fredag 19 augusti 2011

Höst med accepterade priser!

Efter fyra veckors intensivt jagande efter solen är jag nu BIB (som i back in business och inget annat). Att ha en slow start efter semestern är inget för oss fastighetsmäklare i innerstan visade det sig. Jag har hunnit jobba två veckor redan och det var direkt in i hetluften med 10-12 timmars arbetspass fulla med visningar, intagsförsök, tillträden, kontraktskrivningar o.s.v.

Nytt för oss främst i innerstan är ju att vi fr.o.m. den 1 augusti har en branschöverenskommelse om ”Accepterade priser”. Överenskommelsen innebär kort att det pris som vi annonserar en lägenhet med är det pris som säljaren lägst är villig att sälja lägenheten för. (Enligt lagen har säljaren fortfarande fri prövningsrätt.)

Accepterade priser har införts för att bland annat komma till bukt med den stora diskussionen kring s.k. ”lockpriser” och minimera risken för oss mäklare att bli varnade för just det nämnda.

Vi har hittills haft två visningshelger i augusti och det vi främst märker är att antalet spekulanter har sjunkit. Från tidigare ca 10 - 15 spekulanter/visning i snitt till ca 5-8. Spekulanterna är också försiktigare med att lägga bud. Tidigare hade vi budgivning med flera spekulanter inblandade och då kände köparen sig trygg med att det var ett bra köp. Idag, om man är ensam intressent för bud, känner man sig osäkrare. Ingen vill ju göra en dålig affär. Det tar därmed lite längre tid att få ihop affären. Vi är ju vana vid att det är visning söndag, måndag och kontraktskrivning senast fredag:-)

Det blir helt klart en spännande höst för oss och jag kommer ha all anledning att återkomma i ämnet!

Jag önskar alla en trevlig helg!

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar