lördag 13 april 2013

Funderar du på att bli Fastighetsmäklare?!

På måndag är sista dagen att ansöka till utbildningarna som startar i höst. Funderar du på att läsa till fastighetsmäklare men funderar över något? Passa på att fråga mig. Ni andra som har frågor är såklart också välkomna med era frågor, kör på!

/Elin

6 kommentarer:

  1. hejsan, jag pluggar nu till fastighetsmäklare i och har en skoluppgift om "fastighetsmäklare- ett liv i sus och dus" och hade har lite frågor till er :)

    Media framställer ofta mäklare som antingen ljusskygga skummisar eller som lyxlirare.

    Är det en rättvisande framställning av mäklarkåren? (fördomar, stämmer det på alla aktiva mäklare?) Hur ser ni alla på detta?

    Hur är livet för den gemene (generellt, vanlig, allmänt) mäklare?

    är tacksam för svar med era funderingar och svar:) /Linn

    SvaraRadera
  2. Hej Linn! Kul att du också läser till mäklare. Vart läser du?
    Eftersom jag inte är färdig ännu kan inte jag svara för hur livet för en mäklare är. Däremot får man ju höra titt som tätt om dessa fördomar när man berättar att man ska bli fastighetsmäklare. Personligen tycker jag att stämpeln "skummisar" eller "lyxlirare" blir svagare och svagare. Många verkar ha fått bättre försåtelse för att de jobb en mäklare lägger ner vid en försäljning kan i många fall vara rätt tungt och inte alls så "glassigt" som man kan tro. Jag tror även kraven på utbildningen gör att mäklare blivit mer trovärdiga.

    Jag tycker allt som oftast att säljarna är väldigt nöjda med fastighetsmäklaren efter avslutad affär. Och ska man vara helt ärlig så är det väl först när man testat någon man kan yttra en åsikt om det var bra eller dåligt? ;)

    Må gott!
    /Elin

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag har till hösten sökt för att läsa till mäklare i Halmstad (hoppas jag kommer in..). Det jag skulle vilja fråga dig är var du tror är de viktigaste egenskaperna att ha som mäklare? Sedan undrar jag lite över din praktikplats, hur fick du den och vad bör man tänka på under praktiken?

    Tack för en intressant blogg :)

    SvaraRadera
  4. Hej Julia! Härligt att du sökt utbildningen, håller tummarna för att du kommer in!
    Jag tror att några viktiga egenskaper är att man är positiv, ödmjuk, trevlig, engagerad och serviceminded. Man måste också ha ett bra tålamod :) Det kommer vara situationer som är tuffa, då gäller det att inte agera fel!

    Innan jag sökte utbildningen hade jag vart med en del på de kontoret som jag fick praktik på. Detta just för att få en ärlig bild av hur yrket är.
    Jag tycker att man ska se till att man får vara med mäklarna mycket ute på de olika momenten. Om och om igen. Gärna med flera olika mäklare. Och kankse till och med på olika kontor om man är osäker på om man vill jobba i en storstad eller på ett mindre ställe.
    Kanske kan du söka jobb som mäklarassistent i sommar!? Det tror jag är ett toppensätt att bli insatt i det hela. Då har du troligtvis även ett försprång sen om du vill söka praktik där!

    Jag skrev ett inlägg ang. praktik en gång.. kika gärna på det!
    http://maklarvardag.blogspot.se/2012/05/jag-har-fatt-lite-fragor-hur-man-ska-ga.html

    Må gott!
    //Elin

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Jag har ansökt till mäklarekonom utbildningen i Trollhåttan till hösten. Jag är lite intresserad om du vet vad skillnaden mellan mäklararekonom och fastighetsmäklare är? Tänkte välja mäklarekonom med inriktning fastigheter.

    Jag vet att fastighetsmäklare jobbar på visningar och är mellanhanden mellan köpare och säljare, men så mycket mer vet jag inte. Lite kortfattat, hur ser en arbetsvecka ut? Är det mycket ekonomi och måste man räkna mycket?

    Hur tror du framtiden ser ut för fastighetsmäklare? Folk säger att det inte finns så många jobb i framtiden och att det finns för många utbildade, tror du det stämmer?

    Nu blev det många frågor, men hade vart jätte tacksam för svar! :)
    Med vänlig hälsning Sofie

    SvaraRadera
  6. Hej Sofie! Ledsen att svaret har dröjt lite.. har klurat lite på din fråga och även hört mig för med bloggkollegorna. Dessvärre har vi inte kommit fram till något bra svar på din första fråga. Det bästa är nog helt enkelt att du ringer till utbildningansvarig på Högskolan väst så får du förhoppningsvis ett bra svar på den exakta skillnaden!

    Ang en mäklares vardag så kika gärna tillbaka i bloggen. Jag är ju inte färdig mäklare ännu men de andra som bloggar skriver ju om hur deras dagar på jobbet ser ut! Jag har inte fått känslan av att det är så mycket matte. Jag är inget mattesnille och tror jag kommer klara mig ändå ;) Men såklart, man ska ha koll på lite ekonomi, bostadsrättsföreningars ekonomi, räntor, boendekostndskalkyler och sedan ska man ju erbjuda kunden att hjälpa till med deklarationen!

    Jag tror att så länge man är rätt person på rätt plats så kommer man få jobb!

    Ha en härlig dag och hör gärna av dig igen om du har fler frågor!

    /Elin

    SvaraRadera