onsdag 12 oktober 2011

Tankenöt

8 månader efter ett tillträde på en villa så upptäcker nya ägaren att vattnet inte funkar som det ska. Huset är från 50-talet och inga ledningar är bytta. På tomten växer det en massa björkar. Nu ringer den nya ägaren och vill att gamla ägaren skall stå för kostnaden för undersökning samt iordningsställande- vad gör du?

3 kommentarer:

  1. Man får göra en objektiv, abstrakt, bedömning av vilken standard köparen har rätt att kräva. Vad som utgör ett abstrakt fel varierar mycket från fall till fall, beroende på typ av fastighet, byggnaders ålder m.m

    Ju äldre en byggnad är desto mer begränsat är utrymmet för felansvar.
    Mycket talar för att säljaren inte har något felansvar med tanke på byggnadens ålder. även björkarna kan spela in. Är det så att en björk har orsakat felet, och man som köpare borde ha det i åtanken vid köpet kan undersökningsplikten utökas.

    Men om köparen har kunnat upptäcka felet innan köpet, får köparen själv stå för felet och säljaren har inget ansvar.

    SvaraRadera
  2. Man berättar att han drabbats av den svenska sjukan: Någon annan ska alltid betala. Jag vill inte ta något ansvar.

    SvaraRadera
  3. Om ledningarna är från 50-talet så är de förbrukade och det är inget fel om de inte fungerar- i rättslig mening. Säljaren har ingen upplysningsplikt utan äldre lövträd bör ses som ett varningstecken. Ett tips är att titta på grenverket- förmodligen är rotsystemet lika stort under jord. Det räknas inte heller som ett dolt fel även om det ligger under jord. Läxan här? Kolla även växtligheten på tomten, den gamla vackra eken är förmodligen lika stor under jord och rötter söker sig till vatten... Vanligt idag är att det finns rabatter precis utmed husfasaden- kontrollera hur det påverkat fasaden och kolla när dräneringen är gjord!
    //janina

    SvaraRadera