fredag 28 juni 2013

Sambotest

Fastighetsbyrån har satt ihop ett sambotest där ens personliga facebookprofil matchas mot ens vänner för att helt enkelt ta reda på vem av dem man skulle passa bäst att bo ihop med.

Jag måste erkänna att jag brast ut i ett gapskratt när jag fick mitt resultat för uppenbarligen så borde jag flytta ihop med självaste chefen :-)

Mitt mitt facit i hand vågar du göra testet för att ta reda på vem är just Din drömsambo?


Här sitter jag...

Ja, här sitter jag. Ska visa det där lilla sommartorpet idag igen. Väl på plats ringde intressenten och meddelade att de var ca 30 minuter sena. Tur för mig att regnet inte vräker ner som det gjorde sist! I morgon har vi visningslördag och visar många av våra objekt.

Gästinlägg: Om att hitta balansen någon gång när engagemanget ständigt går överstyr

Junifunderingar från en innerstandsmäklare:

Vissa människor gör ett bra jobb, sköter sina arbetsuppgifter felfritt och gör allt till 100 % med ett alldeles lagom engagemang. Dessa människor har oftast ett privatliv, den här efterlängtade balansen som alla talar om och som i alla fall inte jag någonsin hittat. Jag är så avundsjuk på dessa människors härliga distans till sitt arbete som är just ett arbete. Sedan finns det vissa människor (jag och många inom min bransch), som inte är så måttliga och ständigt drar saker till oanade höjder. Här pratar vi inte 100 % utan någon sorts ”250 %-are” som inte inser när enough is enough. Aldrig någonsin, sorgligt nog.
Hur många gånger har man inte hört att ”mäkleriet är en livsstil”, eller att vi är både ”Psykologer, ekonomer, coacher, jurister osv till våra kunder”, jäkligt uttröttande beskrivning av oss själva om ni frågar mig. Uttjatat kanske är ett bättre ord. Men jag kunde ändå inte låta bli att fundera på dessa floskler när jag häromdagen kom att tänka på mig själv som nybliven mäklare. Jag kom att tänka på min tredje försäljning där jag agerade någon sorts personlig assistent till en krävande kund. Han hade försovit sig till fotograferingen vi skulle ha, och ringde mig 3 minuter innan jag och min fotograf skulle fota upp hans våning. Han undrade obrytt och drygt om inte jag kunde köpa med mig lite frukost till honom, han hade försovit sig och var bakfull efter sin personalfest han haft natten innan. Han var dock ödmjuk nog genom att ge mig fria händer att välja vilken macka som helst så länge ”kaffet to go” var krämig och varm på samma gång… Jag i min tur, hade inte lärt mig att sätta gränser, och det skulle jag inte lära mig heller. Jag kände mig utnyttjad när jag överlämnade frukosten och jag fick inte ens ett tack tillbaka. Det skulle komma att bli så många fler gånger.
Piffat och klart!

Hur ser det ut idag några år senare? I dag i mitt mäkleri kanske jag inte handlar frukost till kunderna direkt. Men jag har utvecklat något helt annat. Jag tar bland annat med mina egna kuddar när piffandet inför fotograferingen blir för jobbigt för kunden. Jag samlar på mig vaser, tekoppar, inredningsmagasin, ljuslyktor och plädar hemifrån som jag sedan släpar med mig och stylar med. Varenda gång lovar jag att det ska bli den sista för mig själv. Varenda gång biter jag mig i tungan på intaget för att inte lova det vanliga. Jag lyckas med det till en början men drabbas sedan av någon sorts Tourettes Syndrom/tvångstankar, och bara hasplar ur mig att ”Ni behöver inte ruinera er eller ta in en stagingbyrå, ni kan låna i princip allt av mig”. Så sinnessjukt korkat eftersom allt jag gör tar ungefär dubbelt så lång tid, och när arbetsdagen är slut och inga mer jobbtimmar finns kvar, så nallar jag ganska friskt på det där balanskontot och distanskontot. Det slutar inte där heller för jag sitter just i samma stund som jag skriver denna text med en annan typ av text till min kund. Inget mindre än en detaljerad inköpslista såsom ”en avokado, en kronärtskocka, tre rödlökar, fyra citroner” för att bara ta ett exempel.
Vad särskiljer oss mäklare med andra typer av säljare? Är det för att vi har ett omättat kontrollbehov? Att det sitter i väggarna att överleverera mot kund för att alltid ”överträffa förväntningarna”, som varenda mäklare skriver i sin personliga presentation inklusive mig själv. Eller älskar vi bara vårt jobb lite extra? Jag har inget bra svar på någon av dessa frågor tyvärr.
Jag vet bara att jag har mycket att jobba på vad det gäller denna biten. Jag ska bara en sista gång piffa med mina tekoppar och vackra silverljusstakar för kunds räkning imorgon på fotograferingen en allra sista gång. Och kanske köper jag med frukost till kunden imorgon för att JAG vill, och just för att det är härligt med en trevlig gest ibland!
Trevlig sommar allesammans!!!
Av: Alexandra Hanwik, Fastighetsbyrån Södermalm


torsdag 27 juni 2013

It´s raining...

Igår när jag åkte till jobbet sken solen, tyvärr ändrades det ganska snabbt. När jag skulle ut på en spontant bokat visning av ett litet sommartorp öste regnet ner. Tur att avstånden inte är alltför långa så att jag hann hem och hämta stövlar och regnjacka! Det finns inget dåligt väder, eller?
 
 
/E

onsdag 26 juni 2013

Gästblogg - Praktik

Hej det är jag som är Josefine! 

I sommar kommer jag att befinna mig på Fastighetsbyrån i Lysekil, där kommer jag att göra halva min praktik och tanken är att fortsätta praktisera nästa sommar.

Jag har precis gjort mitt första år av tre på Högskolan Väst i Trollhättan där jag läser mäklarekonomprogrammet. Än så länge har vi inte börjat läsa så mycket fastighet vilket vi till största del kommer att läsa det tredje året och därför har jag valt att dela upp min praktik i två perioder.

Just nu är jag inne på praktikvecka nummer två och som Åsa har nämnt så kom jag in i
hetluften direkt. Jag har redan haft två helt egna visningar och fått varit med på massa spännande. Jag kommer att hålla er uppdaterande om allt kul jag får vara med om!


Vi hörs snart igen!

/Josefine

Million dollar listing

Den 30 juli har den amerikanska reality serien Millon Dollar Listing New York premiär i Sverige. En av de tre mäklarna i serien är svensken Fredrik Eklund, grundare av den svenska mäklarbyrån Eklund Stockholm New York.

Million Dollar Listing följer tre av Manhattans bästa mäklarfirmor, där Fredrik Eklund är en av huvudpersonerna. Varje avsnitt visar riktiga bostadsaffärer, konkurrensen i New York och det hårda arbetet som ligger bakom varje försäljning. Tittarna får se affärer för miljontals dollar som görs utan att blinka.

Fredrik Eklund själv tror själv att serien kommer bli populär även i Sverige eftersom;

Dels är det New York som alla svenskar verkar ha en koppling till. För det andra så får man en inblick i de här 110-miljonerslägenheterna som många människor aldrig annars skulle få en inblick i. Nummer tre så får man en inblick i säljarnas och köparnas liv. Sen får man se hela förhandlingen, hur girig säljaren är och hur villig köparen är medan jag försöker få ihop allt. För det fjärde är det en svensk som har lyckats i New York.

Bild lånad från My News desk

tisdag 25 juni 2013

Svar på tal - tankenöt rullgardin

Frågorna om fast och lös egendom samt tillbehör till fastigheten tillhör några av de mest svårtolkade enligt min mening och ofta något som vållar förvirring och ibland även konflikt mellan säljare och köpare.

Man får börja med att hitta vägledning i jordabalkens 2 kap som säger att för att ett föremål ska anses vara tillbehör till fastigheten krävs att byggnaden har blivit försedd med föremålet, att det ska vara ägnat för stadigvarande bruk samt nytta för gemene man.

Jag anser att rullgardiner uppfyller dessa krav och därmed ska räknas som tillbehör till fastigheten.

Om man som säljare tillfört fastigheten något som egentligen är fast egendom och som man väldigt gärna vill ta med sig så tycker jag att man bör vara extra tydlig med detta genom att föra in det i en objektsbeskrivning.
Min roll som mäklare är alltså att se till att ställa rätt frågor till säljarna på intaget och extra tydligt klargöra vad som gäller om jag hör att säljarna diskuterar att flytta med sig något som egentligen, enligt lagen, ska lämnas kvar.

måndag 24 juni 2013

14

Arbetsdagen är inne på timme nummer fjorton vilket är ett ganska vanligt scenario i dessa hektiska försommartider.

Egentligen var planen för kvällen att svänga förbi gymmet på vägen hem från min kvällsvisning men istället blev jag sittandes kvar på kontoret och hamnade lite i ett "ska-bara-mode" i bästa Alfons Åberg-style och vips så sprang timmarna iväg.

Än är jag långt ifrån ikapp gällande min "att-göra-hög" men har i alla fall hunnit med att skicka ett par mail till diverse säljare och spekulanter gällande försäljningsfrågor, knåpat ihop juni månads milersättning som summerade upp till ca 115 mil i bil, utfört min journalplikt som en redbar mäklare bör, förberett kommande möten, muttrat lite över affärer som gått i stöpet och passat på att blogga lite.

Apropå blogga förresten som kommer endera dagen ett eller ett par inlägg från vår praktikant Josefine som är inne på sin andra praktikvecka av fem. So stay tuned!

Jag hade bra skyltningshjälp när Josefine förra veckan följde med ut på uppdrag i Grundsund!

Tankenöt

Dags för ännu en tankenöt.

Ett hus säljs. I de flesta fönster sitter måttbeställda rullgardiner. I annons och/eller i objektsbeskrivning nämns inget speciellt ang. lös eller fast egendom. När köparna tillträder sitt nyköpta hus har säljarna monterat ner alla rullgardiner.

Vad gäller? Är måttbeställda rullgardiner att betrakta som fast eller lös egendom? Har säljarna gjort rätt eller fel som monterat ned och tagit med sig rullgardinerna?

Någon som vågar sig på ett resonemang?

Bild lånad från hestra.se

söndag 23 juni 2013

Myggfritt

Har landat i soffan efter ännu en visningssöndag.

På vägen hem efter dagens eskapader så inser att jag varit väldigt bortskämd med fint visningsväder so far för jag kan efter idag konstatera att visningsdeltagare som är blöta om fötterna och regnskurar inte direkt "lyfter" en visning om man uttrycker sig så....  Speciellt inte efter, vad som verkar ha varit, ett miserabelt midsommarväder på stora delar av västkusten :-/

Själv firade jag midsommar vi Mälarens strand utanför Eskilstuna och ser ut som en prickig korv efter att ha blivit fullkomligt uppäten av mygg. Inser att vi här på bästkusten oftast är väldigt förskonade från de små hemska djuren.
"Relativt myggfritt" kanske rent av är att använda sig av i marknadsföringen hädanefter ;-)
Varning för mygg - bild lånad av reseguiden.se

fredag 21 juni 2013

Trevlig midsommar!

Trevlig midsommar önskar vi er alla!


onsdag 19 juni 2013

Piffar lite..

Fick ett litet ryck och svängde förbi Friborgs blommor här i Kungshamn för att köpa lite nya blommor till kontoret tidigare idag.
Nu ska jag iväg på två visningar, en bostadsrätt och en villa!

 

Tillträde på Brf Hunnebohamn

Denna veckan  tillträder de första köparna sina bostadsrätter i de ombyggda  Gästis i backen, Hunnebostrand. Ni som varit i Hunnebostrand känner säkerligen till Gästis i backen som restaurang och nattklubb.
Var inne och kikade på lägenheterna senast i måndags och de är helt fantastiskt fina! Utsikten från köket syns ej på bilden men tittar ni på de andra bilderna förstår ni ;)

Kika här för mer info!


/E


tisdag 18 juni 2013

Save the date!

Idag landade en inbjudan i mailboxen. Det gäller att vara ute i tid och om 7 månader är det dags för årets händelse - Fastighetsbyråns kick off :-)

En tisdag i bilder...


Tänkte bjuda på lite bilder som jag tagit under dagen. Hoppas inte ni blir trötta på hav hav och hav ;) Även om jag är uppväxt och van vid miljöerna här så slår det mig väldigt ofta hur otroligt fint det faktiskt är här ute på västkusten! Vore dumt att klaga.

Dagen började med en värdering av en fastighet vilken hade den underbara vy från sovrumsfönstret som syns på första och andra bilden.

Därefter följde lite gott och blandat. Intag, tillträde samt en liten färjetur för visning av ett magasin på Bohus-malmön. 

/E

På väg mot Stockholm...

Så var det dags att åka på utbildning till huvudstaden igen. 05:00 ringde klockan i morse och det är TIDIGT i en mäklares vardag (!) :) Sitter nu på X2000´s snabbtåg mot Stockholm. Idag fortsätter Fastighetsbyråns "Säljträning", del 2 av 3, det sista tillfället sker i september.

Hemläxan från förra tillfället är gjord. Hemläxan innefattade att vi 14 utvalda skulle köra samma utbildning som vi fick i Sthlm senast men nu för våra kollegor på respektive kontor. Jag tycker det gick bra att förmedla utbildningen och dess innehåll för mina kollegor och ser fram emot att ta tag i nästa hemläxa.

Solen skiner, frukosten är uppäten och nu hinner jag lägga in spekulanter från gårdagens visning, börja skriva på en bostadsbeskrivning, svara på några mail samt hinna blunda en stund så jag är pigg till föreläsningen.

Ha en bra tisdag där ute!

Hälsningar
Henrik

måndag 17 juni 2013

Den som väntar på nått gott...

Idag åkte dessa papper på brevlådan... Förhoppningsvis har jag registreringen i min hand om cirka tre veckor!

 
/E

lördag 15 juni 2013

Ledig lördag blev jobblördag!

Igår eftermiddag ringde en spekulant som ville kika på två hus och därmed blev det lite jobb för min del idag ändå. 


Härlig morgonpromenad längs vattnet imorse...

/E

fredag 14 juni 2013

snart helg..


Redan fredag och första veckan har snart passerat. I eftermiddag ska jag vara med och skriva några kontrakt, samt vara med på ett intag och ha en visning, efter det tar jag helg. Inga visningar inplanerade i  helgen...än så länge i alla fall.
 
Tänkte ägna denna boken några timmar framöver, känns som att jag behöver plugga på och repetera!
  
 
/E


torsdag 13 juni 2013

Havsutsikt

Visning med havsutsikt i Linné.

onsdag 12 juni 2013

Oh, this is the start of something good!


Nu har jag vart tyst alldeles för länge igen, förlåt! I måndags började ett nytt kapitel i mitt liv, jag började jobba här på kontoret i Kungshamn, i går kväll fick jag reda på att alla tentor är godkända och idag fixar jag med alla papper för att kunna söka registreringen. Hur det känns? GRYMT!
(tänk att kunna kalla sig Fastighetsmäklare om sisådär 3 veckor!)
 
Veckan har hittills bestått av att bl.a återkoppla till spekulanter som var på kollegans 14 visningar under helgen som gick. Jag har även vart med ute på några värderingar och intag sam installerat mig här på kontoret med egen dator o telefon osv.
 
Nu börjar det på riktigt och det ska ni få följa här, hänger ni med?!
 
/E


söndag 9 juni 2013

En "jobbig" lördag

Igår var jag igång från tidig morgon till sen kväll och landade framåt kvällskvisten i soffan med ett nytt påskrivet uppdragsavtal, två lyckade visningar, en mindre lyckad visning, en intressant värdering och ett avslut på en husaffär i bagaget. Bra lördag med andra ord!

Jag höll också på att fastna i en koskock som gick på vägen fram till en stuga som jag skulle visa, fick en röd näsa efter en skön halvtimme i en solstol "in-between-visningar", blev mygganfallen under en annan visning och höll på att fastna med bilen på en sten mitt ute i skogen. Även en händelserik lördag alltså!

Det här var också en dag då jag var helt slut när jag kom hem. Inte fysiskt men väl psykiskt.
Vissa dagar tar det mentalt på krafterna att träffa nya människor hela dagen. Ibland i miljöer, på visning, där jag är mer hemmastadd än kunderna jag träffar men där jag som mäklare ofta blir ansatt med frågor på allt mellan himmel och jord.
Ibland i miljöer, på värdering eller intag, där kunderna är mycket mer hemstadda än jag som mäklare och där det gäller att vara på tårna och ställa rätt frågor för att få så mycket och så korrekt info som möjligt samtidigt som det gäller att göra ett gott intryck och framstå som kunnig, påläst och förtroendeingivande.

Samtidigt som detta är en stor del av tjusningen med yrket så är det också en sida som vissa dagar tar otroligt mycket kraft. Så igår somnade jag i soffan innan två av de tre barnen :-).

Ett utsiktsläge på en värdering.

Svar på tankenöt

I brevet med avslag på som jag fick av Lantmäteriet stod det att de nya ägarna nekades lagfart för att vi inte visat på att brodern avstått sin rätt till förköp enligt det första gåvobrevet, dvs det från föräldrarna. Något som jag trodde vi hade visat på eftersom vi även bifogat den andra gåvobrevet från brodern där han ger bort fastigheten till sin syster. Men icke.

Trots motiveringen från Lantmäteriet så kliade vi oss fortfarande i huvudet på kontoret så jag ringde helt enkelt upp en handläggare för att förstå bättre vad de ville ha för att bevilja den nya lagfartsansökan.

Efter ytterligare huvudbry och diskussioner så kom vi till slut fram till att det behövdes ett medgivande till försäljningen från brodern där han avstår från att hembudet i första gåvobrevet ska göras gällande.

Vad detta innebär är alltså att brodern gett bort sin del till systern i gåvobrev 2, enligt alla konstens regler, MEN eftersom gåvobrev 1 är formulerat som det är så måste alltså brodern få förköpsrätt av systerns del i hennes ensamägda fastighet. Dvs, systern har rätten att sälja den delen som hon har fått av sin bror men har inte rätt att sälja sin egen del av fastigheten utan att brodern ger sitt medgivande. Vilken juridisk medgivandesnurra!

Brodern har inget att invända, eftersom han i sin syn på saken redan gett bort fastigheten, och har nu skrivit på ett medgivande så nu gör vi ett nytt försök med lagfartsansökan och jag har blivit en erfarenhet rikare och slipper förhoppningsvis göra om samma misstag igen.

tisdag 4 juni 2013

Tankenöt

I fredags landade ett avslag på en lagfartansökan i en tidigare försäljning på mitt skrivbord. Jag måste erkänna att jag nog såg ut som ett frågetecken för jag var 100% säker på att alla underlag var på plats men det var uppenbarligen något som felade.

Vi ska se om någon av er kan lista ut vad Lantmäteriet hade att anmärka på?!

Bakgrunden är följande.

Ett par föräldrar skriver ett gåvobrev där de ger bort sin fastighet med en hel del mark till sina två barn, en bror och en syster. I gåvobrevet står att föräldrarna måste samtycka till försäljning samt om fastigheten ska intecknas. Dessutom regleras att om någon av syskonen vill sälja sin del så ska det andra syskonet ha förtur.

Efter det första gåvobrevet så upprättades ytterligare ett gåvobrev där brodern gav bort en mindre del av deras samägda mark som avstyckades och blev en egen fastighet där systern var ensamägare.

I våras fick jag förtroendet att hjälpa till med försäljningen av systerns egna fastighet som hon använt för fritidsbruk. Hon var inte gift eller sambo.
Med lagfartsansökan skickades köpebrev i original enligt alla konstens regler samt medgivanden i original från båda föräldrarna.

Men lagfartsansökan avslogs. Varför? Vad hade jag missat?

söndag 2 juni 2013

Gamla tider och nya tider

Snart är ännu en jobbhelg till ända. En riktigt bra sådan med strålande sol från klarblå himmel och där jag hunnit med sex visningar, två värderingar, ett intag ifrån vilket jag åkte med ett signat uppdragsavtal, en hel del samtal, budgivning, uppskyltning av nyligen utlagda objekt, mailrensning, nya objektsbeskrivningar och lite journalföring.

Jag har också försett mina fd. studiekompisar i Malmö med en massa pepp och gamla tentor då deras STORA sluttenta stundar kommande tisdag.
Tänk att det var nästan exakt ett år sedan jag satt i samma situation och hyperventilerade inför skärselden och ett par timmar och 42 handskriva sidor senare jublade över att gå i mål.
STORT lycka till alla er som laddar för skrivkramp på tisdag!!

Nu är det snart dags att ladda om för morgondagen där vi på det privata planet delvis går in en ny fas. Minstebror är inskolad på dagis, sambon börjar jobba igen efter pappaledigheten och vi uppgraderar således vår vardagscirkus till 2.0 med dagislämningar och hämtningar och mest troligt en hel del vabbande. Spännande!

Ett av dagens härliga visningslägen!