lördag 5 januari 2013

Spåkula

Med jämna mellanrum blir vi som mäklare tillfrågade att ta fram våran spåkula och sia lite om vad vi tror kommer hända med bostadsmarknaden framöver.

Den samlade generella bilden, från mäklarna på Fastighetsbyrån som svarade på senaste enkäten (553 st på 250 kontor), är att priserna på bostadsrätter, villor och fritidshus kommer att vara stillastånde under 2013. Alltså varken upp eller ner, utan stabilt precis som marknaden varit under 2012. Det är störst sannolikhet att priserna går upp på bostadsrätter och ner på fritidshus.

Men det som präglar marknaden de senaste åren och som jag upplever och också tror kommer gälla framöver är det som vår VD, Lars-Erik Nykvist sammanfattade väldigt bra i att det är "en ryckig marknad som kan skilja sig mycket från ort till ort, från vecka till vecka och från bostad till bostad".

Speciellt lurigt är det när det skiljer från bostad till bostad. Dagens säljare är väluppdaterade och har bra koll på vad grannarna runtomkring har fått vid sin försäljning. Det kan ju såklart skilja i standard mellan objekten men även om objekten är väldigt likartade kan slutpriset ibland variera mycket och tom obegripligt mycket.
Ibland önskar man verkligen att man hade en spåkula när man ska leverera värderingar eller sätta utgångspris men eftersom någon sådan inte finns tillgänglig så får man använda de verktyg vi har tillgängliga och tillämpa den erfarenhet och kunskap man besitter för att värderingen/utgångspriset ska bli så korrekt som möjligt.

File:Plasma lamp touching.jpg
En sån här magisk kula var det enda som min tre-åring önskade sig av tomten :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar