måndag 14 december 2009

Besiktning....

Ett totalrenoverat hus som har ett pris efter det angivna skicket besiktigades i förra veckan där besiktningsmannen var helt förtvivlad när han återkopplade till mig.
Säljarsidan ifrågasatte besiktningen kraftigt och återkom till mig med, att det nog inte var så farligt och att de ville ta ditt egna hantverkare för att analysera skicket. Det är en utmärkt idé men det betyder inte att kunden som låtit besiktiga huset går på säljarens nya utlåtande.

Det mest anmärkningsvärda är att när besiktningsmannen pratar med köparen eller mäklaren är det ofta många fel, när säljaren eller dess ombud ringer så låter det på ett helt annat sätt. Då är det inte så farligt...
Detta gör det omöjligt att göra ett bra arbete. MOD! Hallå! Var tog allt mod vägen....
Riskanalyserna får mig att se rött. I detta fallet hade besiktningsmannen "riskat" nästan allt men när säljarens ombud tog telefonen var det inte så farligt, det KANSKE kan hända om sådär 5-10 år fram i tiden.... eller inte alls.
Att få många riskanalyser i ett protokoll gör det nästintill omöjligt att återkomma till säljaren med ev. felaktigheter. Besiktningsmannen skriver fel som finns, fel som kan komma och fel man tror kan komma. Så ser ett protokoll ut idag. Besiktningsmannen dränerar alla möjligheter för köparen att återkomma till säljaren eller besiktningsmannen. Bra om ingen skall bära ansvar mer än köparen? Prisbilden är idag marknadsmässig där jordabalken borde gälla för våra köpare. En friskrivningsklausul hade varit ärligare för då står det svart på vitt vad som gäller i avtalen. Besiktiga kunderna huset tror de att de har något skydd?! Skydd mot vad?

Om en besiktning kostar ca 9000:- borde det inte ingå en portion mod? Jag menar att man skall beskriva husets fel & brister vid besiktningstillfället. Att berätta vad som kan hända om 7 år om det regnar varje dag, en jordbävning drar in, vattenståndet höjs, vinden kommer från öst alltid, trädens löv har föroreningar som missfärgar taket och solen kommer bara vara uppe 2 timmar per dag då kan huset drabbas av........

Alla pratar om detta i vår bransch men vi har svårt att göra något!? Vi berättar för våra kunder hur en besiktning går till och vad det innebär juridiskt för de! Jag har mod att berätta och oftast läser vi igenom protokollen tillsammans men så arbetar inte alla mäklare. Det bästa är att säljaren/ köparen och besiktningsmannen är med samtidigt, då kan man inte vända den berömda kappan efter vinden! Vi jobbar oftast så men många bor inte här och besiktningarna sker aldrig på helgen då blir det såhär tokigt ibland!

2 kommentarer:

  1. Hej Jaennine,
    Jag håller med Dig om att besiktingsprotokollet oftast är nästan värdelöst för köparen. Med långa redogörelser för vad kanske kan gå fel om flertal variablar inträffar samtidigt ger köparen ingen vägledning om huruvida brister föreligger. Den enda funktion som ett sådant protokoll har är att stjälpa köparens möjlighet att rikta ett anspråk mot säljaren för ett dolt fel. Kunde inte någon eller några branschorganisationer upprättar guidelines för vad en besiktningsman bör poängtera?

    SvaraRadera
  2. Precis! Vi har försökt komma vidare med dessa klagomål vi har haft men det är svårt! Men en dag tror jag konsumenten kommer på att de betalar mycket pengar för något som saknar trygghet om det skulle uppstå problem. Ingen ännu har vunnit någon kamp mot ett försäkringsbolag, rätt eller fel vet jag inte men köparen saknar skydd det är vi överens om. Tack för kommentaren.

    SvaraRadera