tisdag 10 maj 2011

En tur till Kråkstan


Ett säkert vår- och försommartecken är att det börjar strömma in både fritidshus till försäljning och nya spekulanter som är på jakt efter sitt eget lilla smultronställe.
För oss innebär det bland annat att vi i större utsträckning rör oss utanför den direkta tätorten och i delar av kommunen som vi kanske inte så ofta besöker (tack gode gud för gps!)

Förutom att det är väldigt trevligt att besöka nya platser är det också ganska roande. Idag har jag till exempel susat runt i trakterna av Kråkstan, Busberget, Knarrevik, Pengaåsen och Kunkels väg.
Ännu lite roligare är det när man stöter på säljare av den lite äldre årsmodellen som oftast kan berätta både en och två anekdoter om varför saker och ting heter som de heter.

Så efter dagens intags- och fotorunda är dieten ett minne blott då det ligger ett oräkenligt antal koppar kaffe och hembakade kanelbullar i min mage men jag är också många historier rikare och förhoppningsvis även lite visare.

Ett litet tips till alla mäklarstudenter förresten är att lära sig att dricka kaffe, om man nu inte redan gör det, för det kommer att komma väl till pass måååånga gånger i den framtida karriären :-)

5 kommentarer:

  1. Vad roligt att få höra anekdoter och få vistas i så vacker miljö.
    Din bild är så fantastiskt vacker, du lyckas fånga en känsla och jag riktigt känner doften av havet och solvarma klippor!

    SvaraRadera
  2. Hej Åsa & Linda!

    Har en liten fundering: Om man hyr en lägenhet (bostadsrätt) i andra hand, vem är då "ansvarig" för t ex gårdsstädning som föreningarna brukar göra ett par ggr/år. Är det andrahandshyresgästen eller bostadsrättsinnehavaren?

    Är väl ingen "big deal" men jag började fundera och känner mig osäker på frågan. // Mvh Mäklarstudent

    SvaraRadera
  3. Det är den som äger bostadsrätten som ansvarar gentemot föreningen. Förekommer det s.k. städdagar inom föreningen och man förutsätts vara med, bör man i hyreskontraktet reglera detta.

    Det brukar ju dessutom ofta kunna märkas på månadsavgiften om man deltar eller inte, så det kan ju ha betydelse för vilken hyra man ska ta ut av sin hyresgäst....

    SvaraRadera
  4. Det där stämmer väl inte riktigt? En bostadsrättsförening får väl aldrig tvinga sina medlemmar att delta i någon form av städning? (enl. BRL 7:4 "Sedan tillträde medgetts är föreningen skyldig att hålla lägenheten, huset och marken i gott skick, i den mån ansvaret inte enligt 12 § vilar på bostadsrättshavaren". Bostadsrättshavarens underhållningsskyldighet för lägenhetens inre skick kan aldrig utökas till det yttre förutom eventuell mark som ingår i upplåtelsen.

    Du säger också att det brukar kunna märkas på månadsavgiften om man deltar eller inte. Föreningen får dock inte höja årsavgiften för att täcka upp/"straffa" den som inte deltar i t.ex. trappstädning eller trädgårdsskötsel enligt BRL 7:14 "föreningen får i övrigt inte ta ut särskilda avgifter för åtgärder som föreningen skall vidta med anledning av denna lag eller annan författning.

    Jag pluggar till mäklare och det är iallafall vad vi fått lära oss.

    SvaraRadera
  5. Nu var ju frågan vad som gäller om man hyr ut i andrahand. Har bostadsrättsföreningen (dvs medlemmarna själva) bestämt att medlemmarna ska trappstäda, då är det bostadsrättinnehavaren och inte hyresgästen som ansvarar för att detta sköts.

    Beträffande din sista kommentar om vad som är bestämt beträffande månadsavgifter så förekommer det ofta, att föreningen (fortfarande medlemmarna själva) bestämmer att de som ställer upp skall premieras. Det betyder inte att de andra åläggs straffavgift, utan det handlar om - i de fall jag känner till, att man kompenserar de som faktiskt ställer upp och att de får avdrag på avgiften och betalar mindre än de som inte ställer upp.

    SvaraRadera