torsdag 31 oktober 2013

Gästinlägg från fjärran söder: Jasmina Kolar


Från fjärran söder, från Skånes slätter, från Köpenhamns lillebror – Nu sätter vi Malmö på kartan!
Jasmina
I skrivande stund sitter jag med en kopp kaffe i handen och blickar ut över regnigt landskap. Hösten har gjort storstilad entré här i söder, och inte ens höstkappan håller en varm mellan möten och visningar. I bakgrunden hör jag hetsiga diskussioner om MFF och SM-guld, där passionen för himmelsblått varvas med värmesystem, budgivningar och en och annan bebis. Jag kan inte jättemycket om fotboll, men en sak vet jag; Precis som Malmö FF kämpat i med och motgång för att vinna SM-guld i år igen, har vi på Malmökontoret jobbat stenhårt för att slå oss in som stark utmanare bland de stora fiskarna i stan!

Korrelationerna till ”Di Himmelsblåe” är många… Vi är ett segt lag som aldrig ger oss. Det har varit en tuff match en lång tid, med ett väldigt stort utbud av bostäder, många duktiga spelare och inte lika bra fotbollsplan som för ett par år sedan. Man kan skylla på mycket. Men att skylla på något har aldrig vunnit guld. Numera andas marknaden positivism, och priserna har ökat några procentenheter – inga Stockholmspriser, men en bra ökning om man tittar i backspegeln. Vi tror starkt på nystart; kollegor som nyligen blivit föräldrar, nya bostäder som läggs ut, nyproduktion, nya krafttag och marknadsandelar!  Dryga 1700 bostäder till salu i Malmö idag – varav ca 250 villor, vilket är färre än samma period 2008! Det vittnar om ett högt visningsdeltagande, tilltagande budgivningar och telefoner som ringer varma. Så höst och rusk i all ära, men det verkar som att bostadsmarknaden går mot varmare tider – badshorts och solhatt på!

I denna hetta måste man verkligen vara på framkant och sticka ut ur mängden. Det vi på Fastighetsbyrån i Malmö har valt att göra är att låta vårt bildspråk tala för sig självt. Markus Linderoth heter mannen, myten, legenden som knäpper Sveriges bästa bostadsbilder, och nu är han en i gänget på heltid – fördelen med att ha fått en otroligt underbar kollega, men också otroligt bra bilder. Det är som att slå två flugor i en smäll. 
 
Förutom vårt snygga bildspråk, växer vi i stadig takt och tar marknadsandelar som aldrig förr. Vi är ett gediget gäng som bestämt oss för att erbjuda Malmös, och Sveriges bästa mäklartjänst! Vi siktar inte bara på nya kunder, utan är måna om att ta hand om alla kunder i vår bas. Detta är bland annat något vi gör under våra ringstugor. En gång i kvartalet samlas samtliga anställda i Malmö/Lund/Lomma/Kävlinge inklusive praktikanter och ringer under namnet ”Ringstuga GRANDE”, äter pizza och tar en öl tillsammans. Lägg på en tävling på det så har man succé! Massor av bokade möten, bra gemenskap och härlig stämning – det är sådant här som gör att man älskar att jobba på byrån och känner att man vunnit guld! Och Anders förstås, man får inte glömma Anders! (Det är vår kontorshund, titel: sällskapsansvarig)
Av: Jasmina Kolar, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Malmö
Bilder tagna av Markus.
Höstbild från Döbelnsgatan i Malmö.

Fastighetsbyrån i Malmö.

Jasmina och kontorshunden Anders.
 

fredag 25 oktober 2013

Lappad och klar

Fredag i mäklarveckan brukar faktiskt väldigt sällan betyda slutet på arbetsveckan då antingen lördag och/eller söndag ofta är visningsdagar. Men den här veckan markerar just fredagen slutet på veckan och jag ser fram emot min första hellediga helg på sisådär 10 veckor. Känns nästan lite märkligt :-)

Idag har jag åkt färja över till det lilla kustsamhället Rågårdsvik för att möta upp och släppa in fotografen i ett hus som snart ska ut till försäljning. Som sällskap hade jag med mig Elin och när vi ändå var i krokarna så passade vi på att "lappa" lite och göra lite reklam i närområdet.
Efter ytterligare en färjetur i det vackra höstvädret så träffade jag ett par nya säljare och skrev uppdragsavtal på ett hus som ska ut på Hemnet i nästa vecka och att avsluta veckan med ett nytt försäljningsuppdrag känns riktigt bra!

Nu ska införskaffa mig en sedvanlig fredagsblomma och vill också passa på att önska er en riktigt trevlig helg!

onsdag 23 oktober 2013

Nyttja eller inte nyttja?

Ett av sommarens märkligaste kontrakt var faktiskt inte ett av mina egna utan ett som upprättades för 10 år sedan av en annan mäklare och som jag kom i kontakt med när jag tog in ett hus till försäljning. Som tur var ska väl tilläggas!

När mina norska säljare köpte fastigheten för 10 år sedan skrevs nedan följande klausul in i köpekontraktet;

Köparen ger säljaren fri dispositionsrätt till fastigheten i hennes livstid då köparen ej själv utnyttjar den. Dispositionsrätten är kostnadsfri.

Detta innebär alltså krasst att säljaren de facto sålde fastigheten men kunde ändå fortsatt nyttja den....

Frågeställningen vi naturligtvis hamnade inför var vad som händer med dispositionsrätten vid en försäljning? Faller den bort? Kvarstår den? Måste godkännande till försäljningen lämnas av dispositionsrättsinnehavaren? Går det ens att sälja huset om en ny köpare får en annan person på halsen som helt plötsligt kan dyka upp och hävda att hon har rätt att nyttja huset man precis köpt?

Det är, när man kommer i kontakt med sådana här juridiska bryderier, MER än guld värt att vi mäklare kan kontakta våra helt fantastiska jurister på huvudkontoret som alltid är snabba på att svara och som alltid rätar ut frågetecken till utropstecken. De borde få en guldstjärna varje dag.

Hur som helst så kom vi fram till att dispositionsrätten var en nyttjanderätt som fortfarande gäller.
Med andra ord kan nyttjanderättshavaren, dvs förra säljaren, fortfarande åberopa att hon ska nyttja fastigheten trots att fastigheten byter ägare. Dock är nyttjanderätten personlig och kan inte överlåtas till någon annan eller ärvas. 

En minst sagt märklig situation och inte kanske ett helt optimalt försäljningsläge...MEN ändå så bra att detta kom fram innan vi gick igång med en försäljning så att inte en ny köpare ställdes inför fullbordat faktum och på sätt och vis ovetandes behövde dela fastigheten med en tidigare säljare.  

I min roll som mäklare vid den här försäljningen var det alltså av yttersta vikt att jag så tydligt och korrekt informerade spekulanterna om att nyttjanderätten fanns och vad den innebar samt att den skulle falla bort när nuvarande nyttjanderättshavaren skulle gå ur tiden.
Och tro mig att det blev många och långa diskussioner om hur det kunde se ut så här, varför den andra mäklaren valt att formulera en sådan klausul, vad det skulle betyda etc ,etc, etc.


Fastigheten blev faktiskt såld till en köpeskilling som säljaren var väldigt nöjd med trots att det kändes ganska mörkt ett tag.
Den avgörande faktorn var nog att damen som hade dispositionsrätten var över 80 år, bodde på ett äldreboende och hade en god man som intygade till oroliga spekulanter att damen inte överhuvudtaget hade varken ork, lust eller möjlighet att nyttja en fastighet mer än 15 mil från hemstaden.

Så slutet gott, allting gott och jag blev mer än en erfarenhet rikare på kuppen!

måndag 14 oktober 2013

Fastighetsbyrån gästar Drömkåken

Ikväll gör Fastighetsbyråns mäklare entré i TV-programmet Drömkåken, kl 20.00 i TV4. Några av våra mycket duktiga Stockholmsbaserade mäklare kommer att besöka husen och ger deltagarna feedback. Det utlovas både ros och en del ris så missa inte!

Fri prövning

I förra veckan hade jag en försäljning där jag vid ett flertal tillfällen fick gå in närmare på det som innebär att säljaren har fri prövningsrätt.

I korta drag uppstod följande situation. Jag lade ut ett hus till försäljning och flertalet spekulanter hörde av sig och bokade sig på visning. En av spekulanterna ringde och berättade att de letat just i detta område länge men att de hade svårt att komma på den visning jag planerat. Vi kom därför överens om att de skulle komma och titta ett par dagar innan annonserad visning.

Spekulanterna kom och tittade, gillade vad de såg och valde att på plats lägga ett bud på accepterat pris med villkor om att säljarna ställde in den planerade visningen.

Jag framförde naturligtvis detta till säljarna som funderade lite och sa att de kunde tänka sig att ställa in visningen men eftersom de hade ett flertal familjer bokade på den planerade visningen så ville de bli något kompenserade för den risk de då skulle ta att inte "testa marknaden".

Efter lite förhandlingar fram och tillbaka så slutade det med att säljarna och köparen enades på förhand och skrev kontrakt.

När kontraktet på skrivet och undertecknat så fick jag lov att ta ett antal samtal till de övriga spekulanterna som visat intresse för att meddela att huset var sålt och visningen således inställd.

Reaktionerna var olika. En del hade nog varit med innan och var fullt införstådda med att just detta scenario kunde inträffa så de blev inte så överraskade. Något besvikna men köpte läget.
Andra blev jätteförvånade och där fick jag förklara mer ingående att säljaren har rätten att sälja till vem han vill, när han vill och till vilket pris han vill. En del muttrade om att de minsann inte fått chansen medan andra "aha-de", tackade för informationen och sa att de var en bra taktik/strategi att komma ihåg till nästa gång.

söndag 13 oktober 2013

Extra koll

Idag är en sån där underbar höstdag med klarblå himmel, hög frisk luft och sol. Som klippt och skuren för en långpromenad på landet eller för den delen för en besiktning av ett fritidshus som jag är på i skrivande stund.

På vår marknad i Lysekil är det väldigt vanligt att säljaren väljer att göra en besiktning av sitt hus eller sin stuga innan man går ut till försäljning. Då får alla spekulanter ta del av ett besiktningsprotokoll på visning där de får en grundlig genomgång av husets skick. En av fördelarna är då att spekulanterna redan på förhand vet om husets brister och har den informationen med sig om och när de går in i en budgivning.

Finns det ingen besiktning gjord så vill de flesta spekulanter naturligtvis göra en sådan eftersom man som köpare har en långtgående undersökningsplikt.
Den vanligaste gången är då att man under budgivning meddelar att man har ett villkor om besiktning skulle man bli tilltänkt köpare. När budgivningen är klar skriver man således ett kontrakt men som mäklare skriver man då in en klausul i kontraktet om att huset ska besiktigas, när en sådan besiktning senast ska vara utförd och när man som köpare måste meddela om man önskar att avträda köpet.

Det är en sådan besiktning jag befinner mig på idag, dvs ett hus där budgivningen är avklarad, kontraktskrivningen likaså men där vi skrivit in en besiktningsklausul där köparna vill ta med sig en sakkunnig till huset för en grundlig genomgång så att de inte köper ett hus och sen får en massa obehagliga överraskningar som de inte räknat med.