torsdag 15 oktober 2009

I väntan på besiktningen

Veckan har hittills inneburit publicering av 3 fina hus i Tierp. Hoppas att det gör att vi kan möta efterfrågan något, för utbudet har inte matchat efterfrågan i år.

På det ena kommer samtal på samtal om folk som anmäler sitt intresse för visning. Bra start! Fick nyss besiktningsprotokollet från Anticimex, och pulsen börjar slå lite extra.. En allvarlig anmärkning där och det kan göra det hela betydligt svårare. Det såg faktiskt jättebra ut. Så klart finns anmärkningar (inget hus är perfekt), men det var långt bättre än vad man kan förvänta sig av gamla hus.

Vi har perfekt utgångsläge för en lyckad affär med andra ord, för alla parter.

4 kommentarer:

  1. Apropå besiktningsprotokoll har jag märkt att vissa besiktningsföretag överlämnar något som mer liknar en lärobok i byggnadsteknik, med beskrivning av alla tänkbara möjliga fel generellt sätt, än en upplysning av vad som faktiskt är fel med just det aktuella huset. Frågan är om en sådan handling hjälper eller sjtälper beställaren. Om köparen skulle upptäcka något fel efter tillträdet är risken stor att något i denna omfattande besiktningsrapport anses vara en varningssignal som borde ha lett till en utvidgad undersökning.
    Borde inte marknaden försöka förmå besiktningsmän att redogör för vad de faktiskt har hittat i stället för allt de känner till om byggnadsteknik?
    Hälsningar/Barney

    SvaraRadera
  2. Jag håller delvis med. Ett besiktningsprotokoll går ut på att redovisa vilka brister byggnaden har, men också att redogöra för vad som kan hända i framtiden. Vissa kunder är besvikna för att besiktningsmännen garderar sig för i princip allt, och man får respektera deras upplevelse.
    Vår viktigaste uppgift är framför allt att rekommendera köparna att verkligen undersöka noga de punkterna där det rekommenderas fördjupad undersökning.
    Viktigt är också att poängtera det som undantas i besiktningen, och där köparen har full undersökningsplikt. Det gäller alla installationer, dvs el- vatten- och avloppsledningar.

    SvaraRadera
  3. Låter som att det vore en väldigt enkel "grej" att sälja BR. Men hur är det med att sätta sig in föreningars ekonomi, regler, stadgar osv.

    SvaraRadera
  4. Vid köp av bostadsrätt köper man rätten att nyttja en bostad som en bostadsrättsförening äger. Det som kan verka mer "enkelt" än att köpa fastighet skulle jag snarare beskriva som att man har ett mindre ansvar, för att man enbart är ansvarig för det interiöra. Dock tillkommer ett stort ansvar vid köp av BR som inte finns vid fastighetsköp, nämligen att innan köpet sätta sig in i hur föreningen fungerar.
    Så njaa, så "enkelt" är det inte.

    SvaraRadera