Hög tid att deklarera fastighetsförsäljningen! Nja... egentligen är det bara dags att betala skatten. Men som hussäljare möts man faktiskt av en del "ologiskheter" på skatteområdet.
Har du t.ex. sålt ditt hus under 2010, skall försäljningen redovisas i deklarationen 2011 och den lämnar du in senast i början av maj. Däremot måste man tänka på att skatten, den del som överstiger 20 000 kr, skall sitta på ditt skattekonto senast den 14 februari... Du skall alltså betala skatten innan du deklarerar....
Fastighetsskatten däremot, följer oftast inte kontraktsdagen, utan följer istället tillträdesdagen. Det innebär att de som sålde i December (kontrakt) och lämnar huset i Januari (tillträde), ska betala reavinstskatt i deklarationen 2011 och fastighetsskatt även i deklarationen 2012....
Tråkig sits blir det för den som sålde förra året, men får betalt för huset efter den 14 februari.. Det kan ibland bli en ganska stor peng att skatta och har de då ännu inte fått betalt av köparen, så finns inte alltid de pengarna att skramla fram i tid...
Det blir lite för säljaren att hålla reda på alltså... och som mäklare måste vi vara steget före hela tiden och förklara, förklara, förklara....
torsdag 20 januari 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej!
SvaraRaderaKan ni inte reda ut när det krävs samtycken?
MVH Hanna
Hej Anonym.
SvaraRaderaDin fråga är ganska bred. Samtycke kan erfordras i flera olika sammanhang, t.ex. från Överförmyndare, Bostadsrättsförening, hyresvärd, jordägare vid arrende etc.
Ett vanligt sammanhang dock, är då det handlar om att man vill sälja, hyra ut eller pantsätta gemensam bostad/gemensam egendom.
Oftast handlar det om när ett par bor i en gemensam bostad som endast lagförts på den ena parten. Vill denne sälja/pantsätta bostaden krävs skriftligt samtycke från den andra parten.
Är man gifta behöver det inte heller handla om gemensam bostad, eftersom egendomen då är giftorättsgods.
Undantag är om egendomen är enskild. Man kan ha skrivit ett äktenskapsförord, eller så kan den ena parten ha fått egendomen i gåva eller arv, där det framgår att egendomen skall vara enskild.
Efter separation, om man gjort bodelning, krävs inte heller samtycke.
Undantag gäller även om maken inte kan ge skriftligt samtycke (tex vid sjukdom, men då krävs läkarintyg), eller om samtycke inte kan inhämtas inom rimlig tid.
Poängtera att denna redogörelse inte är komplett! Jag har bara berört kortfattat, den situation som jag upplever att vi mäklare oftast springer på.
Det finns utförligare information, bland annat i Äktenskapsbalkens 7 kapitel, eller sambolagen (eller "Lag om sambors gemensamma hem"). Adra källor finns naturligtvis i annan lagtext, beroende på vilken typ av samtycke du vill veta mer om..
Hoppas att du känner dig nöjd med det något otillräckliga svaret, i annat fall får du maila direkt till mig så tar vi diskussionen vid sidan av bloggen.
Mvh
Linda Steen.
Hej! Tack för bra svar. Jag förstår att det är en komplex fråga men jag fick svar på det jag undrade. Om ni vill kan ni också få reda ut vad säljaren får dra av i deklarationen om de säljer en bostad. Är det olika för fast egendom och bostadsrätt tex?
SvaraRaderaMVH Hanna
Hej Hanna.
SvaraRaderaJag skulle gärna servera dig med en massa svar, men skulle istället vilja att du researchar lite själv istället.
I mäklaryrket, om man tänker hjälpa kunderna med bland annat deklarationen, förutsätts man kunna det man ger råd om. Kan man inte behöver man ta reda på svaren själv.
För det är ganska tufft att vara mäklare. Ger man någon ett felaktigt råd, kan man också få ta konsekvenserna eftersom vi som mäklare är personligen ansvariga för allt vi gör och allt vi säger..
Det underlättar mycket att ha hittat de rätta sökvägarna. Jag är själv ute på Internet titt som tätt och Googlar.....