torsdag 22 oktober 2009

Ränteskillnadsersättning

Reporäntan blir kvar på samma nivå. Ska bankerna sänka bolåneräntorna ännu mer nu? Stackars säljare med bundna lån tänker jag då...

Löser man in ett lån i förtid som man bundit på t.ex 10 år får man till banken betala en s k ränteskillnadsersättning. Enkelt förklarat får man betala skillnaden mellan räntan man skulle betalat till banken under återstående bindningstid och räntan som banken nu lånar ut samma pengar till en annan kund för. Det kan bli hundratusentals kronor i de värsta fallen.

Tråkigt nog är många så ovetande om detta. Tänk verkligen på det när du binder lånen! För att slippa hela smällen på en gång kan man flytta med lånen till nya boendet (förutsatt att det inte är hyresrätt, så klart). Då byter man säkerhet för lånet och fortsätter betala den högre räntan till bindningstiden löpt ut.

En klen tröst när man ska betala ränteskillnadsersättningen är att man får tillbaka 30% i nästa års deklaration, precis som alla räntor man betalar.

2 kommentarer:

  1. Hej! Måste man betala ränteskillnadsersättning när man säljer sin bostad?

    SvaraRadera
  2. Hej! Har du bundit lånen till en ränta som är högre än den som är idag, och vill lösa lånet i förtid, då får du betala ränteskillnadsersättning. Hur stor den blir beror på hur lång bindningstid det är kvar och vilken räntesats du bundit på. Prata med din bank för att se vad som gäller för dina lån, om du har bunden ränta. De kan ta fram preliminära lösenuppgifter.
    Mvh Isabella

    SvaraRadera