fredag 31 maj 2013

tvånolltvå

Så har vi nått sista dagen i maj och tillika målet för bloggen i maj, nämligen att vi skulle nå samma antal inlägg (202) efter 2013 fem första månader, som vi gjorde på HELA förra bloggåret!! Yay!

Dessutom så blev också maj den bästa blogg-månaden 2013 sett till antal inlägg vilket faktiskt även är ett tangerat rekord från bloggens första månad, också det maj månad men 2009. Dubbelyay!

Nu tuffar vi vidare mot nya mål och jag vet att vi framöver kommer att få läsa fler intressanta gästinlägg samt att Elin snart börjar sitt mäklarliv på riktigt på kontoret i Kungshamn.

Välkommen ljuva juni. Nu köööör vi!

Veckans fredagsblomma

Stil

När man ändå diskuterar ämnet styling så kan man ju fundera på vilken inredningsstil som är mest poppis för tillfället.

Enligt Fastighetsbyråns undersökning så är det 35% som anser att en blandning mellan gammalt och nytt som är mest eftertraktat.
Av enskilda stilar är ”modernt med inslag av gamla föremål/möbler" mest populärt med 17 %. Därefter kommer ”modernt minimalistiskt” och på en tredjeplats ”gammeldags svensks allmoge”. Endast 1 % av svenskarna föredrar ”industriell stil” respektive ”romantiskt med blommor och pasteller”. 0 % av svenskarna föredrar 80-talsinpirerad inredning. Inredning à la Miami Vice är alltså inte någon bra idé :-)

I undersökningen framkommer också att vintage på frammarsch och nästan 80 % av svenskarna kan tänka sig, eller köper gärna, begagnade möbler och inredning. 25 % säger också att de blivit mer intresserade av begagnat jämfört med för några år sedan. Det man köper mest begagnat är konst, prydnadsföremål och bord. Laurtiz.com. som även Fastighetsbyrån har ett samarbete med är en sajt som ökar i popularitet.

Personligen tror jag också att användningsområdet, och kanske även området rent geografiskt, kan ha en betydelse för inredningsstilen. Det är ju inte för utan att man kan se att det maritima temat är poppis hos många, både säljare och köpare hos oss här på kusten.
Bild lånad från mio.se

Styling

Fastighetsbyrån har undersökt svenskarnas inställning till home styling och inredning. Resultaten visar att så många som nio av tio svenskar tror att inredning och styling påverkar slutpriset på en bostad som säljs. Samtidigt hyser många en hög tilltro till sin egen inredningsförmåga och bara 27 % skulle överväga att anlita en stylist om de skulle sälja sin bostad.

Pia-Lotta Svensson som blev "Årets mäklare 2011" och som jobbar på Fastighetsbyrån Södermalm menar att fler kanske borde ta in hjälp. Stylisterna är proffs på att ta fram det lilla extra som ofta gör skillnad i en försäljning. Det gäller att lyfta fram bostadens fördelar och göra det på ett personligt och harmoniskt sätt.
Vidare ger hon tips som att det är bra att rensa för att skapa luftighet men inte för mycket så att det känns kallt. Att man ska mysa till säng och soffa med kuddar och plädar samt städa mycket noggrant.

Nytt ATH!

Ännu en hektisk, fullspäckad, galet stressig, stundtals kaotisk men ändå BRA dag i mäklarvärlden! Vi har sett till att hus och pengar bytt ägare, visat hus i pågående försäljningar, tagit emot bud, jobbat för att ta in nya hus, lagt ut nya objekt till försäljning, slängt in vår praktikant i hetluften och lite allt där emellan.

När jag var klar med min kontraktsskrivning och rapporterade in försäljningen i systemet så fick jag också syn på att Fastighetsbyrån har gjort ett nytt fint ATH i maj så heja oss, Sveriges största mäklare! Vi jobbar lite på ett rekord på bloggen också och får se om vi kommer dit vi tänkt oss innan maj blir juni.

Nu laddar jag om för en helg full med jobb och hoppas att solen skiner på mig hela helgen!

Hetluften

Idag är första dagen för vår praktikant Josefine som läser till mäklare i Trollhättan och som ska vara hos oss här på kontoret i sommar.

Man kan minst sagt säga att hon hamnade rakt i hetluften direkt då hon fem minuter efter att hon klev in på kontoret i morse fick åka iväg på sitt första uppdrag. Med två man kort på kontoret och fem stycken tillträden, visningar, kontrakt och intag idag så har vi mycket lite tid över till något utöver det som redan är planerat.

När det då ringde in en spekulant i en pågående budgivning som bara ville ta en till titt på fastigheten innan han bestämmer sig för att gå vidare eller inte så fick Josefine rycka ut. Helt orädd, med ett leende på läpparna så tog hon nycklarna i handen, hoppade in i min lilla mäklarbil och åkte iväg för att möta upp kunden. Respekt!

torsdag 30 maj 2013

Störst ÄR bäst!

Det har verkligen sina fördelar att jobba för Sveriges största mäklarkedja!

Idag sydde jag ihop en affär åt min kollega som är på semester och både säljare och köpare önskar att skriva kontrakt snarast möjligt och därför har vi bokat in en tid imorgon eftermiddag. Tyvärr kunde dock inte en av köparna närvara utan önskar att ge sin sambo en fullmakt. Hur löser man det när det endast är 24 timmar till kontraktsskrivning och sambon bor på annan ort och i det här fallet inte hinner träffa sin bättre hälft då han kommer direkt till kontraktsskrivningen från utlandsjobb?

Jo, man ringer naturligtvis kollegorna på Fastighetsbyrån i Borås (vinkevink Linda!) och frågar om de kan assistera med en ID-kontroll och undertecknande av fullmakt och se till att jag har det mig tillhanda till kontraktsskrivningen. Såklart ställer de upp och vi är "on track" för kontraktsskrivning och kan lägga ännu en försäljning till handlingarna.

Fin avslutning så här näst sista dagen i månaden för på lördag står vi ju på noll igen och det är dags att jaga nya avslut.

Anvisning

Är "in-between-visningar" och när tiden är knapp gäller det att passa på att utnyttja varje minut. Därför sitter jag nu i det inglasade uterummet till stugan som jag precis visat och ska visa igen om en halvtimme och realtidsbloggar lite plus filar på en beskrivning.

Idag har jag undvikit brännässlor, tack gode gud för fötterna smärtar fortfarande, men istället hittade jag denna lite roliga anvisning uppe i ena tomthörnet där även dasset till stugan finns. Tydlighet är A och O :-)

Het som chilli

Kundvård är A och O i vår bransch, det gäller att ha koll på sina säljare, spekulanter och köpare. Vissa behöver tätare kontakt medans andra passar bättre med lite längre återkoppling mellan gångerna. Självklart har vi skapat ett ypperligt "Chillisystem" för detta med olika kategoriseringar av våra kunder samt olika budskap så att rätt kund får rätt budskap i rätt tid.

Torsdagen har således bestått av kundvård från lunch till nu 16:30. Redan har några kunder svarat på mina mail, sms m.m och berättat var de befinner sig i bostadsbytarprocessen, något som jag snabbt antecknar och lägger in i "Chillisystemet" med nya "klockor" som ringer när det blir dags att ta kontakt med kunden igen.

Smart, smidigt och mycket praktiskt!

Kattungar och raggarbilar

Är tillbaks efter förmiddagens värderingsturné och det var en upplevelse på flera sätt.

Vi blev utskällda av stora hundar, fick se små gulliga kattungar, raggarbilar av olika märken och modeller och tio veckor gamla hundvalpar. Vi har sett hyreshus i gott skick och hus där det regnar in genom taket. Hus utan fönster och hus med nya fönster. Städade trädgårdar med nyklippta gräsmattor och sådana tomter som mer liknar ett skotupplag än en tomt.

Nu blir det till att sortera och smälta intrycken och fundera på vad fastigheterna kan vara värda.

Bränna

Huu, man vet att det är stressigt när pulsen är dubbel redan i första stund man sätter foten på kontoret på morgonen.
Appråpå fot förresten så bränner mina rejält efter att jag på gårdagskvällens visning klättrade runt på ett berg för att lokalisera ett par tomtpinnar och råkade hamna mitt i ett hav av brännässlor. Ajaj :-/

Snart ska jag och min kollega iväg på en värderingsturné av fem fastigheter för ett dödsbo där vi kommer titta på allt från en gammal bensinstation till hyreshus till "vanliga" hus. Så idag blir det inte två flugor i en smäll utan inte mindre än fem flugor i en smäll.

Sen ska jag förhoppningsvis hinna med att jobba lite, rodda runt lite budgivningar, boka in kontraktsskrivning och skriva beskrivningar till nya hus som ska ut på marknaden innan det är dags för ännu en visningskväll. Nu när kvällarna är så ljusa så går det ju utmärkt att ha visning även kvällstid.

tisdag 28 maj 2013

Workshop

Idag har vi i Göteborgsregionen - hela 14 st kontor - workshop om hur vi alla kan bli bättre i vårt yrke.

Brainstorming med 100 mäklare kommer ge oss alla nya infallsvinklar, tips och idéer.

Dagen avslutas med bubbel, mingel och lite mat :)

2 down 1 to go..

Igår gjordes andra av tredje tentan gjord för min del. Känner mig helt slut, men måååste bita ihop lite lite till. Efter tentan käkade vi i klassen lunch tillsammans i Borås. Tyvärr blir det ingen form av examensmiddag eller liknande så därför passade en lunch bra när alla var samlade. Känns som att det var igår vi började plugga tillsammans men vi kämpade oss igenom två år väldigt snabbt!

Här har ni nästan hela min klass. I stort sett alla av oss har redan fått jobb också, grymt va!?

/E

måndag 27 maj 2013

Ny som mäklare? Fråga oss!

Vid den här tiden på året tar de flesta av er mäklarstudenter sin examen. 2 till 3 års slit i skolbänken som alldeles snart är till ända och alldeles snart är ni i mål...

Så därför tänkte vi passa på att be er blivande mäklare att fråga oss allt mellan himmel och jord, så varsågod och fråga!! 

Vi försöker svara så gott vi kan och hinner :)

Lista

I dag har varit en sån där dag då mycket lite har gått stolpe in, snarare tvärtom, det som kan strula har gjort så :-/.
Det har varit telefoner som inte fungerar, barn som måste hämtas hem från dagis pga feber, tillträden som strular, missförstånd mellan kunder ska redas ut, datasystem som krånglar och objekt som mystiskt försvann från hemnet för att sen dyka upp igen och lite annat smått och gott.

Naturligtvis är vi dessutom två man kort på kontoret pga. semester vilket naturligtvis gör att arbetsbördan är dubbelt så stor om inte mer.

Morgondagen är dessutom helt knökfull så när jag ska hinna med att "jobba" förstår jag i skrivande stund inte riktigt och just nu hade jag gett en hel del för åtminstone 5-6 timmar mer per dygn.
Men i stunder när det hopar sig rejält så brukar det i alla fall för mig funka bra att skriva listor. Dels för att slippa hålla allt i huvudet och oroa sig över att inte glömma något och dels för att det är en så härlig känsla att kunna stryka uppgifter på listan.

Så nu listskrivning "de luxe" innan hemgång så tutar vi och kör i 120 km/h imorgon igen!

Solnedgång i Lysekil.
Ibland får jag nypa mig i armen för att förstå att jag bor på en sådan vacker plats.

Hjärntvätt

På väg till dagis i morse så fick jag bevis på att mina barn nog kan klassas som en smula hjärntvättade då 3,5-åringen överlyckligt utbrister i - Åh titta, titta mamma där är ju DINA "ojansa" skyltar!!

söndag 26 maj 2013

EFIT - skyltning

På vägen hem efter dagens fjärde och sista visning passade jag på att skylta upp en tomt som jag lade ut till försäljning i slutet av veckan. Dessutom passade jag också på vägen hem på att ta ner skyltar från försäljningar där kontrakt är skrivet.
Två flugor i en smäll och dessutom slipper jag nu "bara" åka ut för att fixa detta. Time management!

Tomt med naturskönt läge bara ett par minuter från havet
Tomt mitt bland ekar och vitsippor

EFIT - Visning 4

Sista visningen för dagen är en ganska vanlig villa i ett ganska vanligt bostadsområde med gillestuga och den för utrymmet ganska vanligt förekommande baren. 


Svårt försäljningsläge där säljarna köpte när marknaden stod på sin peak runt 2007 och sedan dess har i alla fall priserna i just det här området fallit en hel del. Säljarna vill naturligtvis inte sälja med förlust samtidigt som marknaden inte är på de nivåer som den var när de köpte.

Historiskt sett kan man se att på lång sikt tjänar man oftast på fastighetsaffärer men på kortare sikt kan marknaden gå både upp och ner och köper man dyrt kan det vara tufft att få tillbaka pengarna bara några år senare.

EFIT - Visning 3

Visning nummer tre för dagen är ett hus med många år på nacken, anno 1857, ute på landsbygden och som varit i familjen ända till dags dato.

Den här visningen har lockat till sig väldigt många olika typer av spekulanter. Någon tänker sig att göra om det till ett café, en annan att utnyttja den stora tomten till att stycka av och bygga nytt, en tredje vill renovera och bevara historien och en fjärde vill ha det precis som det är.

Sitter just i skrivande stund och äter min medhavda lunch, blickar ut över ängarna och de nästan 20 fruktträden som står i blom på tomten. Sverige är allt bra vackert!
Äppelblom

EFIT - Visning 2

Visning två för dagen, inte en liten röd men likväl en liten svart stuga i en skogsglänta nära skogen där fåglarna kvittrar i kör och kossor går och betar nästan in på knuten. Lovely!





EFIT- Visning 1

Dagens första visning i en liten kustnära pärla nära Lysekil.

Vilket visningsväder! Bästkusten levererar med klarblå himmel och sol och det går ju inte att komma ifrån att vädret påverkar. Iallafall i en visning av ett litet fritidshus som detta. Det är ju stor skillnad på att visa i snålblåst och med gråa skyar jämfört med blå himmel, solen som värmer och syrenerna som doftar.
"Blå, blå himlar och vatten. blå, blå himlar och hav..."

Visnings-EFIT

EFIT - ett foto i timmen var ett ganska populärt fenomen för ett par år sedan. Idag tänkte jag realblogga lite och köra EFIT under min visningsdag, så häng med!

Visningsväskan för dagen är packad - nu kör vi!

lördag 25 maj 2013

Gräs

Helg igen och en förlängd del av mäklarvardagen. Speciellt nu när det är högtryck på fritidshusmarknaden. Själv har jag sju visningar under helgen. Kul!

Idag visade jag bland annat en liten stuga i ett natur- och havsnära läge precis i utkanten av Lysekil. Tidigare idag ringde säljaren, som bor ganska många mil (50+) härifrån, och oroade sig för gräset som växer som det knakar. Eftersom jag hade en stund över så erbjöd jag inte bara mina tjänster som mäklare utan även som förste gräsklippare :-). Med det så kanske jag slog hål på ännu en mäklarmyt nämligen att yrket kanske inte nödvändigtvis alltid är så glamoröst som många tror.

Nu fick jag tyvärr inte igång gräsklipparen, trots att jag drog mig svettig, men eftersom jag ändå var på plats så passade jag på att kratta lite kottar istället. Naturligtvis inget som per automatik ingår i arvodet men å andra sidan så ligger det i mitt intresse att objektet presenteras från sin bästa sida OCH att jag ser till att ha en nöjd säljare!

Dagens härliga utsiktläge

fredag 24 maj 2013

plugg..

Sitter och tentapluggar till kursen Fastighetsförmedling 5. Läraren som haft kursen jobbar mycket med screencasts, dvs, han lägger ut sina försläsningar på nätet istället för att ha föreläsningarna på plats i Borås. Jag tycker det funkar väldigt bra faktiskt, visst man missar disskusionen som kan bli när alla är på plats, men det är toppen att kunna pausa och lyssna om osv när det är något man missade eller vill höra igen!

Hur tentapluggar ni andra studenter?
En liten hälsning från läraren :)
/E

torsdag 23 maj 2013

Kom och köp!

Pust, har precis avslutat vad som måste vara en av de tråkigaste uppgifterna i mäklarvardagen, nämligen att fylla i månadens milrapport :-/
På sätt och vis är det ju kul att se att, även den här månaden, så har min lilla mäklarbil rullat mer än 100 mil för det innebär ju att jag varit aktiv och träffat många kunder och som man säger i branschen, den som "springer mest, säljer mest".

Bara för att kontra lite på Henriks inlägg gällande bostadsrätt med schysst läge så har jag idag lagt ut en etagelägenhet till försäljning där den slitna mäklarklyschan, "ett stenkast" från strandpromenaden faktiskt stämmer och där man istället för att bada i en jacuzzi kan kila ner på morgonen eller kvällskvisten och ta sig ett riktigt dopp i havet istället. Snajsigt, eller hur och dessutom bara för en spottstyver av 4,7 miljoner. Så kom och köp :-)

 

Havsutsikt tack!

Igår lade min kollega Per-Olof ut denna 7-miljonerslägenhet mitt i Göteborg med fantastisk havsutsikt, badtunna på terrassen och med egen bastu. Skaplig havsutsikt när man kan se Stenafärjorna flyta förbi medan man ligger i badet med ett glas champagne :). Man kan även se havsutsikten från sitt sovrum. Lyx!




 

onsdag 22 maj 2013

1 down 2 to go!

Jag lyser med min frånvaro och det beror på, som jag skrev förra veckan, slutspurten i skolan. Min vardag ser inte så jättespännande ut för tillfälligt. Äta, sova, plugga, äta, sova, plugga..typ.. Tyvärr måste man ibland lägga vissa saker åt sidan, i detta fall har bloggen hamnat där. Men håll ut.. väldigt snart ger jag mig in i hetgröten och då kommer jag uppdatera jämt och ständigt, pepp!

Idag tentade vi kursen Organisering av tjänster, servicelogik och servicekultur.  Skönt att ha en gjord, nu är det två kvar samt en inlämningsuppgift. Kändes helt ok idag så får hålla tummarna att det gick vägen. Tentaångesten är sådär härligt påfrestande. Man vet att man är sååå nära, men ändå känns det så långt bort. Timmarna rusar förbi och det känns som man önskar att dygnet hade dubbelt så många timmar. Plattan i mattan vänner!
 
/E

Mäklarveckan nr 21...

Mäklarveckan nr 21 har sett ut enligt följande:

Måndag 20/5

Hemmafix 8-12 - tvätt städ m.m får klämmas in här då kvällarna annars oftast är inbokade hos kunder eller ute på visning. 12-13 Lunch på kontoret. 13-16:30 Skickat offert, skickat värdering, bokat in två kommande kundmöten, bokat fotografering. 17:00-17:30 haft visning i Annedal. 18:30-19:00 haft visning i Linné.

Tisdag 21/5

Dagen började med massage i Linné kl 09:00 - för mycket stillasittande vid datorn ger värk i rygg och axlar - så det bästa är att vara ute på fältet så mycket som möjligt! :). 10:30 åkte jag på ett kundmöte i Annedal där även stylisten Sussie närvarade och gav handfasta tips till säljaren vilka möbler som måste ut och vad hon isåfall skulle tillföra. 11:30-12:30 start av två budgivningar. 12:30-12:45 Snabblunch på kontoret. 13:00 Ut och träffa en byggare som kikade på en förenings tomma vinds- samt källarutrymmen, tanken är att det ska bli lägenheter längre fram. Värdering skickas i slutet av veckan. 14:00 De båda budgivningarna fortsätter. På eftermiddagen hann jag även med att registrera intag i systemet, skicka en offert, göra två tidplaner, skicka uppdragsavtal på en intagen lägenhet samt skött budgivningen där emellan. Dagen avslutades med ett kundmöte i Johanneberg kl 17:30-19:00.

Onsdag 22/5

Morgonen började med ett tillträde på kontoret kl 09:00-10:00. Därefter fortsatte de båda budgivningarna. 11-12 hann jag återkoppla till några gamla kunder. Kl 12:00 foto i Linné. Kl 14:30 extravisning i Annedal. Kvällen avslutas med en visning i Linné kl 17:30-18:00.

Torsdag ser lite lugnare ut, det kommer att bli en hel del förberedelser för två lägenheter som ska läggas ut på fredag eftermiddag. Ska även försöka få ihop de två budgivningarna samt förbereda en utbildning jag ska hålla på fredagsmötet.

Fredagar försöker jag ha rätt så obokat så att man hinner beta av på "Att Göra Listan" så att man med gott samvete kan gå hem på fredagen för att sedan börja om på en ny lista på måndag... :)

Uppåt

Bostadsrättspriserna fortsätter uppåt på bred front och har de senaste 3 månaderna stigit med 4 procent och på tolv månader har priserna gått upp med 11 procent.
Undersökningen som Mäklarstatistik tagit fram visar på att det all-time-high för Stockholms län och Stor-Göteborg och inte i mindre än 21 av landets 290 kommuner har priserna stigit till de högsta nivåerna någonsin.

Man kan även se motsvarande tendens på villamarknaden där villapriserna ökade med en procent på tre månader och två procent på 12 månader.

Intressant är också att konstatera att  samtidigt som priserna stigit har försäljningen av både bostadsrätter och villor ökat de senaste tre månaderna jämfört med motsvarande period i fjol, enligt Mäklarstatistik.

Bostadsrätter med bästa läge i Norra Hamnen i Lysekil

tisdag 21 maj 2013

Balans

Jag kämpar stundtals med att hitta balansen i mäklarvardagen. Balansen mellan yrkesrollen som mäklare, rollen som mamma och partner, rollen som vän, rollen som dotter och rollen som "bara" jag.

Idag gick jag hem från min 14 timmar långa arbetsdag och kände mig ganska nöjd med min dag som inleddes med ett trevligt kundmöte efterföljt ett intag av ett nytt objekt plus en värdering och avslutades med en kontraktsskrivning och lite av det mesta där i mellan samt fin feedback från flera kunder.

Men väl hemma insåg jag att även om jag haft en lyckad arbetsdag så hade jag ändå mer eller mindre misslyckats med att för dagen vara en bra och närvarande mamma då blomman som var plockad till mig inte blev överräckt utan stod ensam i ett glas med vatten och väntade på mig medan givaren låg sött och sussade i sin säng....

Att räcka till, i stort och smått, att acceptera det faktum att det inte går att klona sig och att dygnet bara har 24 timmar är därför helt klart utmaningar och begränsningar jag måste lära mig att tackla bättre i mäklarvardagen.



Just in time

I de sista skälvande sekunderna av tävlingen Mäklarmatchen så fick Linda Lindquist, som lett tävlingen länge, se sig besegrad av LARS STENERYD, Högskolan i Gävle vars resultat registrerades sju sekunder innan tävlingen avslutades!!

STORT grattis till Lars och även till Sofie Nyman som studerar på Karlstad Universitet som kammade hem bonuspriset.

Budgivningsstrategi

En av de vanligaste förekommande frågorna som man får som mäklare i en budgivningsprocess är vilken taktik man ska ha som budgivare och hur man ska gå till väga. En nästan omöjlig fråga att svara på eftersom det förmodligen finns lika många sätt att agera i en budgivning som det finns spekulanter.

Men jag brukar ändå försöka ge de som frågar en liten kort översikt av några av de mest vanliga strategierna i en budgivning och hur man kan agera.

Ta i ordentligt - Visa beslutsamhet och skräm bort andra spekulanter med höga bud.
Kontra - Ring upp mäklaren och kontra direkt när det kommit in ett bud.
Tidsbegränsa - Sätt en tidsgräns för ditt bud så att säljaren måste bestämma sig innan de andra spekulanterna hinner lägga över.
Lägga lågt - Du minskar budgivningstakten och tröttar ut motståndarna plus att man inte riskerar att betala för mycket.
Avvakta - Vänta tills det bara finns en budgivare kvar. När den tror att allt är klart, gå in med ett bud. Kan lyckas men också göra att säljare och mäklare inte tror att du är seriös och går vidare med den andra.
Korsa gränserna - Lägg bud strax över naturliga gränser som 1 miljon, 1,5 miljoner och så vidare. Många sätter sina köptak på jämna siffror. Lägg lite till, så kan du vinna.
Allt eller inget - Här lägger du allt i ett enda bud. Du bestämmer ett köptak och lägger ett bud på den nivån. Det får bära eller brista.
Vara tidigt ute - Lägg bud innan visningen. Med lite tur tycker säljaren att det är skönt med ett snabbt avslut och att slippa pressen med en långdragen budgivningsprocess.
Maska - Be mäklaren om att få sova på saken över helgen. Då kan någon av de andra budgivarna komma till avslut med en annan bostad. Nackdelar: nya spekulanter kan tillkomma eller så orkar säljaren inte vänta på dig.

Att vara lite irrationell, dvs inte följa samma mönster hela tiden utan blanda och ge lite, kanske är det som sätter mest myror i huvudet på övriga spekulanter.

En av våra senaste reklamfilmer är högst relevant när man diskuterar ämnet och vem vet, den strategin kanske fungerar? Fantastiskt rolig är den i alla fall, tycker jag ;-)

måndag 20 maj 2013

SIsta chansen!

Mäklarstudenter!

Missa inte chansen att spela en sista gång innan en vinnare koras i mäklarmatchen kl. 16:00 idag och då det också kommer lottas ut ett bonuspris bland alla deltagare.


Just nu ligger Linda från Högskolan i Borås i topp tätt följd av en trojka från Högskolan i Gävle. Ska Linda hålla undan eller kommer någon annan segla upp i topp under dagen?

Lycka till!


Rivstart

Vissa arbetsveckor inleds helt klart mer "rivstartigt" än andra.

Hade totalt missat att jag bokat in ett kundmöte halv åtta imorse så när vår assistent ringde hade jag fortfarande inte klätt på mig :-/. Men det har sina fördelar att bo i en liten stad med nära till jobbet för jag var på plats 10 minuter senare.

Så nu innan klockan nio har jag hunnit med en skrivning, dvs en affär där säljare och köpare kommit överens på egen hand men där de anlitat mig för att upprätta alla handlingar, en värdering, mött upp en besiktningsman på plats och öppnat upp så kan göra sin besiktning och sist men inte minst pussat vår minste lille kille lycka till då han ska börja på dagis idag.

Nu är det plattan i mattan som gäller resten av dagen!

torsdag 16 maj 2013

Mäklarromantik

Är det någon förmåga som man verkligen får öva varje dag som mäklare så är det den ädla konsten av "multi-tasking".

Just nu sitter jag i soffan hos en kompis, dricker en folköl, tittar på den spännande hockeymatchen mellan Sverige och Kanada samtidigt som jag passar på att blogga samt sortera och namnge lite bilder inför en kommande försäljning ;-).

I övrigt har dagen innehållit lite av det mesta. Jag har lagt ut två objekt till försäljning, en central villa med havsutsikt samt en liten stuga med "badrocksavstånd" till havet. Roddat runt två olika budgivningar. Skrivit ett kontrakt på en bostadsrätt. Haft två visningar. Bokat in tid för nytt uppdragsavtal. Levererat värderingar.
Sist men inte minst så tog jag med mig mannen på en "romantisk" skyltnings-tur i den ljumma sommarkvällen och utnyttjade honom till max när jag körde och han fick hoppa in och ur bilen och sätta upp skyltar :-D

onsdag 15 maj 2013

Säljträning

Idag har jag varit på Huvudkontoret på utbildning i säljträning tillsammans med 13 andra kollegor runt om i landet.

Syftet är att öka säljträningen ute på alla våra kontor med alla Fastighetsbyråns anställda.

Många nya tips, idéer och erfarenheter rikare tar jag nu tåget hem till Göteborg igen.

Ha en fortsatt härlig dag!

Hälsningar
Henrik

Gästinlägg av Sveriges nästa bästa mäklare!


Heter Ramin och är 22 år. Är mäklarpraktikant på Fastighetsbyrån i Solna/Sundbyberg. Jag har snart avslutat mina studier för att äntligen få bli fastighetsmäklare. Något jag drömt om att bli sedan jag var 16 år ung. Min äldre bror är och har alltid varit en förebild för mig. Han har också jobbat med försäljning, vilket hans karriär också är byggd av. Han bad mig lyssna på ett 40 minuter långt ljudspår med Tom Hopkins, en väldigt omtalad säljcoach från USA. I ljudspåret berättade han om hur det egentligen är att arbeta med försäljning. Att ha ett yrke där du inte har ett inkomsttak och du bestämmer vad du vill bli utifrån dina aktiviteter. Att få hjälpa andra människor till att fatta beslut som är bra för dem!

Jag minns hur jag blundande efter ljudspåret (som jag alltid gör när jag tänker för mig själv) och såg mig själv stå i en jättesnygg skräddarsydd grå kostym med en fin klocka, vårdat hår och jag log jättemycket. Jag sprang in till min bror och sa att jag ska bli fastighetsmäklare och han svarade ”DU SKA BLI FASTIGHETSMÄKLARE!!!”. Vi kramade om varandra som att jag redan blivit en mäklare, haha …det minns jag väl.
Ramin - Sveriges bästa mäklare?
Så nu är jag här och har blivit välsignad med en riktigt bra chef och Sveriges största mäklarkedja som har den kompetensen jag är intresserad av. Den bästa. Måste dock erkänna att jag inte är den bästa i skolbänken vilket har gjort att jag dröjt kvar som praktikant lite längre än vad som var planerat. Men, jag har lärt mig att man ska fokusera på det positiva och jag har fått förbereda mig mer än någon annan praktikant! Ska bli riktigt kul att få gå ut och köra själv snart. Jag vet att det är andra praktikanter, inte bara jag, som står framför badrumsspegeln och kör rollspel med sig själva. Låtsas att man är på intag eller så, övar olika argument. Haha jag vågar iaf erkänna det!

Som ny mäklare tror jag att det är viktigt att ha fokus på rätt saker! Att vara förberedd mentalt! Mitt första år på Fastighetsbyrån ska gå ut på att ha en väldigt stor aktivitet och den största personliga utmaningen för mig är att kunna inarbeta en struktur över aktiviteterna jag har.  Jag kommer ringa väldigt mycket. Telefonen är ett underskattat verktyg vi har idag för att skapa kundbesök har jag fått lära mig.

Det jag ser mest fram emot är att utvecklas, bli bättre! Kunna bli så trygg i mig själv som fastighetsmäklare så att jag kan hjälpa kollegor att gå över de hinder jag fått gå över (det gäller dock att gå över dem först). Men att få komma ut och växa, det är vad jag ser fram emot.


Idag sitter jag på kontoret och ringer för att boka in kundbesök på kalla bostadsrättshavare (kalla som inte köpt eller sålt via oss tidigare). Jag lär mig som sagt hur viktig telefonen i vårt jobb och även hur man kan bli bättre bakom telefon. Vad som funkar och inte funkar, hur man på bästa sätt kan lyfta fram nyttan. Förutom att ringa så ger jag mäklarna på kontoret en daglig dos huvudvärk med mina 1000 frågor om hur, var och när intaget var i detalj! Jag är så jäkla nyfiken … haha!

Mitt mål är att bli Sveriges bästa mäklare. Många kallar det kaxigt eller icke ödmjukt, men jag måste tillägga något som är underförstått för mig. Jag kommer aldrig att kunna bli någonting utan mina kollegor på Fastighetsbyrån. Mitt mål är att lära mig av alla duktiga mäklare på Fastighetsbyrån och att hela tiden växa. Att lära mig struktur så pass bra att det blir mitt sjätte sinne så att jag en dag kan mäkla samtidigt som jag driver ett kontor. Det är vad jag vill bli, en ledare på Fastighetsbyrån! Jag tror på mig själv, annars hade jag inte varit här.
Viktigaste förutsättningarna att ha när man ska bli något stort tror jag är att du måste vara nyfiken och vilja lära dig nya saker. Du måste även vilja uppnå de mål du satt för dig själv även om det kan kännas lite roligare att ta en fika för stunden än att ringa kalla kunder t ex. Du måste ha kollegor med rätt kompetens och inställning som kan lyfta dig snarare än att sänka dig. Dessa tre förutsättningar har jag idag!

 //Ramin

tisdag 14 maj 2013

Slutspurt som heter duga..

Från och med idag och två veckor framåt tänker jag stänga in mig med näsan i böckerna. Tre tentor och ett arbete, sedan. Då kära vänner, är jag i mål!

Är det några av er läsare som också är i slutet av er mäklarutbildning? Vad har ni kvar i så fall?

/Elin


måndag 13 maj 2013

Mäklarstudenter- vågar ni anta utmaningen?

Fastighetsbyrån har tagit fram ett spel som går ut på att vara en snabb, påläst och kvick mäklare. Till och med den 20:e maj anordnas en tävling för oss mäklarstudenter, där man har chans att vinna en schyst hotell-weekend!
Surfa in på mäklarmatchen för att läsa mer och tävla!
Lycka till! 

söndag 12 maj 2013

I min mäklarbil

I den stundtals stressiga mäklarvardagen är det guld värt när man kan eliminera tidstjuvar.

En riktig tidstjuv är när man åker på ett kundmöte och glömmer skyltmaterial och sedan måste åka ut en gång till, specifikt bara för att "skylta upp". Det kan väl vara okej när det är hyfsat centralt men jag lovar att det är surt som bara den när objektet som ska skyltas upp är i utkanten av kommunen och en tur och retur-resa tar mer än en timme.

Därför har jag bakluckan i min mäklarbil alltid preppad med en massa skyltmaterial. Till-salu-skyltar, vägvisar-skyltar, olika typer av skylthållare, "kattstrypare", häftpistol och nya stift. Dessutom har jag en lista i handskfacket där jag skriver upp alla objekt jag "skyltat upp" och som jag sen stryker när jag "skyltar av".
För lika viktigt som det är att sätta upp skyltarna är det ju också att ta ner dem sen. För det första så vill man ju kommunicera till förbipasserande att objektet är sålt och dessutom ser det illa ut att det sitter kvar gamla bortglömda solblekta skyltar på sniskan månad in och månad ut om inte ens objektet är till salu längre. Ett tips jag lärt mig av Linda, tror jag bestämt :-)


I bakluckan ryms också en visningsbock, skoskyddshållare och sist men inte minst ett par "visningsskor".
Lite fåfängt kanske men jag gillar inte att hasa runt i strumplästen när jag visar hus och lgh. Känns naket. Men samtidigt kan jag ju inte gå in med ytterskor och därför har jag alltid ett par extraskor i bakluckan jag kan hoppa i :-).

I handskfacket finns även en ficklampa, en måttstock, massor av pennor, några energibars för de stunder när blodsockret sviktar och en ask "mäklarpastiller" (grön läkerol). I cigarettuttaget i bilen så sitter dessutom alltid en telefonladdare - a life saver!

Fel eller fel?


Så roligt att några av er vågade sig på att svara på tankenöten.

Naturligtvis är det så att man som köpare blir väldigt besviken, och inte heller sällan förbannad, när man får nycklarna till sitt hus bara för att upptäcka att tex en kyl eller en frys inte fungerar. Så hur fungerar det i praktiken och i juridiken?

Det första frågan man får ställa sig är - Är det ett "fel" överhuvudtaget?

Nu tänker ni säkert att nu har hon blivit alldeles tokig eftersom det är solklart att det är ett fel eftersom kylen inte fungerar!
Men vad jag menar med frågan är om det avviker från avtal, dvs något som man kommit överens om i kontraktet eller om felet egentligen avviker från det man får förvänta sig.

Det är klart att man som köpare alltid har en förväntan om att saker och ting som man köpt ska fungera men är kylen, som i det här fallet, av äldre modell så måste man som köpare ha med i beräkningen att en sådan kyl förmodligen inte kommer fungera så värst länge till. Därmed så kan man som köpare inte heller kräva att en säljare ska ersätta en trasig kyl, även om den går sönder precis innan tillträde eller strax efter.

Situationen hade ju naturligtvis varit en helt annan om kylen hade varit sprillans ny. Då ska man som köpare absolut kunna förvänta sig att kylen ska fungera och om den var trasig vid tillträdet så hade man haft fog för att yrka att säljaren ska avhjälpa felet.

Undersökningsplikten som någon också var inne på, är mycket riktigt väldigt långtgående för en köpare, men den är i första hand ockulär, dvs det kan man avgöra med syn, hörsel och luktsinnet. Undersökningsplikt  kräver alltså egentligen inga ingrepp om det inte finns fog att misstänka något annat.
Ta en tvättmaskin som är fast egendom som exempel. Den omfattas ju naturligtvis av undersökningsplikten men samtidigt så förväntas man som köpare inte ta med sig en omgång smutstvätt till visningen för att kontrollera att tvättmaskinen fungerar eller inte. Här gäller samma resonemang som ovan. Är det en nyare maskin och säljaren inte har uppgett något annat så ska man kunna förvänta sig att man ska kunna tvätta samma dag som man flyttar in. Men är tvättmaskinen av äldre modell så kan det mycket väl vara så att man kan få åka och köpa en ny tvättmaskin bland det första man gör.

Så svaret till mina köpare igår blev således att tyvärr, för deras del, så kan de inte hävda ett fel gentemot säljaren i det här fallet då kylen var av äldre modell och att den kan gå sönder är något som man som köpare måste ta med i beräkningen. Köparna "köpte" resonemanget och meddelade att de ändå tänkt att köpa en ny kyl, just pga. att den var ganska ålderstigen, och att de mest tyckte det var synd på all mat som de fick slänga.

lördag 11 maj 2013

Tankenöt

Lördag morgon och jag inleder helgen med en stor kopp starkt svart kaffe och lite juridikfrågor innan jag ska spendera resten av dagen med visningar.

Fick precis ett sms från en köpare som tillträde sitt fritidshus igår och som imorse vid frukostdags upptäckte att all mat i kylen hade blivit förstörd eftersom kylskåpet inte blir kallt. Frågan var naturligtvis om de har rätt att kräva ett nytt kylskåp av säljaren. Kylen är av äldre modell och var vid visningstillfället avstängd.

Så vad tror ni läsare att jag svarade köparna och varför?

torsdag 9 maj 2013

Utsmyckad

När alla andra är lediga kan mäklaren jobba i lite mer "lugn och ro" vilket verkligen kan behövas ibland eftersom mäklarvardagen i övrigt kan liknas lite vid att man sitter och jobbar samtidigt som man stundtals blir "pepprad" med bollar från alla olika håll som man på något sätt måste fånga upp. Stundtals stressigt och svårt men också det som delvis är det som gör yrket så spännande och motiverande.

Idag hade son nummer två i ordningen tingat på att följa med mig till jobbet. Dagen till ära hade Lucas tillverkat ett nytt halsband som han stolt tog på sig i morse - Pjesis som du har på jobbet mamma!


Så i lugn och ro fick jag ivägskickat lite kontrakt och uppdragsavtal. Dessutom fick jag arkiverat och sorterat upp lite pågående affärer som befinner sig mellan kontrakt och tillträde, stämt av klientmedelskontot samt fått lite mer styr och struktur i mailen.
Nu har jag så smått börjat att beta av min dåliga samveteshög med bankvärderingar som ska renskrivas, "chilisättas" och sen lämnas över till mina kollegor på banken.

Hoppas ni haft en trevlig helgdag!

Motivation

Igår fick jag och mina kollegor på kontoret besök av två studenter från Högskolan Väst i Trollhättan. Vi intervjuades inför deras C-uppsats och ämnet var "Motivation" i mäklaryrket. Vi ställdes inför ett gäng blandade och stundtals kniviga frågor i ämnet motivation och vad som motiverar oss mäklare. Det kan t ex röra sig om finansiell belöning, belöning från chefer och kollegor samt från sina kunder.

Personligen anser jag att en mix av allt bidrar till motivationen, man vill trivas på sitt arbete med sina chefer och kollegor, man vill ha nöjda kunder och känna att man utför sitt arbete proffsigt och med god service. Samtidigt vill man ha lön för mödan och gärna då med olika slags "morötter" som sporrar en. Det kan t ex vara olika slags tävlingar, både individuella eller gemensamma för kontoret, eller andra slags bonusar.

Jag tror att människan i sig har den drivkraften att sträva framåt efter nya mål och visioner och då är det viktigt att motivationen finns där för att man ska lyckas komma framåt.

Det kan nog vara nyttigt att fundera själv på vad som motiverar dig i ditt yrke?

Förhandsvisning

Ibland hör intresserade spekulanter av sig innan ordinarie visning och vill få en förhandsvisning. Idag fixade jag en förhandsvisning för några sällskap som dels inte kunde komma på ordinarie visning och som dels ville kika innan. Hela 12 sällskap dök upp på Majorsgatan 9 vilket kändes bra.

Trevlig Kristihimmelfärdsdag!

onsdag 8 maj 2013

Headache

Idag var en sån där dag, eller ska jag kanske skriva ännu en sån där dag, när dagen gick i ett och det inte var förrän vid två-snåret som jag fick i mig någon lunch.
Det fick jag plikta rejält för senare under dagen då huvudvärken "from hell" kom besök och framåt sju-snåret, på sista kundmötet för dagen, så hade jag så ont i huvudet att jag nästan höll på kräkas. Seriöst kräkas. Det var knappt jag tog mig hem. Får väl se hur jag lyckades att lämna ett gott avtryck hos den kunden... :-/.

Men förutom detta har det varit en mycket bra dag där en villkorad affär, om försäljning av köparnas egna bostad, gick i lås. Äntligen!!

I övrigt har jag;
- hjälpt ett par norska köpare söka lagfart
- skickat ett brev till Skatteverket ang. en ändring av typkod av en fastighet som ska ut till försäljning
- fått styr på lite nya uppdrag och fått bokat foto och besiktning
- haft koll på en totaltömning och flyttstädning av ett hus som ska tillträdas imorgon.
- tagit fram handlingar för ett skrivningsuppdrag där ett bror köper ut sin syster
- stämt av med visningsspekulanter
- haft en snabbvisning av en lgh
- redovisat handpenning till säljare
- försökt bringa reda i en anmärkning gällande lagfart och beräkning av skatt
- tagit in en tomt till försäljning på telefon
- förberett inför ett tillträde som jag ska ha i Trollhättan nästa vecka
- mailat utvecklingsenheten på kommunen gällande ett annat försäljningsärende
- fått rensat lite i röran på skrivbordet. Kors i taket!

....och som sagt, ätit lunch på tok alldeles för sent. Imorgon är ännu en mitt-i-veckan-helgdag men jag tror jag gör den till ännu en oledig helgdag och den här gången har mellansonen tingat att få följa med och hänga på mammas jobb :-)

tisdag 7 maj 2013

Så vill svenskarna bo!

Fastighetsbyrån har gjort en undersökning om hur vi svenskar helst vill bo.

Föga förvånande är det läget som är av mest betydelse när man väljer sitt boende. Nästan allt annat kan du ju ändra med ditt boende men läget är vad läget är. Punkt.

Efter läget väljer flest att prioritera på pris men faktiskt även på planlösning som också den är en viktig avgörande faktor i boendefrågan.


Undersökningen visar också att köket också är det klart viktigaste rummet och får så mycket som 65% av rösterna. Av vikt i köket är bra förvaring, stora arbetsytor och bra utrustning samt att mer än hälften av de tillfrågade gärna också ser en öppen planlösning.


Lite förvånande tyckte jag dock det var att läsa att det bara är 6% som tycker att badrummet är av vikt vid val av boende vilket jag nog upplever som att spekulanterna värderar som en viktig faktor vid hus eller lägenhetsköp.


Så vill man optimera sina chanser vid en försäljning så ska man alltså satsa på en öppen planlösning med ett bra och fräscht kök istället för att investera pengar i en öppen spis eller ett badkar :-)


----------------------------------------------
Mest avgörande vid val av boende:
1. Läget/området
2. Priset
3. Planlösningen
4. Fräscht
5. Storleken på bostaden

Minst avgörande vid val av boende:
1. Öppen spis
2. Närhet till förskola/skola
3. Närhet till nöjesliv
4. Nyproducerat
5. Badkar