söndag 9 juni 2013

Svar på tankenöt

I brevet med avslag på som jag fick av Lantmäteriet stod det att de nya ägarna nekades lagfart för att vi inte visat på att brodern avstått sin rätt till förköp enligt det första gåvobrevet, dvs det från föräldrarna. Något som jag trodde vi hade visat på eftersom vi även bifogat den andra gåvobrevet från brodern där han ger bort fastigheten till sin syster. Men icke.

Trots motiveringen från Lantmäteriet så kliade vi oss fortfarande i huvudet på kontoret så jag ringde helt enkelt upp en handläggare för att förstå bättre vad de ville ha för att bevilja den nya lagfartsansökan.

Efter ytterligare huvudbry och diskussioner så kom vi till slut fram till att det behövdes ett medgivande till försäljningen från brodern där han avstår från att hembudet i första gåvobrevet ska göras gällande.

Vad detta innebär är alltså att brodern gett bort sin del till systern i gåvobrev 2, enligt alla konstens regler, MEN eftersom gåvobrev 1 är formulerat som det är så måste alltså brodern få förköpsrätt av systerns del i hennes ensamägda fastighet. Dvs, systern har rätten att sälja den delen som hon har fått av sin bror men har inte rätt att sälja sin egen del av fastigheten utan att brodern ger sitt medgivande. Vilken juridisk medgivandesnurra!

Brodern har inget att invända, eftersom han i sin syn på saken redan gett bort fastigheten, och har nu skrivit på ett medgivande så nu gör vi ett nytt försök med lagfartsansökan och jag har blivit en erfarenhet rikare och slipper förhoppningsvis göra om samma misstag igen.

1 kommentar:

  1. Det var så jag tänkte i mitt försök till svar. Egentligen är det inte så konstigt tycker jag. Syftet med föräldrarnas förbehåll är väl att fasigheten i första hand ska stanna i familjen. Att brodern ger bort en del till systern innebär ju inte automatiskt att han tycker det är ok att den säljs utanför familjen, eftersom han ju teoretiskt sätt kan ha förlitat sig på det första gåvobrevet som säger att all försäljning i första hand ska erbjudas inom familjen! Det som i och för sig gör att det inte är en alldeles självklar tolkning av det första gåvobrevet är väl att systerns nya egna fastighet är avstyckad, och därför inte är samma fastighet som omfattades av det första gåvobrevet... Men samtidigt vore det ju kanske för enkelt att kringgå föräldrarnas önskan om en avstyckning skulle innebära att förutsättningarna i gåvobrevet inte längre skulle gälla.
    Kul fråga! :-)
    /Christina

    SvaraRadera