måndag 19 september 2011

Måndag igen...

Miljöveckan i Borås är över. Kretsloppet gick bra. Milen avverkades på 56 minuter, vilket jag faktiskt var ganska nöjd med, med tanke på att träningen fått stå tillbaka litegrann sedan sommaren...

Vardag igen. Det stora samtalsämnet på kontoret är just nu ränteskillnadsersättningar. Ni vet, räntekompensationen man betalar till banken när man löser bundna lån i förtid. Denna kompensation kan variera upp och ned, beroende på ränteläget. Ofta sjunker den mellan kontrakt och tillträde, men ibland kan den faktiskt stiga och i en del fall rejält, har vi sett exempel på.

Detta är ju inget vi kan påverka som mäklare, mer än att informera om läget. Har vi chans att råda folk i säljartankar, så rekommenderar vi ju dem givetvis att inte binda om sina lån om de tänker sälja snart... Inte på nån längre tid i alla fall.

3 kommentarer:

  1. Hejsan!
    Jag har en fråga angående låneansökan. En man har köpt en villa och skrivit på kontraktet. Innan köpet sökte han lån och uppgav felaktiga uppgifter om sin inkomst. Han ljög att hans fru hade fast jobb och att han tjänade mer än vad han gjorde. Han får ett godkännande av bolåneföretaget.

    Efter att kontraktet har skrivits kontaktar han bolåneföretaget och vill ha lånet. Under tiden har företaget fått reda på hans rätta lön och att hans fru jobbar deltid. Hans låneansökan nekas!

    Jag antar att han inte har skrivit någon klausul i kontraktet om återgång. Så vad ska han / kan han göra nu?

    SvaraRadera
  2. Ojojoj. Ingen rolig situation att försätta sig i! Att ge banken felaktiga uppgifter för att få ett lånelöfte är väl ju lite som att kissa i sängen... Helt OK till en början, men det obehagliga kommer sedan....

    Juridiken tar ju ingen hänsyn till detta. Gentemot sin motpart (säljaren) har han ju ett bindande köpekontrakt (under förutsättning att avtalet INTE är villkorat om lån), så för att klara sig ur situationen ser jag alternativen som dessa (har jag missat något nu så får ni säga till):

    1. Försöka få ett lånelöfte under rätt förutsättningar (på samma bank eller någon annan), alternativt skaffa fram pengar på annat sätt.

    2. Försöka sälja huset till någon annan.

    3. Bryta kontraktet och betala skadestånd till säljaren.

    Inget drömscenario direkt. Hoppas lite att det är en teoretisk fråga och inte tagen ur verkligheten.... =/

    SvaraRadera
  3. Tack för svaret! Min pojkväns bror har precis börjat jobba med bolån och han fick ett samtal från en kund om just detta. Kunden hade ljugit och nu vet han inte vad han ska göra. Hemskt vad människor kan göra! :S

    SvaraRadera