onsdag 15 december 2010

Besiktning och dolda fel

De flesta som köper hus anlitar en besiktningsman för att gå igenom och hitta eventuella fel och brister. När besiktningen är klar, har de då fullföljt sin undersökningsplikt?

Nej - oftast inte. Den tjänst som erbjuds av besiktningsföretagen täcker inte alltid in allt som en köpare har skyldighet att undersöka.

Som köpare ska man bland annat:

1.Genomföra en okulär undersökning. Man ska noggrannt titta i källaren, på vinden, lyfta på mattor och titta bakom bokhyllan... Ficklampa är givetvis nödvändig, man kan inte skylla missade fel på att ljuset var dåligt.

2. Se över eldragningar.

3. Se över vatten- och avloppsledningar.

4. Mäta radon i luft och vatten (om egen brunn).

......Med mera.....

Man kan dessutom förvänta sig att fel och brister som inte syns kan uppstå, i alla fall om det är ett äldre hus man köper. Många samtal vi får efter en avslutad affär handlar ofta om fel där köparen missförstått innebörden av begreppet "dolda fel".

Dolda fel är nämligen inte bara de fel som inte syns, utan du ska inte heller kunna förvänta dig att felet finns. Detta gör ju begreppet betydligt snävare. Om man till exempel köpt ett hus, byggt med en s.k. "riskkonstruktion" och det vid besiktningstillfället inte fanns tillstymmelse till problem, utan dessa visar sig efter några år. Dolda fel?

Givetvis inte. Om en viss konstruktion är känd för att få vissa skador med tiden, så är det precis vad man som köpare borde förvänta sig.

Vår uppgift som mäklare är bland annat att informera köparen om detta, så våra kunder köper hus med rätt förväntningar.

Enkelt, eller hur?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar