tisdag 21 maj 2013

Budgivningsstrategi

En av de vanligaste förekommande frågorna som man får som mäklare i en budgivningsprocess är vilken taktik man ska ha som budgivare och hur man ska gå till väga. En nästan omöjlig fråga att svara på eftersom det förmodligen finns lika många sätt att agera i en budgivning som det finns spekulanter.

Men jag brukar ändå försöka ge de som frågar en liten kort översikt av några av de mest vanliga strategierna i en budgivning och hur man kan agera.

Ta i ordentligt - Visa beslutsamhet och skräm bort andra spekulanter med höga bud.
Kontra - Ring upp mäklaren och kontra direkt när det kommit in ett bud.
Tidsbegränsa - Sätt en tidsgräns för ditt bud så att säljaren måste bestämma sig innan de andra spekulanterna hinner lägga över.
Lägga lågt - Du minskar budgivningstakten och tröttar ut motståndarna plus att man inte riskerar att betala för mycket.
Avvakta - Vänta tills det bara finns en budgivare kvar. När den tror att allt är klart, gå in med ett bud. Kan lyckas men också göra att säljare och mäklare inte tror att du är seriös och går vidare med den andra.
Korsa gränserna - Lägg bud strax över naturliga gränser som 1 miljon, 1,5 miljoner och så vidare. Många sätter sina köptak på jämna siffror. Lägg lite till, så kan du vinna.
Allt eller inget - Här lägger du allt i ett enda bud. Du bestämmer ett köptak och lägger ett bud på den nivån. Det får bära eller brista.
Vara tidigt ute - Lägg bud innan visningen. Med lite tur tycker säljaren att det är skönt med ett snabbt avslut och att slippa pressen med en långdragen budgivningsprocess.
Maska - Be mäklaren om att få sova på saken över helgen. Då kan någon av de andra budgivarna komma till avslut med en annan bostad. Nackdelar: nya spekulanter kan tillkomma eller så orkar säljaren inte vänta på dig.

Att vara lite irrationell, dvs inte följa samma mönster hela tiden utan blanda och ge lite, kanske är det som sätter mest myror i huvudet på övriga spekulanter.

En av våra senaste reklamfilmer är högst relevant när man diskuterar ämnet och vem vet, den strategin kanske fungerar? Fantastiskt rolig är den i alla fall, tycker jag ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar