söndag 13 oktober 2013

Extra koll

Idag är en sån där underbar höstdag med klarblå himmel, hög frisk luft och sol. Som klippt och skuren för en långpromenad på landet eller för den delen för en besiktning av ett fritidshus som jag är på i skrivande stund.

På vår marknad i Lysekil är det väldigt vanligt att säljaren väljer att göra en besiktning av sitt hus eller sin stuga innan man går ut till försäljning. Då får alla spekulanter ta del av ett besiktningsprotokoll på visning där de får en grundlig genomgång av husets skick. En av fördelarna är då att spekulanterna redan på förhand vet om husets brister och har den informationen med sig om och när de går in i en budgivning.

Finns det ingen besiktning gjord så vill de flesta spekulanter naturligtvis göra en sådan eftersom man som köpare har en långtgående undersökningsplikt.
Den vanligaste gången är då att man under budgivning meddelar att man har ett villkor om besiktning skulle man bli tilltänkt köpare. När budgivningen är klar skriver man således ett kontrakt men som mäklare skriver man då in en klausul i kontraktet om att huset ska besiktigas, när en sådan besiktning senast ska vara utförd och när man som köpare måste meddela om man önskar att avträda köpet.

Det är en sådan besiktning jag befinner mig på idag, dvs ett hus där budgivningen är avklarad, kontraktskrivningen likaså men där vi skrivit in en besiktningsklausul där köparna vill ta med sig en sakkunnig till huset för en grundlig genomgång så att de inte köper ett hus och sen får en massa obehagliga överraskningar som de inte räknat med.2 kommentarer:

  1. Vem väljer besiktningsmannen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köparen bestämmer vilken besiktningsman/sakkunnig man vill anlita.

      Radera