tisdag 4 juni 2013

Tankenöt

I fredags landade ett avslag på en lagfartansökan i en tidigare försäljning på mitt skrivbord. Jag måste erkänna att jag nog såg ut som ett frågetecken för jag var 100% säker på att alla underlag var på plats men det var uppenbarligen något som felade.

Vi ska se om någon av er kan lista ut vad Lantmäteriet hade att anmärka på?!

Bakgrunden är följande.

Ett par föräldrar skriver ett gåvobrev där de ger bort sin fastighet med en hel del mark till sina två barn, en bror och en syster. I gåvobrevet står att föräldrarna måste samtycka till försäljning samt om fastigheten ska intecknas. Dessutom regleras att om någon av syskonen vill sälja sin del så ska det andra syskonet ha förtur.

Efter det första gåvobrevet så upprättades ytterligare ett gåvobrev där brodern gav bort en mindre del av deras samägda mark som avstyckades och blev en egen fastighet där systern var ensamägare.

I våras fick jag förtroendet att hjälpa till med försäljningen av systerns egna fastighet som hon använt för fritidsbruk. Hon var inte gift eller sambo.
Med lagfartsansökan skickades köpebrev i original enligt alla konstens regler samt medgivanden i original från båda föräldrarna.

Men lagfartsansökan avslogs. Varför? Vad hade jag missat?

3 kommentarer:

 1. Det känns som att vi har haft något liknande problem att lösa i skolan någon gång men det står still för tillfället. Kommer säkert kännas självklart när du publicerar svaret!! :)

  SvaraRadera
 2. Brodern skulle väl ha haft förköpsrätt, antar jag?
  /Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christina! Kul att du svarar på tankenöten :-)

   Förköpsrätt på vad tänker du? Han har ju gett bort fastigheten till sin syster?

   Med vänlig hälsning Åsa

   Radera