måndag 7 maj 2012

Söka praktik....

Jag har fått lite frågor hur man ska gå till väga för att få en praktikplats. Vad passar då bättre än en liten frågestund med Fastighetsbyråns rekryterare Linda Nyström?!

*Hur bör man göra för att få praktikplats? Är det som att söka jobb där man bör visa upp CV/personligt brev, eller räcker det med att mejla mäklarbyrån och fråga om praktikplats? 

Svar: När man söker praktikplats bör man se det som att man söker arbete. Det är tuff konkurrens redan om praktikplatserna. Man kan söka praktikplats på flera olika sätt, ansök via vår hemsida eller kontakta det lokala kontoret direkt antingen via mail, telefon eller ett personligt besök, men oftast är en kombination av dessa det bästa alternativet. Behöver man råd gällande sin praktik eller förslag på kontor kan man alltid kontakta vår rekryteringsavdelning på rekrytering@fastighetsbyran.se.

*Är det vanligaste att man väljer att göra praktiken under sommaren eller under terminstid i kombination med studierna? Fungerar det bra att göra det i kombination med studierna? När tycker ni att man skall börja med sin praktik? Efter en tag när man har fått mer "kött på benen" i skolan, eller så fort som möjligt?

Svar:Vi tycker att man bör göra en del av praktiken tidigt i sin utbildning, för sin egen skull då man lättare får en inblick i vad det är man ska arbeta med när man studerat klart. Det är även lättare att ta till sig studierna när man får möjlighet att varva praktik och studier. Har man några tveksamheter om man valt rätt utbildning så brukar det även bli mer tydligt efter man gjort sin praktik. Vårt råd är att göra en del av praktiken sammanhängande för att få möjlighet att vara med i en affär från intag till tillträde. Man kan även avsluta praktiken genom en sammanhängande period om det passar bättre. Det är viktigt att man får ihop praktiken så att inte studierna blir lidande. Så att ha en dialog med sin praktikchef för att lägga upp sin praktik på bästa sätt är bra. Att göra praktik under olika delar av året är också att föredra för att få se hur marknaden på just den orten varier med årstiderna. *Hur beräknar man tiden för praktiken om man inte är där heltid under en viss period utan varvar studierna med praktik då man inte har undervisning? Är det x antal veckor man räknar eller räknar man ut det i timmar?
Svar: En arbetsdag som mäklare kan ju variera så hur man väljer att räkna detta kan även det variera. Mitt tips här är att man inte ska vara rädd för att göra lite extra praktik om man får möjlighet. Ofta är det dem som valt att göra fler veckor än de obligatoriska som är snabbast igång sedan när det är dags att börja arbeta.

*Något annat man ska tänka på när man väljer praktikplats eller när man väl är ute på sin praktik?

Svar: När ni tittar på val av praktikplats så välj gärna en ort som ni faktiskt kan tänka er att börja arbeta på efter avslutat praktik. Är ni osäkra på val av ort eller företag så ta praktiktiden som en möjlighet at jämföra. Varför inte göra 5 veckor praktik på ett större företag och resten på ett mindre företag.
/Elin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar