onsdag 16 januari 2013

Månadens Mäklar-myt

Många TROR utan att veta och många av dessa tror också att de vet. Kanske är jag en av dem, fast i ett annat sammanhang?

Tanken är intressant, eller hur?

Jag TROR att många har förutfattade meningar om hur det är att vara mäklare, utan att egentligen veta. Men saker och ting är ju inte alltid vad de verkar vara....

En tanke som har slagit mig är att detta kan vara orsaken till varför förtroendet till mäklarkåren generellt är ganska lågt, medan de som nyligen har varit i kontakt med mäklare (köpare/säljare) uppger mycket högre förtroendesiffror än genomsnittet. Kan det vara så att dessa människor faktiskt har fått en inblick i vad mäklaryrket innebär...?

Vi bloggare har kommit överens om att vi ska försöka slå hål på några mäklarmyter och göra detta till ett återkommande tema här på bloggen.

Myt nr 1:

"Alla mäklare tjänar storkovan"

Svar: NEJ.
Alla mäklare tjänar inte göörmycket. Lönen som mäklare varierar stort över riket, men också mellan mäklare. En mäklare på ett kontor har kanske en fallenhet som en annan inte har och eftersom man väljer sin mäklare på personkemi (till stor del) så kan det skilja en hel del.

Tittar vi på siffrorna så ser vi att snittlönen för en mäklare i Sverige är 31 021 kr/månad. Medianlönen 28 000. Inte anmärkningsvärt högt.

Lägst snittlön har de i Kronoborgs län med 15 000 kr och den högsta är, inte helt oväntat, i Stockholm på 40 840 kr.

Till detta kan tilläggas osäkerhetsfaktorn OM man får lön. Detta är som sagt ingen självklarhet varje månad.

För dig som vill förkovra dig lite i siffrorna, eller bara vill veta var jag hittat infon, så finns länken här.

2 kommentarer:

  1. Intressanta siffror. Tyvärr fungerar inte länken. Kanon om det går att fixa! /Johan

    SvaraRadera
  2. Hej Johan.

    Den funkar för mig, så testa gärna en gång till. Är det någon mer som inte får länken att fungera så klistra in följande i er webbläsare;

    http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Fastighetsmaklare-1071

    Mvh Linda

    SvaraRadera