torsdag 26 juli 2012

"Våga fråga"

Semestern börjar så smått lida mot sitt slut, snart bara en vecka kvar.

Eftersom Elin fick en hel del frågor tänkte jag öppna upp för fler frågor för den som undrar något om mäklaryrket, helt enkelt "Våga fråga".

Hälsningar Henrik

7 kommentarer:

  1. Vilka är de största utmaningarna och svårigheterna med att jobba som mäklare? Något du märkt sen du började jobba som mäklare som man kanske inte tänker på under utbildningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej "anonym".

      Tack för din fråga.

      Varje dag kommer nya utmaningar i detta yrke och det är också det som jag tycker är det bästa med att jobba som fastighetsmäklare, ingen dag är den andra lik och man sätts varje dag på olika sorters "utmaningar" och svårigheter.

      Det kan t ex vara kluriga juridiska frågor som man måste reda ut (tur att vi har egna jurister på Huvudkontoret!). Det kan även vara en utmaning att få sålt en lägenhet som inte såldes på det första försöket.

      Privat så kan yrket vara påfrestande i början när man börjar arbeta som mäklare eftersom man lätt jobbar mycket i början och då får privatlivet ibland ta stryk. När man väl kommer igång och blir varm i kläderna blir man skickligare att planera sin arbetstid och lära sig att gå hem "i tid" eller när det faktiskt är lugnare perioder ta det lite lugnare eftersom man senare kommer att jobba väldigt mycket i mer hetare perioder.

      Hoppas du fick svar på din fråga.

      Hälsningar Henrik

      Radera
  2. Mäklaryrket intresserar och lockar mig men jag känner en viss oro över den osäkra inkomsten då lönen är provisionsbaserad.. Vad kan man räkna med? Vad ligger lönerna på i storstäder resp. småstäder? Hur ser du på framtiden?
    Och sen den eviga fråga ang. arbetstider - hur många timmar per vecka arbetar du i snitt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej "anonym".

      Tack för din fråga.

      Trevligt att mäklaryrket intresserar dig, jag har inte ångrat mitt val en sekund.

      Jag förstår din oro över att ha en provisionsbaserad lön, särskilt om man är van vid en fast månadslön och att arbeta måndag till fredag 8-17.

      Jag tycker dock att fördelarna överväger nackdelarna. Här kan du styra över din egen arbetstid och behöver du besikta bilen, hämta barnen, ta ledigt en fredag eller varför inte ta en långlunch med en gammal vän som det var längesen du träffade... Allt är ju upp till dig. I gengäld kanske du jobbar tuffare en period då det är mycket att sälja, och i lugnare perioder som t ex sommaren och december kan du vara mer ledig och "ladda batterierna".

      Lönefrågan är alltid svår att svara på, det är olika villkor på olika företag och det skiljer sig även i storstad resp småstad. För bästa svar tipsar jag dig att kontakta någon mäklare på den ort där du bor.

      På din fråga om framtiden så tycker jag att den känns bra för tillfället, dock fortsätter den ekonomiska oron i några av Europas länder så det är svårt att sia om framtiden.

      Historiskt sett så kommer det alltid att vara upp och ner i denna branschen och konsten är att kunna spara undan en liten buffert i fall marknaden går ner, så det är mitt tips till dig.

      Arbetstidsmässigt så jobbar jag uppskattningsvist ca 48 timmar i veckan. Ofta visningar på söndagar sen försöker jag att gå hem tidigare på fredagar om det går samt att få in lite tid till att hinna gå till gymmet på morgonen eller kvällen.

      Hoppas du fick svar på dina frågor.

      Hälsningar Henrik

      Radera
  3. Hej Henrik och tack för ett trevligt initiativ till denna frågestund. Jag är själv kille och göteborgare som tar mina första steg mot mäklaryrket denna höst efter att ha haft tanken groende i skallen i snart 8 års tid. Min ambition är att utvecklas till en av de absolut främsta i yrket. Vad tycker du är det viktigaste jag behöver tänka på för att kunna nå mitt mål? Jag är servicemänniska in i själen samt rejält prestationsinriktad vilket jag antar är till god hjälp. Slutligen har du några generella tips gällande mitt framtida val av praktikplats?

    Bästa hälsningar Thomas

    SvaraRadera
  4. Hej Thomas.

    Tack för din fråga.

    Trevligt att mäklaryrket intresserar dig, jag har inte ångrat mitt val en sekund.

    Det viktigaste jag tycker du ska tänka på är att kunden är det viktigaste och att du kan leverera din mäklartjänst och helst lite till så att kunden blir nöjd.

    Medan du studerar är det viktiga att du förstår innebörden av studierna och varför man ska göra si och så och fokusera gärna mycket på de juridiska delarna, beskattningsrätten samt de rena kurserna i just fastighetsförmedling.

    Tipset när det gäller praktikplats så tycker jag självklart att du ska söka dig till Fastighetsbyrån. Det är ett mycket bra företag som tar bra hand om och är måna om sin personal. Här har du ett enormt stöd och en stor organisation som du kan "luta dig" tillbaka på. Dock är det alltid dig det hänger på när det är dags att träffa kunder och sälja lägenheter, men jag känner en enorm trygghet måste jag säga.

    Jag läste 3 år i Trollhättan och gjorde min praktik under det sista halvåret på min utbildning. En del i min klass började praktisera redan år 2 medan de flesta började år 3 eller till och med efter examen. Mitt tips är att du börjar din praktik ca 1-1,5 år innan du ska ta examen. Känn också gärna efter om du tror att du vill jobba mitt i stan med bostadsrätter eller på mindre ort med villor. Därefter tycker jag att du ska ta kontakt med just det Fastighetsbyråkontoret.

    Hoppas du fick svar på dina frågor och lycka till.

    Hälsningar Henrik

    SvaraRadera
  5. Hejsan! Jag läser sista året på gymnasiet nu och jag känner ett stort intresse inför mäklaryrket. Men jag har några frågor och jag hoppas ni kan besvara dom.
    1. Hur ser mäklaryrket ut på marknaden? Är de brist eller är de överflöde?

    2. Som jag har läst i andra inlägg och svar så jobbar ni ungefär 48-60 timmar i veckan. Ungefär hur brukar era timmar se ut på dagarna? Är de tidiga morgonar och sena kvällar eller är de tvärtom?

    3. Som jag förstått så får ni provision för de ni säljer, men har ni någon "fast lön" också?. Har ni en fast lön och sen får ni provosion som en bonus utöver? Hur mycket ligger såfall denna lön på? Tacksam för "ungefärliga" siffror.

    Tacksam för svar! Mvh // Agnes

    SvaraRadera