torsdag 21 november 2013

Två sidor av samma mynt

Eftersom jag redan varit inne på det här med olika mäklarmyter på sistone så kan vi väl passa på att slå hål på ytterligare en, och kanske den största av den alla, nämligen den som säger att vi mäklare bara glider runt, tjänar pengar som gräs, lever i sus och dus och lyx och flärd.

I Dagens Industri publicerades idag en undersökning som Mäklarsamfundet gjort som visar på att var tredje fastighetsmäklare tjänar mindre än 25.000 kronor i månaden. Dessutom är det så många som  två av tre mäklare som enbart har provisionslön, dvs säljer man inga hus eller lägenheter så tjänar man heller inga pengar. 0 kr, nichts, nada.

Undersökningen visar även på att det finns det ganska stora brister i trygghetssystemen (pension, förmåner, föräldraledighet etc.) genom karriären och särskilt tydligt är detta bland de kvinnliga mäklarna.

Den bilden styrks ytterligare av att jag bara häromdagen fick svara på en undersökning man gör på Högskolan i Gävle där man vill titta på just kvinnliga mäklare, vår syn på yrket i kombination med familjebildande samt hur vi resonerar kring möjligheterna till föräldraledighet då man identifierat detta som ett problemområde. Att vara mäklare bygger till stor del på att man är närvarande och är man då föräldraledig ett år och borta från marknaden så säger det sig själv att man i stora delar får börja om från scratch vilket kan vara mer än tufft.

Så även om myten säger annat så är sanningen den att mäklare, i allra högsta grad, är ett hårt arbetande släkte med väldigt långa arbetsveckor, har helgjobb som en regel mer än ett undantag, lever under pressen och stressen av att inte veta om man får lön nästkommande månad eller hur världsekonomin utvecklas och påverkar arbetssituationen och dessutom stundtals har ganska oförmånliga arbetsvillkor.

Så varför gör vi det då, kan man ju nu undra?

Jo, för att det också finns en annan sida av myntet. Mäklaryrket också är fantastiskt roligt och givande där arbetet är utmanande, utvecklande och ingen dag är den andra lik. Det är ett omväxlande jobb där man får träffa många människor och lära sig hantera många olika situationer. Man har stor möjlighet att påverka sin egen arbetssituation, styra över sin egen tid och man är i mångt och mycket är sin egen chef. Man får utlopp för sin tävlingsinstinkt och en kick varje gång man lyckas med en affär. Är man framgångsrik så finns det, även om undersökningen talar sitt tydliga språk, också en chans att tjäna bra med pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar