onsdag 19 januari 2011

Energideklaration

Eftersom vi fick en fråga om det här med energideklarationer här på bloggen, tänkte jag skriva ett par rader som information.

Energideklarationen är kortfattat ett protokoll över husets energiförbrukning. I protokollet ges ett nyckeltal för att underlätta i jämförelser med andra liknande hus från samma tid.

I energideklarationen skall också medfölja åtgärdsförslag på vad man skulle kunna göra för att förbättra, komplettera eller effektivisera den uppvärmning som finns idag. Det kan också ges förslag på t.ex. tilläggsisolering eller fönsterbyte.

En energideklaration är giltig i 10 år.

När man säljer ett småhus skall detta alltid energideklareras. Undantag finns. T.ex. krävs ingen energideklaration om man säljer ett fritidshus. Inte heller om man säljer till t.ex. sina barn.

Man kan inte avtala bort energideklarationen. Om man som säljare inte överlämnar deklarationen senast tillträdesdagen har köparen rätt att, inom 6 månader efter tillträdet, utföra deklarationen på säljarens bekostnad.

Dessutom har kommunerna rätt att ta ut vite från den som inte gjort sin energideklaration, men de har än så länge, såvitt jag vet, valt att inte göra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar