söndag 6 mars 2011

Hur stor är juridikens djungel egentligen??

När man läser sin första juridikkurs på högskolan tror man att man ska få lära sig allt! Det första man verkligen får lära sig är att man inte KAN lära sig all juridik.

Juridikens djungel är oöversiktligt stor. För det första skiljer man på straffrätt och civilrätt. Under straffrätten ligger de lagar som t.ex. förbjuder oss att stjäla varandras saker, eller ha ihjäl varann.

Under civilrätten ligger allt annat. Här hamnar till exempel fastighetsrätt, avtalsrätt, familjerätt och skatterätt, alla dessa är områden som vi mäklare frotteras med dagligen. Skatterätten är dessutom uppdelad i privat- och företagsbeskattning. Under civilrätt finns även företagsrätt m.m. Som man förstår är området rejält stort.

Som mäklare gäller det att hålla reda på allt väsentligt innehåll i bland annat fastighetsmäklarlagen, Jordabalken, Avtalslagen, Bostadsrättslagen, Lagen om byggfelsförsäkring, Lag om energideklaration för byggnader, Fastighetstaxeringslagen, Lagen om kommunal fastighetsavgift, Marknadsföringslagen, Plan-och bygglagen, Lagen om penningstvätt, Sambolagen, Samäganderättslagen, Äktenskapsbalken och många många fler.

Som ni redan anat finns inte den person som kan alla dessa lagar utan och innan, utan jurister - oavsett vilket område de valt att verka inom - just har valt en särskild inriktning. Ingen kan alltså allt om allt! Jag blir dock lite smickrad när jag läste i en kommentar att en av våra anonyma läsare faktiskt hade de förväntningarna på oss mäklare!

Jag är stolt över att vara mäklare. Jag vet att vi är ohyggligt kompetenta, men vårt jobb är att se till att allt flyter, att avtalen håller. Våra kunder presenteras för färdiga formuleringar och vet inte hur mycket arbete det ligger bakom... Synd att inte allmänheten förstår hur fantastiskt pålästa vi faktiskt är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar