tisdag 18 oktober 2011

En sanning av en fjäder....

Att man som spekulant har känselspröten långt ute kan jag förstå. att köpa hus är en stoor affär och skall på intet vis underskattas. Ibland kan det dock bli fel, när självutnämnda experter drar snabba slutsatser...

Vi ser det ofta. En del spekulanter tror sig veta och i vissa fall förväntar de sig också att vi skall informera andra spekulanter om vad de har konstaterat. Men jag som mäklare kan ju inte säga till någon spekulant att ett hus är mögligt, har radon, förhöjda fukthalter m.m., om det inte finns något protokoll eller en besiktning, bara för att en annan spekulant har påtalat det.. Gäller att förklara detta på ett snyggt sätt bara..

Ett exempel från en försäljning för några år sedan: Jag sålde ett radhus som var byggt i lättbetong. Alla vet att blå lättbetong kan avge radon. Vi vet dock inte om detta hus var byggd i vit, blå eller grå lättbetong. Köparen skulle i alla fall göra en besiktning och hade då med sig en man med en mätare, där man skulle kunna se direkt om väggarna avsöndrade radon, enligt mannen.

De mätte och ansåg att de inte kunde fullfölja köpet, eftersom deras "expert" tolkat mätresultatet och ansåg att radonvärdena borde ligga på 800-900 bq/kbm. (Gränsvärdet idag ligger på 200 bq). Ni förstår att säljaren blev förtvivlad! Eftersom hon själv ville få klarhet i detta, så beställde vi en radonmätning. Dosorna fick exponeras i huset i 10 veckor som sig bör och resultatet kom: 215 bq, dvs preciis över rekommendationerna och låångt under vad köparna baserade sitt beslut på.

Lite synd tycker jag. För säljaren fick en känslomässig berg- ochdalbana hon kunde sluppit och köparen missade ju faktiskt ett jättetrevligt hus.....

Du som är mäklare: Dras inte med av rykten o skvaller. Ta reda på fakta!
Du som är spekulant: Dra inte förhastade slutsatser. Ta reda på fakta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar