torsdag 13 januari 2011

Tidstjuvar

Läste på ett forum på Internet, en diskussion mellan två personer angående en mäklares jobb och hur mycket vi borde ta betalt i förhållande till vad de trodde var tidsåtgången för en försäljning. En av dem var övertygad om att en mäklare inte lägger ned mer än ca 3,5 timmes arbete på att sälja en bostadsrätt..... (sanningen ligger låångt därifrån...).

Jag har funderat lite på det där. Är det vårt eget fel att allmänhetens uppfattning är att vi inte jobbar särskilt mycket? För det gör vi ju! Vi informerar ju ändå ganska mycket om vad som ingår i en försäljning...

Fast jag tror att det som är svårt att få andra att förstå, är att vi mäklare gör så mycket annat runtomkring, än bara säljer!

Som exempel har jag idag, bland annat, gjort en broschyr till en av visningarna på söndag. Det tog 3,5 timme, eftersom telefonen ringde en del, det kom in en spontankund utifrån som hade en fråga, en "gammal" köpare som ville rådfråga lite om juridiken kring dolda fel, plus att kollegan kom in med en del papper att gå igenom som tex rapporter och annonser som inte kunde vänta... Det blir många tidstjuvar på en dag!

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag och min sambo är på väg att köpa lägenhet i Stockholm men vi vet inte om vi ska köpa en fräsch nyrenoverad lägenhet eller om vi ska köpa ett renoveringsobjekt och fixa allt själva. Vi har hantverkare inom familjen så vi behöver inte anlita folk om vi väljer ett renoveringsobjekt.

    Misstänker att renoveringsobjektsvalet kan vara lönsamt för att "slippa" den tuffa budgivningen i Stockholm.

    Vad har ni på Mäklarvardag för tips?

    Vad kan material i typ lite finare IKEA-skick kosta om man tex ska helrenovera (kök,badrum,golv,tapeter mm) en 2 el 3 rumslgh på ca 60 kvm? (Förstår att det är svårt att uppskatta men på ett ungefär kanske ni vet)

    Tack på förhand! /Blivande Brf-köpare

    SvaraRadera
  2. Hej blivande brf-köpare!

    Vad roligt att du bestämt dig för att investera i en egen bostad! Om man ska köpa något färdigt eller ett renoveringsobjekt beror främst på två saker: Ekonomin och de personliga förutsättningarna för att kunna klara en totalrenovering.

    Ni verkar ju ha lite hantverkshjälp, så det är en fördel om man tänker renovera. Det är annars lätt att ta sig vatten över huvudet.

    Vad gäller kostnader för renovering, så är det givetvis helt beroende på vilken standardnivå du lägger dig på. Ett IKEA-kök kostar mellan 30-40 000 kr och vitvaror ungefär lika mycket. Ska du också räkna med att det alltid tillkommer kostnader för lite annat runtomkring (ommålning av tak, nytt golv tex) så räkna med minst 100 000 för ett nytt kök. Jag har då räknat med att man monterar det själv.

    För en badrumsrenovering låter många anlita hantverkare, så det kan bli lite dyrare. Räkna mellan 100-150 000 kr.

    Kosmetisk renovering (färg och tapeter etc) gör jättemycket för helhetsintrycket och kostar inte så mycket i sammanhanget. Tänk bara på att vara noggranna i renoveringen. Ingen vill köpa en slarvigt renoverad lägenhet.

    Glöm heller inte att kolla om lägenheten har någon inre reparationsfond. Det kanske finns lite pengar där som du kan utnyttja?

    Lycka till!

    SvaraRadera