fredag 31 oktober 2014

Många bäckar små........

Jag jobbar på en marknad som går under benämningen "mindre ort", det säljs ca 600 bostäder/per år & befolkningen är färre än 30.000 invånare.
Följande dialog utspelade sig under en utbildning där fastighetsmäklare från "mindre ort" till "storstad" var representerade:

- Var jobbar du?
- Boden
- Går det bra?
- Ja det tycker jag...
- Vad har ni för snittarvode?
- Jag tror vi ligger på ca 30.000 kr
- Är det inklusive eller exklusive? (moms)
- Inklusive...
[tystnad]
- Jaaaa, många bäckar små.....

Många bäckar små...?

Snittarvode & omsättning/per år är ett mått i mäklarbranschen för framgång.
Har man inte höga priser eller arvoden får man helt enkelt sälja mer.

tisdag 28 oktober 2014

Effekten av att ha många bollar i luften


Jag skriver listor.

 Olika typer, flera gånger om dagen. De kan gälla allt möjligt; allt från vad jag ska handla för mat i veckan, vilka aktiviteter som jag ska göra, tv program som man vill se, administrativa ärenden... Tillträden, kontrakt, intag/kundmöten; allt ska ner på papper så att man har översikt. Ja, det är nog ganska old-school.
Jag har märkt det med tidens gång att det är helt omöjligt att hålla allting i huvudet. Det blir en härlig soppa av det hela.   

Det positiva med listor är att det är överskådligt och man får en helhetsbild av det som ska göras. Känslan när man stryker en uppgift, som ristats in med bläck, med röd penna så att det syns. Det känns. Helt underbart!

Det negativa är att man aldrig blir klar. Någonsin. Det fattas alltid ett streck, eller en bock, och då är listan förstörd. Vad gör jag sen? Jo jag skriver en ny lista där jag lägger till ytterligare saker. När man bockat av en del, inser man efter två-tre samtal, fyra mail, samt en kopp kaffe som kom emellan; att man missat flera saker på listan. Det värsta är att man inte kan bocka av i kronologisk ordning heller. Dags för en ny lista! 

Vid dagens slut har jag minst tre olika listor, varav en är i ett block, den andra på ett A4 och den tredje på en post-it lapp. Ingen av dem är färdigstruken. 
  • i morgon lovar jag
  • att göra en lista
  • för att organisera
  • mina listor

måndag 27 oktober 2014

Fastighetsbyrån, Ferrariägare & Fantomen


Fastighetsmäklare från Fastighetsbyrån firar fantastiska framgångar!

Fyra frejdiga, faktiskt förvånansvärt frispråkiga, fastighetsmäklare från förort & fjälltrakter fick förmedlingsuppdrag för flertalet fastigheter från flitig, fast försynt förvaltare.

Första fritidshuset (Funäsdalen) frös faktiskt fredag fjärde februari, fick förstås finurliga förnamnet "fryshuset" från fjällfolket. Fadäsen fick följder:
- Faktiska fel framförde försvararen för företaget Fantomen (Förvärvare).

- Floskler fnyste fattiga fastighetsägarinnan, Felicia Fabienne från Frankrike.
- Förlikning fastslog finansinspektionen!

För fastighetsmäklaren från Flen försvann flottaste friggeboden för fyrahundratusen finska fickpengar.

Förortsmäklaren från Farsta famlade, försökte faktiskt först förhandsvisa för flera feministiska femtioplussare. Fast framåt försommaren försvann fyrarummaren för fantasisumman femmiljoner… Fullmäktige fnissade frenetiskt
- fantastiskt fin förmedling, - framgång föder framgång. - Ferrariägare från Falun flyttar faktiskt för framtidsutsikterna Farsta fortlöpande förmår förädla.

- Fusk, fejkade fullmakter försökte folkmassan framhärda för fastighetsmäklarinspektionen. Fastighetsmäklaren friades från förtal fullständigt.

Fjärde fastighetsmäklaren (från Filipstad) förmedlade Filip & Fredriks föräldrahem. Fick fjuttiga fyrtiofemtusen för Frejgatan femton (Funkishus från femtiofyra).

Fast för fjortonhundra fastighetsmäklare från Fastighetsbyrån fortsätter framgångssagan framgent. 

 
För Fastighetsbyrån forever // Fredsmäklarn


F som i Fantomen, Fastighetsbyrån eller Ferrari...
 

Har ni också varit med om att man bara vill säga F-ordet men det kommer aldrig i rätt sammanhang & i rätt ordning? Har man inget att göra så kan man avreagera sig på detta sätt.

lördag 25 oktober 2014

Mitt första intag

Jag vill dela med mig av känslan av mitt första intagsförsök som helt ny mäklare:

Jag fick ett telefonsamtal om att en man ville att jag skulle komma och värdera hans lägenhet. Han funderade på att flytta. Som helt ny mäklare vart jag väldigt nervös. Hjärtat var i halsgropen och magen knöt ihop sig som en sten. Chefen ville självklart att jag skulle åka och klara det här själv, men när hon såg hur nervös jag var så erbjöd hon sig att följa med och sitta ute i bilen och vänta på mig. Hon sa att jag fick ringa om jag behövde henne. Det kändes som en enorm trygghet för detta var ju mitt första intagsförsök. Chefen försökte lugna ner mig genom att säga att det inte gjorde något om jag inte fick in uppdraget. Det kommer fler gånger, sa hon. Men jag var så nervös att jag knappt kunde förbereda mig och när jag väl var på plats utanför hans lägenhet hade jag ingen som helst aning om vad det var för material jag hade med mig. Galet att man kan bli så nervös för en sådan här sak! Hur som helst så knackade jag på dörren och en kille med härlig norrländsk dialekt öppnade. Han var lugn och det lugnade ner mig. Mitt under intaget säger han ”nä men du vet ju bäst, du kan ju allt det här, det ser jag på dig”. Det fick mig att slappna av och känna att ”japp jag är ju faktiskt här för att han vill ha min hjälp” så jag sträckte på ryggen och fick faktiskt påskrivet uppdragsavtalet! Försökte gå så obemärkt ut som möjligt fast jag egentligen ville studsa omkring och tjoa och vifta med armarna. Jag kom ut till chefen som satt i bilen och väntade på mig och sa ”är jag bäst eller är jag bäst” medan jag kände hur jag sken som en sol och adrenalinet pumpade. Vilken underbar känsla!

Hur många mäklare finns i världen?!?

Det slog mig idag att det måste finnas en hel del mäklare här i världen. Det intressanta är att det är ganska uppenbart att man jobbar på helt olika sätt i olika delar av världen för att inte tala om vilka krav man har på sig som mäklare.
Sverige är onekligen ett av de länder där det ställs extremt höga krav på en mäklare, både från kunderna och myndigheterna. 
Jag kollade häromdagen på million dollar listing som går på trean och blev förbryllad över hur de jobbar där borta. De ljuger och luras helt öppet för att dra upp priset i stort sett vid varje försäljning och det verkar vara helt ok där borta. Det bisarra är att de skyltar med det och är t.o.m. stolta över hur de lurar en kund att betala mer. 
På Fastighetbyrån ställs det väldigt höga krav på att mäklare följer dem regler och lagar som finns till punkt och prick för att stärka vårt redan väldigt starka varumärke. Vi har t.o.m. interna revisioner som HK genomför på random kontor för att säkerställa att mäklarna gör det de ska göra vilket resulterar i fler nöjda kunder som sin tur leder till fler affärer.
Go Fastighetbyrån!
Trevlig helg!! :)





onsdag 22 oktober 2014

Mannen, Myten, Legenden...

Surdeg verkar vara inne just nu, det låter som om det är hälsosamt. Nästan allt bröd man köper ska vara bakat på surdeg. (Surdegar har använts i tusentals år. Den nämns i flera religiösa skrifter, bland annat flera gånger i Bibeln, och anses komma ifrån Egypten för cirka 6 000 år sedan enligt Wikipedia)

Surdeg?


På mäklarspråk är "surdeg" inte alltid samma sak som hälsosamt eller nyttigt. Det innebär oftast att en försäljning tar betydligt längre tid än vad mäklaren hoppats på eller längre tid än genomsnittet för den marknad man befinner sig på. I Stockholm är en "surdeg" något som behöver visas mer än två gånger...

Jag tror att jag innehar det inofficiella rekordet i Fastighetsbyrån vad gäller just "surdegar". För några år sen lyckades jag, efter 3 134 dagar (Tretusen etthundratrettiofyra),  sälja en fastighet.
För den som inte är snabb i matte kan jag berätta att det är nästan 9 års arbete innan provisionen kunde räknas in.
Förutom att jag var nöjd vill jag även tillägga att säljaren var nöjd!

Det här var 2009 & det har hänt lite sedan dess. Då hade vi i Boden en omsättningshastighet (tid från säljstart till kontrakt) på drygt 100 dagar. I år (2014) ligger vi under 50 dagar.
Allt som tar längre tid än normalt att sälja är alltså en "surdeg" på mäklarspråk.


Surdeg?
 
Tror att det är därifrån jag fått mitt smeknamn, "Mannen, Myten, Legenden" inom Fastighetsbyrån.
 
 
 



tisdag 21 oktober 2014

Gästspel!

Hej hej, hallå bloggen!

Nu var det dags för lite gästspel från HR-avdelningen! Jag tänkte därför ta tillfället i akt att berätta lite om vad vi har haft för oss den senaste tiden. Skoj va?

Jag (Ulf) och Linda, som jobbar med rekrytering, har haft fullt upp sedan skolorna började för terminen. Vi har en liten turné där vi besöker alla nya fastighetsmäklarstudenter (8 skolor), och har nu träffat alla utom er i Trollhättan, men er kommer vi till nästa vecka – tjooho :) Det är verkligen sjukt roligt att träffa studenter i alla årskullar, det ger både mig och Linda otroligt mycket energi – och vi hoppas givetvis att ni får en härlig och bra bild av oss och Fastighetsbyrån. Vår eminenta rekryteringsassistent Terese har ordning på oss och är så duktig och bokar in alla våra besök. Vad skulle vi göra utan henne?

Vi arbetar med studentambassadörer i alla mäklarklasser för att komma närmare hela klassen och för att uppdatera oss om det är något ni saknar, och om vi kan hjälpa er på något sätt. I år har intresset för att bli ambassadör för Fastighetsbyrån varit galet stort, vilket vi tycker är himla roligt. I skrivande stund håller vi på att planera för vår ambassadörsträff som kommer att gå av stapeln i januari, och hej vilken dag och kväll det kommer att bli!

Om ni har några funderingar kring ambassadörskapet, eller om ni funderar något kring Fastighetsbyrån överhuvudtaget får ni mer än gärna ta kontakt med oss på rekrytering@fastighetsbyran.se




Följ oss gärna i social medier:
Facebook: Att jobba på Fastighetsbyrån
Instagram: teamlulfa

Ha en trevlig kväll!
HR-avdelningen genom Ulf Häger


måndag 20 oktober 2014

Ny i mäklarvardagen

Premiär för mig här på mäklarvardag och jag vill framöver dela vad som sker på bostadsmarknaden i Roslagens Östhammar, hur det är att arbeta i en mindre stad och även hur det är att vara helt ny i mäklarvardagen då jag nu precis varit registrerad fastighetsmäklare i tre månader. Jag kan tänka mig att själva yrket inte skiljer sig särskilt mot hur det ser ut på andra kontor, det jobbas hårt, det träffas massor av människor, det dricks en del kaffe och vi får en hel hög nöjda kunder för att nämna några saker som mäklare hos Fastighetsbyrån.

Det finns lika många sätt att arbeta på för ett kontor och som enskild mäklare som det finns antal kontor och mäklare. Det fina är att det verkar vara så man skall få allt att fungera för sig själv. Tillämpa alla kunskaper och redskap på bästa möjliga sätt som gör att man tillslut lyckas som bäst. Det går troligen inte att kopiera någon annan mäklare rakt av och tro att nu kommer jag lyckas, för det gick för honom eller henne, i alla fall inte på lång sikt. Att se och ta efter de bästa och sedan forma det utefter sig själv är nog konsten, där utöver ett jäkla driv, mål och hårt arbete. Det känns som om jag hittat helt rätt yrke för mig, jag känner mig trygg i företaget och jag trivs som fisken i vattnet på kontoret och bostadsmarknaden i mitt område.   

Dagarna har en tendens ibland att bli mycket långa på kontoret, inte minst när man är ny. Det är mörkt när man kommer och igen när man går. Det är tur att jag har ett bland de bästa yrken som lyser upp och är så roligt att det kompenserar allt mörker och speciellt nu när hösten kommer med sin mörka, men väl så mysiga, årstid.



Fika och det i stil med vår snygga profil



måndag 13 oktober 2014

Storleken har betydelse!


Att vara störst har sina fördelar. Inte bara för kunderna utan också för de anställda. Det är viktigt att tänka igenom ordentligt när man väljer sin framtida arbetsplats. 
Ett starkt varumärke, aktiv coachning, uppföljning och nära samarbete kombinerad med regelbundna säljträningar kan vara skillnaden mellan en stjärnmäklare eller en bra mäklare. Jag känner en tjej som började jobba på Fastighetsbyrån för ca tre månader sen.
Hon har nu visat bättre resultat under tre månader än vad hon hade under ett helt år på sin föregående arbetsplats.
Vi brukar säga att det är mäklaren som gör skillnaden. Men även verktygen och storleken gör en otrolig skillnad. Någonting som våra kunder har också börjat inse. 
Jag var på ett kundbesök igår. Ett skarpt sådant som kom som tips från en av kollegorna i Upplandsväsby. Kunden hade träffat två andra mäklare och bestämt sig för att gå vidare med en av dem. I onsdags kom det ett mail från Fastighetsbyrån till dem om en bostad som matchade deras behov. En bostad som inte fanns ute på Hemnet. När min kollega i Väsby frågade om de ville även träffa en mäklare från Fastighetsbyrån i Solna tvekade inte kunden då de hade insett värdet i våra verktyg.
För mig var det enkelt att plocka in denna  när kunden sen fick lite mer klarhet kring hur allt fungerar och hur vi skiljer oss från våra konkurrenter när det gäller att nå både köpare och säljare på mer än bara ett sätt. Detta hade inte varit möjligt utan att vara störst. Så oavsett om du är köpare, säljare eller mäklare är Fastighetsbyrån det smartaste valet!


onsdag 1 oktober 2014

Tack för mig!

Nu har det även blivit dags för mig att lämna ifrån mig bloggandet så att ni får nya härliga infallsvinklar av mäklarvardagen från någon annan mäklare där ute!

Det har varit himla roligt att dela med mig av hur mitt arbete sett ut här i Åre men nu kliver jag vidare och testar stadsmäkleriet i Östersund. Kommer sakna mina underbara kollegor och denna härliga byn men ser fram emot att testa nya sidor av mäklaryrket och lära mig en ny bostadsmarknad i Östersund.

Självklart stannar jag kvar inom Fastighetsbyrån, den största och bästa mäklarbyrån i Sverige! :)

Tack för mig!