tisdag 14 december 2010

Mystery Man

En väldigt viktig faktor i fastighetsaffär, oavsett om du är säljare, köpare eller spekulant, är förtroende. Man kan lätt säga att det är a och o om en affär ska avlöpa smidigt och för att alla parter ska känna sig nöjda.

För att ta reda på förtroendet för bland annat mäklare har Fastighetsbyrån gjort en undersökning i hela landet vilket visar på att svenska folket har mest förtroende för läkar- och poliskåren medan förtroendet för bilhandlare lämnar en hel del att önska.

Förtroendet för just vår yrkeskår bara visar på ynka 5% i undersökningen samtidigt som vi får ganska höga rankningssiffror när vi mäter kundnöjdheten hos våra säljare och köpare.
Detta, lite motsägelsefulla förhållande, verkar tyda på lågt förtroende hos allmänheten men att de som faktiskt haft personlig kontakt med oss är övervägande nöjda. Både bra och dåligt alltså och vi får lov att jobba ännu hårdare på att visa hur seriöst vi faktiskt arbetar.

Ett exempel på hur Fastighetsbyrån jobbar för att säkerställa kvalitet och föra upp moral- och etikfrågor på agendan inom företaget, är en så kallad Mystery Man.
Mystery Man är en anonym person som låtsas vara kund och ställer Fastighetsbyråns medarbetare inför moraliska dilemman. Mystery Man kan dyka upp vars som helst, när som helst, i hela organisationen och efteråt utvärderas hur medarbetaren hanterade situationen.

Kollegan blev för ett par år sedan uppringd av en man som undrade om kollegan kunde hjälpa till med försäljningen av hans mors lägenhet. Detta svarade kollegan att han naturligtvis kunde göra.
Då fortsatte mannen som ringde att berätta att hans mor hade vissa krav och ett av dem var att hon inte tänkte sälja till några invandrare. Kollegan svarade då att Fastighetsbyrån inte jobbar under sådana förutsättningar och att han inte kunde tänka sig att ta sig an uppdraget på de premisserna.
I slutet av samtalet visade det sig att personen på andra sidan luren inte var en främlingsfientlig säljare utan var Fastighetsbyråns Mystery Man och kollegan fick med beröm godkänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar