tisdag 1 mars 2011

Domino

Det är inte alltid en bostadsaffär endast involverar bara en säljare och en köpare utan i många fall så kan en bostadsaffär resultera i del invecklade kedjor.

Par A bestämmer sig för att köpa en nyproducerad bostadsrätt.

Par A har dock ett hus som de vill sälja i sin tur och i kontraktet för bostadsrätten skrivs ett villkor in att hus 1 måste säljas innan ett visst datum annars backar par A ur bostadsrättsaffären.

Hus 1 läggs ut på marknaden och efter visning och budgivning så visar det sig att par B vinner budgivningen. Par B har dock en lgh som måste säljas innan de kan gå vidare med hus 1 och ett villkor skrivs in i kontraktet att lgh måste säljas inom en viss tid annars backar par B från köpekontraktet på hus 1.

Objekt 2 (lgh) läggs ut på marknaden och intresserar par C som vill lämna sitt stora hus och köpa en mindre lgh. Par C blir slutgiltiga köpare av lgh men vill såklart sälja sitt hus innan de förbinder sig till köpet på objekt 2. Således skrivs ett villkor in i köpekontraktet att hus 3 måste säljas innan ett visst datum annars så hoppar par C av köpet av lgh.

Hus 3 läggs således ut till försäljning och attraherar nya spekulanter som eventuellt också sitter i ett hus eller en lgh......

Så här kan det fortsätta, ibland vad som känns som en hel oändlighet, och som ni säkert förstår så kan det få rejäla konsekvenser om någon av bostadsaffärerna inte skulle bli av. Beroende på var kedjan bryts så blir följderna mer eller mindre omfattande.

Just nu har vi flera typer av dessa dominokedjor på gång. En som tyvärr delvis gick i stöpet igår och där vi får börja om från början och en kedja som än så länge är på spåret men som potentiellt sett efter pågående budgivning kan bli ännu längre....

På kontoret håller vi därför tummarna att vår dominobrickor ramlar på varandra och att resterande bostadsaffärer blir av.

5 kommentarer:

  1. Intressant!
    Tänk vad mycket det är som ska klaffa.
    Bra inlägg!

    SvaraRadera
  2. Jag är på gång och skall byta bostad då vill jag gärna skriva in de i mitt avtall att jag vill få mitt hus sålt till minst utgångspris samt under en viss tid, den mäklre jag har till köpet sa att de inte är kotym att göra så och att de inte va möjligt att skriva de. Är de något jag skall axeptera eller inte??

    SvaraRadera
  3. Är det fastighetsskatt eller fastighetsavgift för fritidshus? MVH

    SvaraRadera
  4. David: Jag är inte riktigt på det klara med om du menar att du ska sälja eller köpa hus.

    Ska du sälja och vill skriva in detta i ditt uppdragsavtal med mäklaren så handlar det om en ren förhandlingsfråga mellan dig och mäklaren.

    Ska du köpa och kräver försäljningsvillkor i ditt avtal med säljaren är det upp till säljaren att godta ditt villkor. Långt ifrån alla säljare går med på detta, utan väljer ofta en annan spekulant istället. Kanske ibland till ett lägre bud.

    Hoppas att du fått svar på din fråga.

    Mvh Linda

    SvaraRadera
  5. Anonym:
    Fastighetsskatten är borttagen och ersatt med en kommunal avgift. I dagligt tal säger många dock fortfarande fastighetsskatt, därav förvirringen kanske....

    Mvh Linda Steen

    SvaraRadera