fredag 28 oktober 2011

Grannens dag!

Ämnet grannar är ett omdebatterat ämne och har varit uppe här på bloggen vid ett flertal tillfällen och både här och på våra visningar får vi ofta frågor om just grannarna. Inte så konstigt kanske med tanke på att grannarna faktiskt är en viktig del i vår trivsel gällande boendet.

På söndag, när vi blir en timme rikare (hurra!), är det Grannens dag - en dag för att uppmärksamma och hylla sina grannar. Med anledning av detta har Fastighetsbyrån tittat närmare på vad vi säger om våra grannar i sociala medier.

Resultaten visar att 61 procent av inläggen om grannar är skrivna av kvinnor. 68 procent av alla inlägg är negativt laddade, 15 procent är positiva och 17 procent är neutrala.

Inte helt oväntat är det grannars oljud det som engagerar mest i sociala medier men begreppet oljud kan brytas ned i många underkategorier. Vanligaste anledningen till granninlägg är att grannen spelar musik följt av att de orsakar odefinierat oljud och sexljud på tredje plats(!).

Spelar musik, 23%
Odefinierat oljud, 18%
Sexljud, 15%
Fest, 12%
Renovering, 9%
Sjunger, 5%
Spelar instrument, 4%
Toalettljud, 4%
Bråkar, 3%
Tvättstuga, 2%
Grannens utseende, 2%
Möblerar om, 2%
TV, 1%


Lite annan kuriosa gällande grannar som har kommit fram i Fastighetsbyråns undersökningar från 2008, 2009 och 2010 är;
  • Bland kändisar är svenskarnas drömgrannar Martin Timell och Brad Pitt. På topp bland mardrömsgrannar kommer Carola och Torsten Flinck.
  • 34 % av svenskarna anser att exet (fd flickvän/pojkvän/man/hustru) är den värsta grannen de kan tänka sig, jämfört med t ex chefen och svärmor som anses som en lite bättre granne.
  • 63 % av svenska folket anser att de blir störda av sina grannar.
  • Göteborgare blir i högre grad än övriga svenskar störda av hög musik och har oftare hört sina grannar festa.
  • 14 % av svenskarna har någon gång hört sina grannar ha sex.
  • På frågan ”har du någon gång flirtat med din granne?” svarar 37 % Ja.
  • 24 % av svenskarna har någon gång kysst sin granne och ungefär lika många, 26 %, har någon gång blivit kär i sin granne.
  • 12 % har gått så långt att de inlett ett förhållande med sin granne. För 3 % av svenskarna har grannromansen lett till att man flyttat ihop med sin granne.
  • På frågan om vad man uppskattar mest hos en granne svarade hela varannan svensk ”att de alltid hälsar glatt".
Så har du en bra granne du uppskattar och som ställer upp i vått och torrt, var rädd om denne! Kanske är det till och med läge att visa henne eller honom din uppskattning  genom att överraska med något trevligt på Grannens dag på söndag?

Trevlig helg på er!

1 kommentar:

  1. Haha, det var en av mina viktigaste frågor när vi tittade på hus eftersom vi ville flytta pga "grannjävlarna". :-) Nu har vi så snälla grannar, så det var ett bra tips att överaska med något trevligt på söndag!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera