lördag 31 januari 2015

Annan arena

Idag och hela helgen jobbar jag på en något annorlunda arena, nämligen på Båtmässan i Göteborg.


Jag är här tillsammans med en uppdragsgivare och säljer in både Lysekil som stad och även de objekt som jag har till försäljning i Lysekils nyaste och kanske mest attraktiva stadsdel, Norra hamnen. Jag menar vem vill inte bo ett "stenkast" från denna miljö där du kan bada från strandpromenaden, äta på restaurang i toppklass, fiska makrill, spela beachvolleyboll och njuta av makalösa solnedgångar?!





torsdag 29 januari 2015

Övning ger färdighet!

Igår kom några kollegor från Täby och var med på säljträningen och idag var jag där och körde lite utbildning. 
Trevligt, inspirerande och nyttigt då man alltid lär sig något nytt oavsett om man är den som håller utbildningen eller inte.
Övning ger färdighet! 

fredag 23 januari 2015

Rock on!

Efter en fantastisk dag laddar vi om för en kväll i nitarnas, lädrets och kajalens tecken. Rock on!! 


Kick off

Då var vi igång med mäklarsveriges största kick-off. Så himla roligt! 
Idag, liksom alla andra vanliga mäklarvardagar, kommer vi rocka fett! 

torsdag 22 januari 2015

On a high-way to hell

Sitter i skrivande stund på tåget genom vintersverige tillsammans med kollegorna på väg till Fastighetsbyråns årliga kick-off som går av stapeln imorgon. 

Som ni redan förstått av Peders inlägg nedan så är det (hård)rock-tema som gäller i år. I väskan ligger därför silvertights, hårdrockslinne, nitar, tatueringar, hårspray och massor av kajal. 

Kick-offen är alltid en höjdare och jag ser fram emot ett riktigt baluns. Dessutom är det alltid mycket roligt att träffa kollegorna från andra delar av Sverige, ta del av nyheter och riktigt få fira och applådera stora prestationer!

Rock on, så hörs vi snart igen!

söndag 18 januari 2015

Årets största händelse!!

Den 23:e januari är det kick-igår för oss på Fastighetsbyrån. Det som många glömmer är att kick-offen är inte bara för att man ska festa och ha kul. Utan det är en tillställning där vi ska både komma ihåg och glömma. 
Vi ska komma ihåg vad vi har gjort bra och försöka göra ännu bättre ifrån oss och glömma det som inte har gjorts bra och göra det annorlunda för att kunna göra ännu bättre ifrån oss. 
Något som är viktigt att tänka på är att vid årsskiftet nollas allt. Ditt och ditt kontors resultat finns inte längre när klockan passerar 24.00 den sista januari.
Då är det ett nytt år, nya löften och helt nya utmaningar som väntar runt hörnet.
Kick-Off 2015 kommer nog vara den mest fartfyllda och händelserika Kick-off vi hittills har haft på byrån.
Själv längtar jag redan efter Kick-off 2016.
För jag vet att vi ska bli bättre, starkare och större än någonsin!!! 
Varför inte ringa Sveriges största mäklare!?

Viktiga referenser från köpare och säljare

Den här lappen som vi mäklare brukar lämna ut vid tillträdet, där både köpare och säljare får fylla i hur de upplever oss och vårt arbete, måste ju vara ett av de bästa verktygen som vi har! Att våra kunder har möjlighet att uttrycka sig om både ris och ros gör ju att vi som mäklare kan växa och bli ännu bättre.

Häromdan fick jag en sån lapp. Massa ros. Blev självklart jätteglad! Speciellt eftersom det varit en väldigt krånglig affär. Dock avslutades min referens med "det tog lång tid från kontrakt till tillträde även att både köpare och säljare ville skynda på" Personen som skrev påstod att jag som mäklare hade kunnat skyndat på ärendet. Så nu känner jag att jag måste försvara mig själv och förklara att vi mäklare gör mer än bara "leker visningsvärdar".

Den sammanfattade storyn till den här affären är:
Det var ett dödsbo där den avlidne hade god man. Det behövde göras en bouppteckning och testatmentet gicks igenom med de åtta dödsbodelägarna. En av dessa dödsbodelägare även denne en god man. Mitt i processen avlider dock även denne! Dödsbo i dödsboet. Ny bouppteckning görs. Dödsbodelägarna är inte bästisar med varandra och därför drar det ut på tiden eftersom de inte riktigt samarbetar så väl som man kunnat göra, och dessutom bor inte alla på samma ort så papper skickas fram och tillbaka i en salig röra. Efter mycket om och men och hit och dit med advokater, överförmyndare och Skatteverket så lyckades vi ändå få till en bra försäljning till slut. Måste jag nämna att jag lyckades med prisrekord? Japp det måste jag =)

Efter lite kött på benen kan man nu undra hur de har mage att kommentera på att det tog lite längre tid än en helt vanlig försäljning. Man kan ju tro att de inte förstår att det är liiiiite mer pappersarbete kring ett sånt här case än det är när en säljare säljer till en köpare och poff så är allting klart! Men jag är inte bitter. Jag suger åt mig av all ros jag fick för min insats och tar riset med en nypa salt.

Jag lärde mig sååå mycket på denna affären så nu så här i efterhand är jag faktiskt väldigt glad att jag fick ta mig an denna utmaning så att jag som mäklare kunde växa. Till nästa gång det är dags med ett liknande case så känner jag mig mer förberedd och redo att studsa över alla små hinder på vägen än smidigare än förra gången.

Bring it on!

onsdag 14 januari 2015

Kickoff 2015 [toootausääändfiftiiiin] !!!

Nu är det bara en dryg vecka kvar till årets höjdpunkt - Kickoff 2015
Drygt 1400 glada människor från Fastighetsbyrån samlas & lär sig lite nytt, får inspiration & har allmänt trevligt. På kvällen är det rock-tema & ni som följer bloggen vet att vi spelade in en video i november. Här får ni se det färdiga resultatet.....
Vi hade hur som helst otrooooligt kul när vi spelade in den.

Om ni är sugen på att bli fastighetsmäklare & gärna träffar andra kollegor för att utbyta erfarenheter så är detta "värsta grymma grejjen" som Magnus Uggla skulle ha skrivit om han vore mäklare istället för sångare, det är helt enkelt "Top of the line" i mäklarbranschen. Jag har varit med i Fastighetsbyrån sedan 1998 & eftersom det är en obligatorisk närvaroplikt på Kick-off så har det blivit några stycken under åren.... Varje år har man sagt samma sak:
-Det kan inte bli bättre än så här!....
Men Katja (festivalgeneralen) överträffar hela tiden våra förväntningar så 2015 kommer med säkerhet bli något att minnas.
För er som inte tillhör Fastighetsbyrån, se snarast till att byta skylt & så syns vi på Kick-off 2016.....

Nu rockar vi!!!!

söndag 11 januari 2015

En visningshelg

Sitter i soffan och "tar lite helg" efter en lång och intensiv men också rolig visningshelg med 12 visningar i dagarna 2. 

Visningar är en höjdpunkt i mäklarvardagen då vi mäklare är ute på "fältet" och förhoppningsvis kan hjälpa några nya spelulanter hitta sitt nya drömboende. 

Inte alltid lätt, ofta ganska krävande och det gäller att vara påläst i stort och smått, om sådant som rör både materialval, renoveringar, konstruktion, föreningens ekonomi, teknisk livslängd på tak och dränering, vad ett syllbyte kostar, var närmsta förskola ligger, hur är grannarna, vad säger detaljplanen, tillåter kommunen att man sätter upp plank, finns vattenprov, hur fungerar fjärrvärme, vad är en ägarlägenhet, vad kostar fiberinkoppling, fördelar slamavskiljare kontra sluten tank, gränsvärden för radon, finns våtrumscertifikat, är skorstenen provtryckt, parkeringsmöjligheter, etc, etc, etc. Frågorna är många och som ni förstår av väldigt varierande karaktär.

På Fastighetsbyrån i Lysekil har vi inte delat upp vårt område utan alla mäklare jobbar i hela kommunen vilket ger en mycket spännande mix av objekt. I helgen visade jag allt från typiska familjevillor både i Lysekil och andra mindre samhällen, nybyggda strandvillor vid strandpromenaden, mindre bostadsrätter med originalskick från 70-talet, en gigantisk totalrenoverad fd lärarbostad, ett hus i 8 miljonersklassen, en bostadsrätt i etage belägen ett riktigt "stenkast" från vattnet till ett 30-talshus i original etc.  Lite gott och blandat alltså!

Natten till söndagen hade vi en av de värsta stormar vi haft här på västkusten! Det blåste upp till 40 m/s i byarna. Stormen resulterade bland annat i totalt saltsprayade fönster och det var inte helt enkelt att sälja in den "enastående utsikten över Västerhavet" när det såg ut så här...

Och den i beskrivningen "mysiga lekplatsen" var mindre inbjudande efter stormens framfart...

torsdag 8 januari 2015

Tentahets!!

Nu är man välgödd av all julmat och blivit ompysslad en sista gång som student av sin kära mor. Det är dags att återvända till Malmö och jag är inne på slutspurten nu. Vi har läst kursen fastighetsförmedling den senaste tiden och ska snart tenta av den. Kursen fungerar som en sista förberedelse inför mäklaryrket där vi går igenom hela förmedlingsprocessen och alla tänkbara juridiska situationer som kan tänkas uppkomma. Det är ju inte speciellt svårt att plocka upp böckerna med tanke på relevansen, vilket känns otroligt härligt och motiverande. Efter den här tentan är det dags att söka registrering. SPÄNNANDE!!

Julen har bestått av den upprepade frågan: Ja snart är det dags, hur känns det?
Efter snart 2,5 år som ambassadör för Fastighetsbyrån känns det fantastiskt att snart äntligen få kalla sig fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån - Sveriges största mäklarföretag. Det är med nöje man berättar för vänner och klasskompisar att man i mars sitter och jobbar på kontoret i Malmö.
Tiden har gått så fort och nu när slutet närmar sig kan man inte låta bli att blicka tillbaka på sina högskolestudier. Vi blev uppskrämda ganska tidigt med att yrket är tufft och endast 1/5 av oss skulle vara mäklare i framtiden. 1/3 av den delen skulle ha en OK lön. Jag bestämde mig redan där att jag skulle vara en av dem, dels för att motbevisa den negativa okända snubben men också för att jag vet att försäljning alltid är utmanande.

Jag tog mig an allt som hade med branschen att göra och redan första terminen blev jag tillfrågad om att vara ambassadör för Fastighetsbyrån. Kunde ju inte säga nej till Ulf, det var ju trots allt det företaget jag hade siktat in mig på! Sedan var det dags att ta sig an Bokorridoren, som är en arbetsmarknadsdag på Malmö Högskola. Först som sponsoransvarig sen som projektledare. Jag tror på en nära kontakt med branschen, och att ha en dialog med den, gör utbildningen så mycket mer givande. Med de här positionerna har jag ständigt haft en fot i branschen sedan dag ett, vilket har resulterat i att jag nu, 2.5 år senare, känner mig redo för att börja mäkla!

Kenan Hasanoglu
Studentambassadör för Fastighetsbyrån och Mäklarstudent på Malmö Högskola.

onsdag 7 januari 2015

Första arbetsdagen på året

Idag var första arbetsdagen för år 2015. Alltid lika härligt att vara tillbaka på kontoret efter semester och dessutom med ett nytt år och massvis utav ny energi och spänning. Först ta reda på i vilken ända man ska börja ta i tu med det som skall göras och för sedan blicka framåt och få en härlig känsla av vilket fantastiskt år som väntar! Massor av kul som händer och bara att få arbeta med precis det som är det roligaste som finns. Mitt första år utan att vara studerande, något helt nytt att prova på! Kan knappt bärga mig till att lära mig mer och få vara en del av mäklarvardagen som länge varit en dröm och målsättning. För att nu vara en del av den, min egna mäklarvardag. Fantastiskt. Taggad är nog det som beskriver min känsla bäst över vad som nu ligger framför mig!




fredag 2 januari 2015

Skifte

Rivstart är ordet för året och dagen!

Månadsskiftet brukar allt som oftast innebära tillträden, dvs den dagen då säljare och köpare träffas en sista gång för att överlämna nycklarna och betala resterande köpeskilling. 

Tillträde kan man ha precis vilken dag som helst i månaden och man väljer med fördel en annan dag än just den första vardagen i varje månad då det gärna blir en del väntetid hos banken om det finns lån som ska lösas etc. Men det faller sig ofta så att tillträdet ändå infaller runt månadsskiftet.

Idag hade jag inte mindre än tre tillträden som gick slag i slag och vips var hela förmiddagen borta. Med lite sedvanliga förseningar och annat så innebar det att jag plötsligt inte hade tid för lunch utan var tvungen att sätta mig i lilla mäklarbilen för att åka till ett intag som var inbokat sen länge. 

En hungrig mäklare är dock inte en bra mäklare så i bilen avnjöts årets första glsmorösa mäklarlunch! Inte en helt ovanlig sådan heller när tiden oftast är knapp och nödprovianten i handskfacket får duga.

Nåväl "ohungrig" blev jag och kundmötet, trots att det avhandlades på knackig engelska med både svenska och tyska inslag gick så pass bra att det resulterade i årets första påskrivna uppdragsavtal! 

torsdag 1 januari 2015

Noll

Nytt år och runtom i hela Sverige står nu alla mäklare på noll igen. Noll i antal försäljningar och noll i provisionsintäkter men med nya mål och fräscha budgetsiffror för 2015 och i morgon, den första riktiga arbetsdagen på året, startar jakten för att nå de uppsatta målen.

Med ett rekordår i bagaget är det med skräckblandad förtjusning som jag idag laddar om med soffhäng och iklädd mysbyxor för att se till att den där nollan snart spräcks och vad det nya året har att erbjuda!

Hej 2015, nu köööör vi!