måndag 21 december 2009

Pannan har gått sönder

En säljare ringde nyss och berättade att pannan gått sönder. Tillträde om 2 veckor och alltså mitt i städ/flyttstressen. Julafton om 3 dagar. Och det är kallt ute. Vad gör man?

Problem 1 är att lösa värmefrågan provisoriskt så att inte allt fryser sönder. Det är säljarens ansvar, om det så blir med små elelement eller kupévärmare.

Problem 2 är vem som ska stå för kostnaden för pannbytekalaset. Att pannan var gammal har såklart vart känt hela tiden, men köparen hade ju ändå köpt ett hus med en fungerande panna, även om den var gammal. Kan man då som köpare kräva säljaren på att ordna en fungerande begagnad panna? Nej.

En panna från -75 lever sedan länge på övertid. Skulle den gå sönder dagen efter kontraktet, strax innan tillträdet (som nu) eller precis när köparen flyttat in spelar ingen roll. Det är vad man som köpare kan förvänta sig.

Frågan just nu är hur fort en rörmokare kan ordna fram en fjärrvärmeanläggning. Det såg lovande ut så vi ordnar nog det här också!

2 kommentarer:

  1. Oj! Vad sa köparen när han fick reda på detta? begärde han något?

    SvaraRadera
  2. Det är såklart ingen rolig sits precis när man ska flytta in i ett hus. Vad man kan begära är att säljaren sköter om sitt hus ändå så länge den har ansvaret, för att inte förvärra några skador. Med lite samarbetsvilja och nya idéer går det att lösa det mesta.

    SvaraRadera