tisdag 29 april 2014

Övning ger färdighet!

Säljträning med trevliga Bromma.
Alltid lika givande! :)

söndag 27 april 2014

ARE YOU A LOSER OR A WINNER?!?

Förloraren:
  • Är alltid en del av problemet
  • Har alltid en ursäkt
  • Säger det här är inte mitt jobb
  • Säger det här är kanske möjligt medn för svårt
Vinnaren:
  • Är alltid en del av resultatet
  • Har alltid en lösing
  • Säger " låt mig fixa detta till dig"
  • Ser en lösning i alla problem
  • Säger det är väldigt svårt  men det är möjligt

fredag 25 april 2014

Nyckel till framgång!

Jag har tjatat om säljträning förut och kommer fortsätta att göra det. Man blir ju inte bättre om man inte övar och aldrig förnyar sitt sätt att arbeta. 
Det finns folk som tycker att säljträningar är tråkiga och att man inte lär sig så mycket nya saker. Jag brukar säga, det räcker att du lär dig en ny sak på 10 säljträningar. Det kan vara skillnaden mellan ett vanligt år och ett fruktansvärt bra år.
Idag var jag på säljträning på Fastighetsbyråns supertrevliga kontor i Hammarby Sjöstad och lärde mig faktiskt en ny sak som jag kommer att använda mig av vid framtida kundbesök.
Tycker att det är otroligt nyttigt att säljträna med andra kontor och få in
nya input. Dessutom blev jag bjuden på lunch och lite annat och fick umgås med trevliga kollegor som man inte träffar varje 
dag annars. Nu två visningar och två kundbesök. 
En riktigt bra fredag om ni frågar mig.
Ha en grym helg nu i solen! :))

lördag 19 april 2014

Du bestämmer!!

Du får ofta höra att det är slitsamt att jobba som mäklare. Långa arbetsdagar, krävande kunder, mycket administration mm. Det många däremot glömmer att berätta är, att du själv kan bestämma hur mycket du vill jobba, hur mycket du vill tjäna och även när och var du vill jobba.  Det här är nämligen världens mest flexibla arbete. Jag är en nattuggla. Jag hatar att gå upp tidigt på morgonen men kan vara vaken hur länge som helst samtidigt som jag har väldigt lite sömnbehov. Därför är det sällan förutom måndagar som vi har morgonmöte att jag börjar före klockan 10.00 på morgonen. Det viktiga är att du ser till att utföra dina sysslor, men att du själv kan avgöra när detta ska ske. Dock är det väldigt viktigt att du har en öppen dialog med dina kunder där du är tydlig med vilka tider du är tillgänglig osv. 
Kom ihåg att din främsta verktyg är din telefon vilket innebär att du nästan alltid kan vara tillgänglig. 
Förra veckan hade jag öppen visning på en bostad lördag och söndag istället för söndag och måndag som man vanligtvis brukar ha. På måndagen åkte jag till Barcelona för att se min dotter spela fotboll. Jag hade med mig datorn och höll budgivningen från mitt hotellrum i Barcelona. Ringde dessutom hem till Sverige helt gratis tack vare vår nya växellösning som möjliggör att du kan ringa hem gratis bara du har tillgång till Wi-Fi. Köpekontraktet gjorde jag i ordningen vid poolen medan jag njöt av solen samtidigt som min yngsta dotter lattjade i vattnet.
På torsdagen åkte jag direkt från Arlanda till kontoret och skrev kontrakt. 
Mina kunder fick samma goda service och uppmärksamhet trots att jag befann mig flera tusen kilometer hemifrån.
Säljaren kunde inte förstå hur jag kunde sälja hans bostad från Barcelona och var väldigt imponerad. Men så är det när man har världens mest flexibla arbete, bara du vågar göra det på ditt sätt och vågar kliva utanför boxen. 
Glad påsk! :)

tisdag 15 april 2014

När det inte går hela vägen!

Igår fick jag göra något för allra första gången sedan jag började jobba som mäklare - jag sade upp ett uppdragsavtal!
Självklart är mäklaryrket, som alla andra yrken, inte alltid frid och fröjd utan vi stöter ofta på problem av olika slag och testas i både kunskap och egenskap att lösa både konflikter och oförutsedda händelser. Detta är ändå något jag ser som positivt! Att stöta på hinder och ta sig över dessa genom att hitta lösningar passar mig perfekt och dessa utmaningar behövs för att behålla gnistan och kämpa lite extra. Självklart ger detta även en skjuts i karriären då kunderna blir nöjda och nöjda kunder leder till fler rekommendationer och fler affärer!

Ibland kommer man dock till en punkt där man måste ta ett steg åt andra hållet. Detta tycker jag är svårare än att kämpa framåt - att släppa något man jobbat hårt för!
Detta är baksidan av mäklaryrket, säljer vi inte så får vi heller inte något betalt trots alla arbetade timmar vi lagt ner för att få ihop en affär.
I sådana fall är det bara att ta ett djupt andetag, släppa och gå vidare med andra objekt. Funkar det av olika anledningar inte så är det bättre att lägga energi på annat!

Självklart är det i dessa lägen extra viktigt att vara tydlig och ha en bra dialog med kunden så att man ändå är överens om läget och inte avslutar ett samarbete där kunden känner sig missnöjd.

onsdag 9 april 2014

Jobbiga kunder

Vilken bransch man än jobbar i så hör man en och annan anställd klaga på att det finns jobbiga kunder. 
För mig är jobbiga kunder lika med missnöjda kunder. Om du uppfattar en kund som jobbig innebär det att du någonstans har antingen brustit i att kommunicera med din kund eller så har du fasktiskt brustit i att fullfölja dina uppgifter. 
Att alltid ha kunden i fokus och ta reda på kundens behov och agera därefter kommer att resultera i att du har fler nöjda kunder och därmed färre jobbiga såna (missnöjda kunder). 
Observera att fler nöjda kunder innebär fler affärer för dig som mäklare då du med stor sannolikhet får fler rekommendationer. 
En missnöjd kund berättar för 100 personer medan en nöjd kund för några få. Tänk på det! 

söndag 6 april 2014

Sveriges bästa mäklare!

Igår fick jag ett samtal av en kollega som förvånade mig lite men samtidigt gjorde mig väldigt stolt och imponerad av den personen.
Trots att han inte har arbetat så länge som mäklare är han en av dem som omsätter mest på Fastighetsbyrån och imponerar månad efter månad. 
Han ville följa med mig på intag. Jag frågade varför? Du har ju omsatt bättre än mig. Det går ju hur bra som helst för dig. 
Svaret jag fick är bland det bästa jag har hört: (jag känner att jag börjar tappa lite och behöver gå på intag med dig. Förra gången jag kände så och gick på intag med dig kom jag igång ordentligt efter det. Dessutom behöver jag inte ta det lungt bara för att du har valt att göra det. Och bara för att det går bra betyder det inte att jag är fullärd!
Jag vill ju bli Sveriges bästa mäklare). 

Jag har under alla år tjatat om att för att kunna bli en vinnare, för att kunna bli bäst, för att kunna utvecklas behöver man öva, öva, öva.
Spelarna i Barcelona, Real Madrid, Bayer München osv. blir inte bäst i världen genom att sitta hemma och äta chips. De tränar och tränar och tränar. 

Samma sak gäller det här när det handlar 
om ditt arbete. Du blir inte bättre om du fortsätter att göra på samma sätt som du gjorde igår. Min kollega är en som verkligen har fattat det här.
Det finns tre saker du ska fokusera på, om du vill vara och förbli bäst. 
1. Säljträning
2. Kundvård (uppföljning)
3. Ditt rykte (Word of mouth)

Kör hårt nu!
Ha en fortsatt trevlig helg! 

onsdag 2 april 2014

En mäklardag

Idag har varit en sådan där dag i mäklarvardagen som ganska bra illustrerar hur varierande vårt yrke och våra dagar kan vara.

Dagen började tidigt, i princip när jag kom ut från duschen, med ett sms från en budgivare som igår valde att hoppa av en budgivning men som legat sömnlös hela natten och nu valde att ge sig in i matchen igen. Inga fastighetsaffärer är ju faktiskt klara förrän kontrakt är skrivet.
Då både säljare och köpare är "nybörjare" när det kommer till att köpa och sälja så det vara bara att sätta sig och ringa till alla inblandade parter för att på ett så pedagogiskt sätt som möjligt förklara vad som händer nu, konsekvenserna och möjligheterna framåt.

Så med spekulanter och säljare i telefonen och frukostmackan i högsta hugg så hoppade jag in i lilla mäklarbilden för att fara vidare till nästa anhalt, nämligen besiktning av ett fritidshus där jag skulle möta upp en besiktningstekniker. Väl där så varvade jag kontroll av plintgrund med nya bud i ovan nämnda budgivning och diskussion om en egen påhittad takavvattning med hjälp av en tratt.

Från besiktningen så återvände jag till kontoret och på vägen tillbaka så avslutades även budomgång nummer 2. Vi får väl se om sista ordet nu är sagt...

Väl på kontoret så hade jag en välbehövlig eftermiddag vid skrivbordet. Jag
- skickade kallelser till tillträde om två veckor
- bokade in kunder på visningar i helgen
- fick underskrift på ett medgivande till en försäljning
- författade ett nytt avtal gällande gemensamt underhålls- och betalningsansvar för en avloppsledning med tillhörande pump i en kommande försäljning
- laddade in bilder från gårdagens fotograferingar
- mailade kommunen för att kolla upp en detaljplan
- återkopplade en värdering till ett par kunder
- skrev två bankvärderingar
- försökte få till en tid för kontraktsskrivning med fyra(!) säljare och två köpare
- mailade över besiktningsprotokoll till spekulanter
- hanterade ytterligare en budgivning
- försökte läsa och förstå innebörden av ett servitut
- ringrunda för att stämma av intresse på genomförda visningar

Eftermiddagen vid skrivbordet tog slut alldeles för fort och innan jag visste ordet av så var det dags att hasta iväg till förskolan för att hämta upp tre busfrön som snällt fick hänga med på en liten turné för att skylta upp lite hus jag precis lagt ut till försäljning.

Sen vidare hemåt för att utfodra samma tappra trio innan de parkerades framför Bolibompa och jag parkerade mig framför datorn för att författa ett kontrakt och en fullmakt som skulle mailas över till köparna för genomläsning inför morgondagens kontraktsskrivning.

Nu blogg, sen svara på dagens mailskörd och sen skriva objektsbeskrivningar. #varförhardygnetbara24timmar?

Säsongsberoende försäljning!

Våren har kommit även till Åre och skidsäsongen börjar lida mot sitt slut!
Detta märks väldigt väl hos oss då det blir mindre intresse för fjällboenden och de flesta börjar blicka mot sommaren och sommarstugor istället.

I och med att jag jobbar i en typisk vintersemesterort så börjar de flesta kolla på boenden här efter de kommit tillbaka till vardagen efter sina sommarsemestrar, när de är tillbaka i vardagen och blickar fram mot vintern och nästa ledighet. Då får vi högtryck på kontoret, mycket som ska ut, massor av visningar, hetare budgivningar och i regel högre priser.

När vintersäsongen tar slut försvinner med den även mycket av intresset för ett fritidsboende i fjällen. Då får vi ladda om och fokusera på permanentboenden och mysiga stugor en bit utanför just Åre centrum. Vi som mäklare får lägga i en högre växel, kämpa lite extra och verkligen visa vad vi går för. Trots detta gillar jag utmaningen och variationen, både på objekten vi får in, vårt stora område som sträcker sig 6 mil åt vardera riktning med Åre som centrum och den härliga stämningen vi har här på kontoret trots att affärerna kräver lite extra arbete i perioder.

Titta så fint Åre är även på sommaren!

Mäklarstudent!

Mäklaryrket är ett krävande men samtidigt väldigt roligt yrke. Det är otroligt viktigt att man får en bra start och för det krävs det att man jobbar väldigt hårt åtminstone första året. 


För dig som är mäklarstudent är det bra att börja marknadsföra dig själv redan ett 
halv år innan du är klar. Berätta för alla du känner och inte känner att du snart ska börja arbeta som mäklare och att du gärna kommer och värderar deras bostad när du är färdig mäklare.
Visar någon intresse, tveka inte att ta deras uppgifter. Har du gjort det är du ett samtal från din första värdering eller kanske tom din första försäljning.

När du praktiserar, tycker jag att du ska välja noga. Bäst är det om du börjar jobba där du praktiserar. Därför är det viktigt att praktisera på ett kontor som verkligen har för syfte att anställa dig när du är klar samt att du känner att det här är ett företag som du vill satsa på. Du har stora fördelar om du väljer ett större bolag då du har möjlighet att snabbare skaffa dig en kundbas. 


På praktiken är det viktigt att visa framfötterna. Sitt och ring så ofta du kan och boka intag åt dina framtida kollegor. Detta gör att du dels kommer in snabbare in i gänget och dels får du en ringvana som kan vara skillnaden mellan flopp och framgång.

Om du redan har fått jobb på det kontoret du praktiserar på kan du dessutom spara en del kunder som inte är alltför heta och ska sälja inom närmaste året till dig själv. 
De blir bara imponerade när du ringer 2-3 månader senare och berättar att du nu är klar och vill värdera deras bostad.
Var ödmjuk, ställ frågor, anteckna, hjälp där det behövs hjälp och följ med på så många intag du kan sena som tidiga. 
 
Klä dig som en mäklare även om du fortfarande är student och sist men inte minst lär dig området du ska jobba i, föreningarna, priserna osv.
Hoppas att det här är lite hjälp på vägen för er som ska bli morgondagens stjärnmäklare. Ställ gärna frågorn om det är något jag inte fick med..
 
Ha det bäst!!
 
 

tisdag 1 april 2014

Antal mäklare på Fastighetsbyrån!

Enligt färska siffror är det 1401 mäklare som arbetar på Fastighetsbyrån varav 603 är män och hela 798 är kvinnor. 
Faktum är att de senaste 4-5 åren har damerna dominerat topplistorna och titeln årets mäklare har tilldelats en kvinna för tredje året i rad! Det här är något som åtminstone jag är stolt över.