onsdag 2 mars 2011

Lockpriser...

Ett alltid aktuellt ämne är det där med "lockpriser". Jobbar vi mäklare så, att vi annonserar ut onödigt lågt pris bara för att locka spekulanter? (Nä, det gör vi inte...)

Men faktum är, att sanningen inte är så himla enkel. Att värdera en bostad är, som jag har nämnt i ett tidigare inlägg, ingen exakt vetenskap. Ibland händer det att vissa hus genererar ett extra stort intresse och får många budgivare. Ibland är det "tuppfäktning" mellan två spekulanter. Det finns alltså faktorer som kan vara svåra att förutse.

Diskussionen kommer upp inför varje försäljning. Vid en försäljning gör vi alltid en bedömning och stämmer givetvis av den med säljarens förväntningar. De som säljer sitt hus vill ha dit många spekulanter - givetvis - och översätter då detta i ett lägre utgångspris. Det kan också vara en klok "strategi" om den enda prioriteringen är en snabb försäljning... så OK, det må vá hänt.

Men jag brukar ofta ana att det även finns andra intressen bakom. För givetvis vill de samtidigt ha optimalt betalt, eller rättare sagt så har man ofta höga förväntningar på slutpriset och kan kanske inte tänka sig att sälja huset för det utannonserade priset.... Hmm.

Känns inte bra gentemot spekulanterna, eller hur?

Jag brukar därför förankra utgångspriset med säljaren, för att inte hamna i den situationen att jag annonserar ett pris som ligger under säljarens acceptnivå. Det känns mer seriöst helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar