onsdag 9 maj 2012

Tankenöt

När det kommer till reglerna om samtycke i en fastighetsaffär så gäller det verkligen att hålla tungan rätt i mun och att man har koll på reglerna i Äktenskapsbalken och i Sambolagen. Samtycke till vad, kanske den mindre insatte undrar?

Kortfattat kan det beskrivas så här.
Om bara en ena maken/makan äger fastigheten men den används som deras gemensamma permanentbostad eller är giftorättsgods så krävs den andre maken/makans samtycke, dvs godkännande till försäljningen annars får den nye ägaren inte lagfart.  Lite mer komplicerat blir det då det delvis gäller andra regler om fastigheten är enskild egendom.
Ännu mer komplicerat blir det om man är sambor, då det inte bara räcker att bostaden är gemensam utan det också måste till att bostaden förvärvats för att användas gemensamt, dvs är samboegendom. För sambos skiljer sig även reglerna åt mellan fastighet och bostadsrätt och där det i det senare fallet, trots att br inte är samboegendom, regeln om lösensrätt kan göra sig gällande. Något rörigt, eller hur?

Till den mer insatte när det gäller samtyckte kommer här en tankenöt som Folke Grauers redde ut tillsammans med oss i förra veckan och som faktiskt härrör från ett verkligt fall på Fastighetsbyrån.

Pelle och Lisa är gifta och köper en fastighet tillsammans, dvs de äger hälften var.  Pelle och Lisa skiljer sig efter ett par år och Lisa säljer sin del av fastigheten till Pelles nya fru Kajsa. Pelle och Kajsa som är äkta makar säljer i sin tur fastigheten efter ett par år. Den nye ägaren får dock bara vilande lagfart när ärendet når inskrivningsmyndigheten. Varför?


4 kommentarer:

  1. Maria Lundgren9 maj 2012 kl. 22:56

    Intressant! Jag läser en mäklarutbildning just nu och precis sånt här håller vi på och läser om nu! Funderade lite kring frågan men det skulle vara trevligt om du la ut ett "lösningsförslag" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maria, jag lovar att det kommer ett svar men det vore roligt om några av er vågar er på ett lösning också!

      Radera
  2. För att Lisa ska kunna sälja sin del till den nya frun krävs Pelles samtycke, vilket saknas här, därför blir det endast vilande lagfart. /Hanna

    SvaraRadera
  3. Hej, kan det vara som så att när Lisa sålde sin del av fastigheten till Pelles nya fru Kajsa så gjordes endast en äganderättsövergång, någon anteckning hos IM gjordes inte. Därför står Lisa som lagfaren ägare till hälften av fastigheten. vilket kräver samtycke till försäljning av Lisa.
    JB 20:7 p2.

    SvaraRadera