland det första man gör.

Så svaret till mina köpare igår blev således att tyvärr, för deras del, så kan de inte hävda ett fel gentemot säljaren i det här fallet då kylen var av äldre modell och att den kan gå sönder är något som man som köpare måste ta med i beräkningen. Köparna "köpte" resonemanget och meddelade att de ändå tänkt att köpa en ny kyl, just pga. att den var ganska ålderstigen, och att de mest tyckte det var synd på all mat som de fick slänga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar