torsdag 31 maj 2012

Bo01

Malmö högskola finns på en hel del ställen runtom i staden men de lokaler där vi hade all vår undervisning låg i Västra Hamnen i närheten av Turning Torso som, om man gillar hus och arktitektur, är ett väldigt spännande område.

I början av 2000-talet hölls en omtalad bo-mässa i Malmö, Bo01, där man byggde upp en helt ny stadsdel i Västra Hamnen som ursprungligen var säte åt Kockum där man byggde fartyg. Våra lektionsalar var faktiskt belägna i den gamla u-båtshallen som arkitekturföretaget White byggde om för att passa nya behov och användningsområden.

Bo01 har varit mycket omskrivet och bland annat hyllats för "sina humana och variationsrika byggnader, offentliga rum och stadsplanering". Området har också varit kritiserat men det går inte att komma från att det erbjuder stor mångfald och är ett monument över hur en stadsdel totalt kan ändra form och funktion på förhållandevis kort tid. Än idag, mer än tio år sedan själva mässan, så byggs det för fullt i området. Det kändes faktiskt som om det "ploppade upp" en ny byggnad varje gång jag var nere i Malmö (1-2 ggr/mån).

Bjuder på en liten bildkavalkad från en kvällspromenad längs strandpromenaden i Bo01-området i Västra Hamnen som är väl värt ett besök om ni har vägarna förbi!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar