torsdag 3 november 2011

En nöt att knäcka...

Tänk er följande scenario:

Ni ska förmedla en fastighet. Fastigheten var tidigare en tomträtt, men friköptes 2008. Man har dock inte ansökt om lagfart. Tomträtten har skriftliga pantbrev (förkomna) och ägs av minderåriga barn.

Vad gör ni?

5 kommentarer:

  1. Jag skulle börja med att ansöka om Lagfart på fastigheten. När man väl har fått lagfart ansöker man om dödning av pantbreven.

    SvaraRadera
  2. Mer då? Det finns en hake här... Du kan ju inte söka lagfart utan...?

    SvaraRadera
  3. Den som är under arton år får inte åta sig förbindelser. därför krävs det en förälders godkännande. för vissa åtaganden krävs det också överförmyndares samtycke. Som i detta fallet köp av fast egendom.
    När man fått samtycke söker man sedan lagfart genom att ge in fångeshandlingen och de övriga handlingar som är nödvändiga för att styrka förvärvet..

    SvaraRadera
  4. Helt rätt. För att förenkla lite. Till ansökan om Överförmyndarens samtycke behöver vi också bifoga bla en oberoende värdering m.m.

    Men sen då?

    Givetvis dödar vi pantbreven, sedan tomträtten. Men eftersom det inte går att döda en tomträtt medan det finns skriftliga pantbrev på den, så måste detta vänta tills de skriftliga pantbreven är dödade... (tar 6 månader - 1 år, beroende på hur länge pantbreven varit borta) Under tiden kommer fastigheten att vara både friköpt och tomträtt...på pappret i alla fall.

    Sedan kan ni sälja fastigheten. Glöm bara inte att Överförmyndarens samtycke behövs igen....

    SvaraRadera