söndag 31 mars 2013

1000

Liksom vi i höstas kunde fira milstolpen 1000 mäklare på Fastighetsbyrån så kan vi nu också här på bloggen fira 1000 inlägg sedan starten.

Hurra för bloggen och hurra för oss!

Vi ser i statistiken att många läser men det vore dock väldigt roligt att höra vad ni tänker och tycker.
Gillar ni det ni läser? Är det något ni vill läsa mer om alt mindre om?
Om ni inte vill skriva en öppen kommentar maila oss gärna istället eller hjälp oss genom att ticka i boxarna under inläggen om ni tycker det är kul, intressant eller konstigt.

Nu börjar vi räkna på 1000 plus när det gäller inlägg :-)

Strålande

Påskdag och jobbdag. Solen strålar från en klarblå himmel och havet glittrar aka perfekt visningsväder!!

Vädret har faktiskt påverkan på en visning. Fint väder, speciellt när man visar ett fritidshus, skapar en känsla hos visningsbesökarna om hur lata soliga sommardagar skulle kunna te sig i huset och väcker allt som oftast en längtan till liv. Dessutom är visningsbesökarna också på bättre humör när solen skiner vilket gör visningen så mycket roligare för mig som mäklare.

Synd bara att man inte kan ha vackert-väder-garanti på alla visningar liksom man numera kan beställa  blå-himmel-garanti på fotona :-) 

Vackra Gullmarsfjorden

lördag 30 mars 2013

Jägare

Jaga eller inte jaga, det är frågan....

Sitter lite i ett dilemma i en budgivning som pågår för tillfället.
Första buden inkom för en vecka sedan och sedan dess har budgivningen rullat på både i snabb takt och i lite mer avvaktade stil. Igår hade jag en andravisning som var planerad från början och som budgivarna respekterade skulle äga rum. So far so good.

Men nu ligger två av de fyra budgivarna på och vill se gärna se att vi blir klara inom kort. Men det är helg och det är påsk. Inte för mig men för budgivarna. Ska jag ringa runt och jaga eller ska jag vänta till nästa vecka? Stressa fram besked eller låta dem mogna fram hos vederbörande? Känns som vissa kan bli irriterade om jag jagar medan andra blir det om jag inte jagar. Lite av en lose-lose-situation :-/

Hmm, tål att tänkas på tills imorgon. Kanske löser sig dilemmat själv och budgivarna hör av sig på egen hand. Så var det iallafall när budgivningen var som intensivast för exakt en vecka sedan, dvs lördag kväll när jag åt födelsedagsmiddag med svärfar med familj och jag sprang som en skållad råtta mellan middagsbord och dator ;-)

Bokad

Sitter vid frukostbordet med en kopp kaffe och ska snart göra mig iordning för att åka och visa ett litet stenhuggartorp.

Idag blir dock en lite mindre intensiv visningsdag jämfört med gårdagen då jag hade ett flertal visningar från förmiddag till kväll.
Visningar är både roliga och spännande för en mäklare och man vet aldrig på förhand vilka som kliver in genom dörren eller vilka frågor som kommer från spekulanterna.

I Lysekil jobbar vi nästan alltid med bokade visningar, dvs att datumet för visningen finns på hemnet och i annonser men att man får ringa till oss för att få reda på vilken tid visningen är.
Fördelarna är att de spekulanter som faktiskt ringer in och bokar sig är seriöst intresserade och inte bara "nyfikna" grannar. Jag vet också på förhand vilka som kommer och har säkerställt att jag har korrekt kontaktinfo plus att jag också har möjlighet att ställa vissa kontrollfrågor ex om lånelöfte etc.
Eftersom jag också vet hur många som kommer har jag dels möjlighet att ta med mig en mäklarkollega eller bankkollega om det är många som kommer, ex som förra helgen med 40 familjer på visning.
När spekulanterna bokar sig på förhand har jag också möjlighet att sprida ut dem lite över tiden så att inte alla ramlar in på samma klockslag vilket gör att jag på ett bättre sätt kan se till att de dels får utrymme för att prata med mig, jag med dom och för att de ska kunna titta ordentligt på objektet i fråga.

Igår ramlade det dock in del visningsbesökare som bara råkade gå förbi när jag hade visning. Det var både positivt och negativt. På en av mina visningar så kunde de faktiskt svara på specifika frågor om omgivningarna som jag inte hade svar på vilket var toppen!
På en annan visning så agerade de ganska respektlöst och gick högt och ljudligt omkring och kommenterade huset i fråga. Alla har naturligtvis rätt till sin åsikt men jag anser dock att man bör visa lite respekt när man är inne i någon annans hem och kanske speciellt när man inte ens är en seriös spekulant utan bara nyfiken i en strut!

Igår hade jag påskägg med godis med mig till mina visningsbesökare!

torsdag 28 mars 2013

Avrundar veckan...

...med två efterlängtade kontrakt vilket gav mig både nöjda köpare och säljare som nu kan fira påsken i lugn och ro och slippa våndas med en pausad budgivning över långhelgen.

Passar på att önska alla en trevlig påsk!

Hälsningar
Henrik

Glad Påsk!

Sänder en liten påskhälsning från Borås.

Passa nu på att njuta av det vackra vädret, ni som kan. Och ät inte för mycket påskgodis!

                        Bilden har jag lånat från animeseuespaco.com

Äggande

På facebook duggar uppdateringarna från vänner tätt om långledigheter och lata dagar under påsk. Precis tvärtom mot hur min påskhelg kommer att se ut.

Påsken brukar allt som oftast vara startskottet för fritidshussäsongen för oss här på bästkusten. Det är då drömmarna om en liten sommarstuga med en täppa eller ett skärgårdshus med en brygga börjar vakna till liv och det är också då de flesta brukar besöka sitt fritidshus för första gången på säsongen.

Min påskhelg består därför av en hel del visningar men även av en hel del spännande kundmöten för diskussioner om eventuella kommande försäljningar. Dessutom gissar jag på att det kommer att rulla på med budgivning på minst två av de objekt jag visar där spekulanterna verkligen är på hugget.

Glad påsk på er!

onsdag 27 mars 2013

På hög

Ännu en lång dag på kontoret och nu sitter jag här och betar av en hög med dåliga samveten i form av värderingar, fakturor, en slideshow och intagsanteckningar som bör renskrivas när jag fortfarande kan läsa mina egna kråkfötter.

Jag har märkt att det är så oerhört lätt att lägga saker i en "ska-fixa-när-jag-får-tid-hög" när man far och flänger mellan olika kundmöten, när telefonen ringer konstant och mailen plingar. Det är egentligen inte förrän så här på kvällskvisten som lugnet lägger sig som tiden finns till att avsluta sådant man påbörjat tidigare under dagen eller under veckan.

I mitten av april ska vi på kontoret på en utbildning som heter "Time Management" som är något som jag ser fram emot och hoppas att jag kan ha stor nytta av i arbetet.
Kursprogrammet utlovar bland annat att vi ska få olika verktyg för att kunna särskilja på "bråttom" och "viktigt", hur man tar kontroll över sina tidstjuvar, hur man lägger upp en personlig effektiv planering och hur man uppnår den  ”den perfekta arbetsveckan”.

Återstår att se om kursen är lika grym som det låter!

Hjärna, hjärta, handslag...

Hjärna, hjärta, handslag är ju Fastighetsbyrån kärnvärden....

Idag var vi i Borås lagt lite extra fokus på de två förstnämnda - i bokstavlig mening. Vi har nämligen haft en utbildning i hjärt- och lungräddning med praktiska övningar.

Det är nog så intressant att kunna rädda någon till livet och det känns ju givetvis bättre för mig när jag vet att mina kollegor också skulle kunna rädda mig.

Känns som en väl investerad eftermiddag faktiskt!


Klassen är samlad.....

Vår duktiga instruktör från Anticimex.


Magnus lägger Catharina i framstupa sidoläge...
Den här fulingen har jag räddat livet på idag!

tisdag 26 mars 2013

Slag i slag

Klockan är snart 18 och det känns som jag hämtar andan för första gången idag.

Dagen började med ett säljbesök av Securitas Direct på kontoret och sen for jag iväg för att hämta en nyckel till ett hus som ska ut till försäljning i början av april. Efter att jag fiskat upp den ur en brevlåda så for jag vidare till en fotografering där jag behövde ta lite kompletterande anteckningar. Med dessa i bagaget for jag vidare till en bankvärdering i en annan del av kommunen och direkt från denna så var det dags för fotografering nummer två för dagen. Efter att denna var utförd ilade jag vidare till ett intag och sen tillbaka till kontoret för att ta tag i den långa listan med samtal och meddelanden som inkommit när jag varit ute på fältet. Slag i slag hela dagen!

Jag har också brottats med den lite okonventionella utvecklingen i en affär där en andra budgivare inkommer med exakt samma bud som den första budgivaren gjorde för en vecka sedan och dessutom med tidsfrist och krav om inställd visning...
Det är iofs inte ovanligt att det läggs bud från en spekulant med en tidsfrist eller krav om inställd planerad visning men de brukar inte inkomma på samma nivå som redan lagt bud och de brukar dessutom vara en liten bit över utgångspris för att "kompensera" säljaren för den "risk" han tar när han ställer in en visning. I det här fallet är budet med tidsfrist och krav under utgångspris.
Men, men alla bud ska framföras till säljaren så det har jag gjort så vi får se var det tar vägen....

Nog för att det kan var trixigt ibland men man har åtminstone aldrig långtråkigt i mäklarbranschen!

Examen Traineeprogrammet

I februari tog vi så äntligen vår examen från Fastighetsbyråns Traineeprogram för blivande franchisetagare 2012/2013.

Vi har varit sjutton utvalda "aspiranter" från Lund i söder till Umeå i norr. Utbildningen har varit mycket omfattande, uppskattad och lyckad och har innehållit alla de bitar som en blivande franchisetagare kan behöva i sin kommande yrkesroll.

I skrivande stund har drygt hälften av programmets kandidater redan klivit på som franchisetagare på sina kontor runt om i landet, några är på god väg medan andra inte har lika bråttom.

Å gruppens vägnar vill jag passa på att tacka alla inblandade kollegor, föreläsare, kollegor från huvudkontoret m.m som har deltagit i utbildningen och självklart ett extra stort tack till Traineeprogrammets ledare och skapare Asal Abrizeh.

Nedan ses alla deltagare från Traineeprogrammet:


Övre raden från vänster: Jacob Hanna, Anna Larsson, Orhan Aydin, Petter Nilsson, Sofia Björkemar, Daniel Axelsson, Caroline Larsson, Maria Rohdén, Eva Brevemark, Michel Warnie, Anna Jonsson, Kenneth Pedersen, Alexandra Odell, Lina Bennervall, Johan R Persson. Nedre raden från vänster: Robert Rottgardt och Henrik Hammarstedt

måndag 25 mars 2013

Våren är på väg

Härligt när våren är på väg. Lite sköna gröna och uppiggande färger i soffan gör sitt i dessa tider.

/Henrik

Mera våfflor

Vi har minsann firat vårfrudagen i Borås också. Ni tror väl att vi mäklare bara gottar oss... och det gör vi ju, men bara ibland.

Våfflorna i kombination med plusgrader och sol har fått fart på vårkänslorna, i alla fall hos mig. Hoppas bara att kunderna känner av våren, för det är då försäljningarna börjar ramla in. :-)

Mums

Idag är det "Våffeldagen" - såklart bjuder bästa Helena och Ciccie på våfflor :)

Mums!!

/Henrik

Fullspäckad

Vilken jobbhelg!

I lördags hade jag en fullspäckad dag från morgon till kväll med både kontraktsskrivning och visningar. Solen sken från en klarblå himmel och både värmde kalla nästippar och väckte vårkänslor till liv. Det var helt enkelt ett perfekt visningsväder! 

På eftermiddagen hade jag visning på ett fritidshus på en härlig tomt med utsikt mot Brofjorden där responsen var enorm.
Jag hade under fredagen mer än 30 familjer bokade på visning och under hela förmiddagen på lördagen så fortsatte det ringa så vi hamnade uppåt ca 40(!) familjer. Som ni säkert förstår är det inte helt lätt att på egen hand att dels hinna med att ta emot alla som kommer och samtidigt vara behjälplig och tillgänglig för frågor och funderingar.

Som tur är hade jag i bokningssystemet på förhand lagt in att det bara gick att boka in tre familjer samtidigt per varje kvart. Det gjorde naturligtvis att det blev en lååång visning som varade från 13:30 till 17:00 men å andra sidan så fick alla visningsdeltagare bättre med utrymme att titta och jag hade större möjlighet att vara tillgänglig.
Bäst av allt var dock att jag hade turen att ha med mig Elin på plats som hjälpte till att bocka av alla spekulanter som kom så att jag kunde "mingla" runt istället.

Det blev en väldigt lyckad visning med fyra bud på plats och där budgivningen är i full gång i skrivande stund.

söndag 24 mars 2013

Planerar..

Sitter just nu och planerar lite för de kommande månaderna. Läser bl.a. igenom Fastighetsbyråns checklista för praktikanter. Checkar av vad jag känner att jag har med mig i bagaget och vad jag vill gå igenom ännu än gång. Allt för att vara så förberedd som möjligt för att ge sig in i yrket om tre månader. Även om man har varit med på alla moment flera gånger om så känns det tryggt med en uppdatering av vissa saker! Eftersom jag gjorde hela min praktik i somras så måste jag erkänna att jag känner mig lite ringrostig. Därför ska jag försöka vara med så mycket jag kan på kontoret framigenom.

När hemtentan är inlämnad nästa vecka, så återstår bara två kurser innan vi är i mål. Det känns helt sjukt. t.v.å. kurser! Vart tog två år på Högskolan i Borås vägen? Det känns som det var igår antagningsbeskedet till utbildningen damp ner i mailen.
/Elin

fredag 22 mars 2013

Moviestars!

Är just nu påväg mot Lysekil med kollegorna för filminspelning.. Hmm vad kan det vara för något vi har på gång nu mån tro?

Ni har väl inte missat att Fastighetsbyrån använder sig av en liten filmvisning av vissa objekt? Där säger även mäklaren ett par ord och det är detta som ska filmas idag!

En del kontor har redan börjat med det och nu är det även dags för oss. Ett väldigt trevligt sätt att presentera en bostad på om ni frågar mig. För några veckor sedan var vi filmstjärnor på röda mattan men idag får vi helt enkelt plocka fram de stjärnor som vi faktiskt är till vardags!



/Elin

torsdag 21 mars 2013

Till svars

Det händer ju titt som tätt att vi får stå till svars för de värderingar vi gör i arbetet men i måndags fick min kollega på kontoret stå så pass till svars att han på heder och samvete svor att tala sanning, då han var kallad som vittne till en tingsrättsförhandling gällande en bodelningstvist.

Det är ju inte alltid vi gör värderingar för att hus och lgh ska säljas utan ganska ofta handlar värderingarna om att någon familjemedlem ska köpa ut en annan familjemedlem och ibland är detta i samband med en skilsmässa.

Personligen tycker jag att denna typ av värdering är ganska svår. Du har nämligen oftast en part som vill att du värderar objektet till så mycket pengar som möjligt och en part som vill precis det motsatta. Så var du än dig vänder så blir det någon som inte blir nöjd. Men naturligtvis tar vi ingen hänsyn till parternas tyckanden och tänkande utan vi måste ju göra en värdering utifrån läge, skick, standard och framförallt marknadsläge, just där och då.

I det här fallet, som ni förstår, var den ena parten så pass missnöjd med utfallet i värderingen att min kollega blev kallad till förhör där han fick försvara och förklara sin värdering.

Han fick svara på frågor om hur länge han varit aktiv som mäklare, hur stor marknadsandel som kontoret har, varför han satt värderingen till under taxeringsvärdet, hur han bemöter en annan högre värdering som en värderingsman (inte mäklare) gjort på samma fastighet osv osv.

Efter den svettiga grillningen av båda parternas ombud fick min kollega till slut lämna tingsrätten bara för att mötas av en p-bot på bilen. Ja, så kan det gå ;-)

Att sälja kan vara en lång process

Igår var jag på ett intagsförsök i ett hus jag redan hade varit i. Det händer ganska ofta, faktiskt och det är fullt naturligt tycker jag. För en del tar det lång tid att bestämma sig.

Det som var lite kul i det här specifika fallet var att jag var där för 8,5 år sedan! Då skickade de in en intresseanmälan på ett utskick vi gjorde. Det fanns faktiskt en och annan detalj i huset som jag kom ihåg, fastän det passerat ett antal tusen husbesök sedan dess...

De blev också synbart imponerade när jag plockade fram mina anteckningar från vårt förra möte! (Eh, jo. Jag sparar ALLT.....)

Efter mitt förra besök gick de till banken och skrev om sina lån, så jag antar att jag får bjuda på den "bankvärderingen"... Nu är det väl inte så, att de direkt funderar på att sälja denna gången heller. Eller jo, lite, men de har inte börjat gå på visningar än i alla fall. Så besöker får väl bli att betraktas som ett "långskott", dvs chili 1, enligt vårt interna system.

Så nu ska de underhållas efter sina behov, dvs med varsam hand och utan att pusha på för mycket. De ska bara inte ges tillfälle att glömma av oss. "Heta" kunder bearbetar jag ju lite mer intensivt. det får nog bli ett separat inlägg om bearbetning en annan gång.

Nu skiner solen utanför mitt fönster och jag laddar för lunch om en stund.

onsdag 20 mars 2013

Skit ska skit ha....

Haha, rubriken ska ju locka läsare! Slår vad om att ni allt blev lite nyfikna nu....

Jo, det är jag som är "skit" och det är just vad jag får för tillfället, känns det som. Åsa går som tåget och det är roligt att läsa om hennes framgångar. Vad man dock inte får glömma i medvind är att njuta av det. Som mäklare blir det lätt att man tar det roliga för givet till slut. Då blir motgångarna tyngre att bära, för man drabbas faktiskt av dem också.

Jag har haft en hel del medgång och glömt att njuta. Nu går det troll i tre av mina affärer och då känns det sååå motigt och tungt. Det började i förra veckan, med en affär som gick tillbaka pga att köparen hittade en massa fel vid besiktningen som de inte hade räknat med. Det är lite vanskligt när man säljer med villkor, för inget är ju klart - även om man mentalt lägger affären lite bakom sig efter kontraktet.

Å andra sidan måste ju köparen få göra sin besiktning.

En annan affär blev aldrig påskriven. Köparen kom med nya villkor vid sittande kontraktsbord och dessa villkor var inte säljaren så pigg på. Så efter en timmes kontraktgenomgång i måndags kväll, så fick vi skiljas åt utan underskrifter.

Den tredje är en prisdiskussion efter genomförd besiktning. Egentligen önskar jag att alla kunde göra besiktningen innan de lägger bud, men det faller ju på sin egen orimlighet (önska kan man ju få göra..). En besiktning är ju ändå ganska kostsam, så den spar man gärna tills det är skarpt läge....

Vad nattsvart allting låter nu, kände jag! Måste väga upp med lite positivt, för jag har tagit in flertalet mycket fina och trevliga hus som jag ser fram emot att få lägga ut under de kommande veckorna. Jag hade också en liten ringstuga i förmiddags och fick bokat in ett intagsförsök på en central fastighet i Borås.

Men nu borde jag nog återgå till att göra mina beskrivningar, tror jag. Må gott!

//Linda

Bada i pengar

Det mobila samhället möjliggör i skrivande stund att jag kan sitta hemma vid mitt eget köksbord men en kopp kaffe och jobba. Jag har precis stoppat ett-åringen i säng och medan de övriga två busungarna nu tittar en stund på barnkanalen så skriver jag rent värderingar och beskrivningar, ringer samtal och bokar in visningsdeltagare.

Den äldsta busungen, dvs sex-åringen, är för övrigt väldigt taggad att han ska få vara med och visa ett hus idag. Igår frågade han mig vad huset kostade och när han fick höra summan så utbrast han i ett - Wow mamma, då kan du ju bada i pengar sen och jag kan få en tjuga i veckopeng! Jo jo, den där 20-lappen i veckopeng ska vi nog kunna ordna till men det där med att bada i pengar får vi nog diskutera :-)

Dessutom har jag hunnit med att anmäla mig till Kortvasan 2014 som jag ska åka tillsammans med mina kollegor. Det blir andra gången jag åker sträckan mellan Sälen och Mora men jag gissar på att det faktum att första gången var för 20 år sedan och att snöförekomsten inte brukar vara så stor här på västkusten kommer att gör det till en rejäl utmaning!

tisdag 19 mars 2013

Paus!

Idag har jag haft en paus från studierna. En välbehövlig paus! Den senaste månaden har varit tung med mycket plugg, tentor och arbeten. Därför lade jag det åt sidan idag och hämtade lite ny energi för att få nya krafter att sätta igång med en hemtenta som ska vara färdig nästa vecka. Började dagen med frukost/fika på stan med en saknad vän, därefter blev det några timmars shopping och en härlig promenad. Det enda som saknades var vårsolen som sken så fint förra veckan när man var tvungen att sitta inne med näsan i böckerna.

Nu blir det ett par timmars skrivande på hemtentan i social kompetens. 

/Elin

måndag 18 mars 2013

Flexibilitet

Jösses, vilken dag!

Telefon och mailen har gått varm hela dagen och frågor och visningsanmälningar från spekulanter har duggat tätt, så nog lever bostadsmarknaden alltid!
Naturligtvis så var det en hel del spekulanter som inte kunde de datum som jag planerat visning så den kommande, till synes lediga, helgen blev snabbt ganska fullbokad. Men så är jobbet och det är inget att hänga upp sig på. Att vara flexibel är en del av yrkesvardagen.

Jag lyckades till och med sy ihop en visning på onsdag eftermiddag då jag egentligen skulle vara ledig för att vara hemma med barnen då sambon är på konferens. Spekulanten från Stockholm råkade befinna sig i området just den eftermiddagen och det fattar väl jag att han gärna skulle vilja se huset när han är på plats.
Problem är till för att lösas, så jag förklarade sonika för spekulanten att jag mer än gärna visar honom huset om han kan köpa att jag gör det med en ett-åring på höften och två andra busfrön i släptåg. Spekulanten skrattade gott och visade sig själv vara fyrabarnsfar så det var inga problem. So far so good, men vi får se hur visningen utfaller i verkligheten :-)

Imorgon ska det bli mycket spännande att höra hur min kollegas måndag var. Han var nämligen kallad till tingsrätten för att försvara/motivera sin värdering på en fastighet som är en del i en bodelningstvist. Så kan också en mäklarvardag se ut.

Gästinlägg från Malmö -Bokorridoren


Hej!
Vad roligt att får göra ett inlägg här på mäklarvardag.se. Mitt namn är Émile Antier och tillsammans med min kära vän och kollega Lisette Kristoffersson är vi projektledare för Bokorridoren 2013. 

Bokorridoren är en årlig företagsmässa som anordnas på Malmö Högskola av studenter vid Urbana Studier. Syftet med mässan är att studenter som läser vid Urbana Studier och olika branschföretag ska få träffas. Mässan är en väldigt givande dag för både studenter och företag, det är ofta på Bokorridoren som många av Malmö Högskolas studenter finner sin framtida arbetsgivare.


I år är 12:e året i rad som mässan arrageras och det känns OTROLIGT kul att kunna konstatera att Bokorridoren börjar bli en väletablerad tradition här på Malmö Högskola. Detta år kan vi stolt presentera 34 olika deltagande företag samt en rad spännande sponsorer. Detta år har vi som projektledare valt att fokusera på temat ”Nätverk”. Det kommer det att hållas en intressant föreläsning av ingen mindre än Alex Schulman (en av Sveriges största bloggare och tv-profil) som kommer att ge en föreläsning som handlar om ”mitt nätverk”. Vi kommer även att kunna erbjuda våra studenter att gå på speedrekrytering med några av våra deltagande företag. Detta är en ny idé som vi starkt tror på och som visat sig mycket uppskattad på vår systermässa uppe i Gävle.

Avslutningsvis så skulle Lisette och jag vilja önska dig som läsare varmt välkommen den 19 mars på Bokorridoren 2013.
För mer info besök oss gärna på info@bokorridoren.se


Lisette och Émile projektledare för Bokorridoren 2013

söndag 17 mars 2013

Fastighetsbyrån topp 3!

I årets undersökning om vilken arbetsgivare som är mest attraktiva bland mäklarstudenter hamnade Fastighetsbyrån återigen på topp 3. Här kan ni se hela listan. 
FöretagsBarometen är en undersökningen som utförs av Universum och presenteras varje år.

Jag måste dock tillägga att Fastighetsbyrån ligger på en klar första plats om man frågar mig :)

I morgon kommer ett gästinägg från en av de andra studentambassadörerna. Han är, liksom Linnea i Gävle, med och annordnar en mycket populär branschdag på sin skola, Malmö högskola. Håll utkik!

Ha en fin söndagkväll,
/Elin
 
Linda och Ulf som rekryterar många av Fastighetsbyråns grymma mäklare!

fredag 15 mars 2013

Härliga tider!

Vilken fantastisk dag! Först och främst är det fredag vilket bara i sig är härligt.

Sen blev jag så glad imorse när jag kom till jobbet och öppnade mailen där jag fått ett mail med feedback att säljaren var imponerad av det jobb jag lagt ner hitintills och med meningen -
Tack Åsa det känns som jag har gjort rätt val angående mäklare! (vilket kändes som ytterligare en fjäder i hatten då det stod mellan mig och en konkurrent).
Tänk vilken skillnad det kan göra om vi bara tar oss den där extra lilla tiden att ge positiv feedback när den är adekat.


I vinlotteriet, som är vårt fredagsmys tillsammans med kollegorna på banken, kammade jag hem en andravinst och sen åkte jag direkt vidare på ett kundmöte och tog in ytterligare ett hus till försäljning. Yay!

Resten av dagen har jag ägnat mig åt att lägga den sista handen vid de sex objekt som jag ska lägga ut till försäljning idag. Känns naturligtvis kul att kunna lägga ut så många objekt samtidigt och jag tycker också det känns extra kul med mixen på objekten. 

I påsk kommer jag nämligen visa allt från ett väldigt charmigt litet soldattorp utan vatten och avlopp till en fantastisk skärgårdsdröm i centrala Lysekil till ett fritidshus med vacker utsikt "ute på landet", till en modern bostadsrätt vid strandpromenaden i Lysekil och sist men inte minst ett fritidshus på Skaftö och ett skärgårdshus i centrala Grundsund. Prislapparna utan inbördes ordning är 350 000 kr, 695 000 kr, 1 250 000 kr, 2 595 000 kr, 3 895 000 kr och 3 995 000 kr. Lite variation eller hur?!

Egentligen brukar vi sluta lite tidigare än vanligt på fredagar men idag blir det en sen dag då jag snart ska sätta mig i bilen tillsammans med kollegan för att dels skylta upp mina försäljningsobjekt på Skaftö och dessutom värdera en tomt i närområdet åt en kund.

Trevlig helg på er!

Skyltar både hit och dit!

Fredag igen..

Då var det fredag igen, veckorna springer iväg. Väldigt dålig uppdatering från mitt håll denna veckan, vilket beror på mycket skolarbete. I måndags hade vi redovisning av våra grupparbeten som vi haft i Fastighetvärderingskursen. Uppgifterna gick ut på att värdera ett småhus samt ett hyreshus. I tisdags stod seminarium i Fastighetsförmedling 4 på schemat, där vi denna gång skulle spela rollspel. Vi skulle spela upp en konflikt som vi kan tänkas bli inblandade i genom yrket och hur vi hade löst situationen. Det är givande att öva på det, för man kommer sannolikt att hamna i någon form av konflikt någon gång.

Tentadags på måndag igen, denna gång i Fastighetsvärdering. Därmed går ännu en helg till plugg. Ska försöka hinna med att lapa lite vårsol mellan varven också, så kankse man förhoppningsvis blir av med en seg och långdragen förkylning. Har inte tid att vara sjuk!

Må väl!
/Elin

torsdag 14 mars 2013

Jonglera

Den här veckan har varit ett sällan skådat exempel på hur man ibland måste jonglera och klara av att hålla en väldig mängd bollar i luften samtidigt i mäklarvardagen.

Förutom att jag försöker plita ner beskrivningar till sex olika objekt som jag ska lägga ut till försäljning imorgon har jag farit runtom i hela kommunen under veckan som gått. Det har varit besiktningar där säljaren/na inte kunnat delta så jag har behövt se till att besiktningsmannen kommer in. Det har varit fotograferingar där jag av samma skäl också behövt delta. Jag har slängt ut döda möss, bäddat sängar, tänt ljus, kånkat runt utemöbler och allmänt sett till att fotona blir så bra som möjligt.
Om man behöver göra det som mäklare? Nej, egentligen inte men fotona är ju en oerhört viktig del i marknadsföringen och jag vill se till att mina objekt och mina säljare har de allra bästa förutsättningarna så om det betyder att jag behöver flytta runt lite saker och slänga på ett överkast etc så gör jag det.

Jag har även gjort en betalvärdering, haft kundmöten och tagit in nya objekt, följt upp mina visningsdeltagare från helgen som gick, satt ihop en presentation för en slideshow som ska med i marknadsföringen på ett objekt, mailat med kommunen ang ett beslut i kommunstyrelsen som kan komma att påverka en av mina försäljningar, fixat underskrifter på ett medgivande till en annan försäljning, haft månadsmöte på kontoret och dessutom måste jag idag förbereda en liten presentation inför ett kundevent och en biokväll vi ska ha tillsammans med banken ikväll.....och så vidare!!

Hade bra gärna sett att dygnet hade ett par timmar extra....

På återseende!

Köket i ett charmigt torp som jag lägger ut till försäljning imorgon.

måndag 11 mars 2013

Rapport från Borås

Ja, så var det måndag igen. Inget ont i det, men denna veckan är en sån där - ni vet - "5 på 3".

Vi har skrivit om det förut, en sån där vecka när man tänker att man ska vara ledig två dagar, vilket i praktiken innebär att man får göra fem dagars arbete på tre dagar... Så det blir att stressa som attan för att hinna vara ledig, om man nu får till någon logik i det.

Det blev lite jobb i helgen också. Hade inte planerat det, men jag hade en budgivning i sluttampen i fredags och hade ingen lust att pausa den över helgen. Eftersom fredagen drog iväg och jag inte orkade jobba mer efter 20:30, så avslutades budgivningen på lördag förmiddag.

Då satt jag i bilen på väg till en innebandymatch i Mullsjö. Haha, det gäller att vara flexibel! Och ha möjlighet att tvinga barnen att vara tysta i bilen. Det sistnämnda funkar bara på tonåringar för de lyssnar ändå på musik i sina hörlurar 23 timmar om dygnet..... Tur, den här gången, att det är den sorten jag har...

Eftersom det visade sig att köparen skulle till Umeå hela veckan så fick vi improvisera med kontraktsskrivningstiden. Det slutade med att vi bestämde att träffas under söndagen, så då fick jag hasta in till kontoret på morgonen och förbereda kontrakten. Sedan träffades vi under förmiddagen och gick igenom pappren. Det blev ett riktigt trevligt möte.

Som sagt, kunderna måste prioriteras. Ibland till priset av en söndagsförmiddag. Ingen stor grej för mig, men det upplevdes som en stor gest av kunderna. Det är alltid lika kul när arbetet är uppskattat!

lördag 9 mars 2013

En solig lördag

Lördag och helg för de flesta men för mig och många andra i mäklar-Sverige är jobb på helgen bara en del av vår vardag.

Började dagen med att möta upp en säljare i hennes lilla soldattorp för att skriva under ett uppdragsavtal. Solen sken från en klarblå himmel, fåglarna kvittrade så de nästan fick fnatt och även om vinden var kylig så finns det många vårtecken som visar att vi går mot både varmare och ljusare tider. Härligt!

Efter att uppdraget var i hamn så for jag vidare för att hälsa på ett par av mina kunder som jag haft svårt att få kontakt med under veckan som gått pga deras arbete men som jag visste skulle vara hemma och fixa i huset inför nästa veckas fotografering. Vi fick stämt av lite viktiga saker och dessutom fick jag mig en trevlig pratstund med grannarna. En kontakt som icke ska förringas i en fastighetsförmedling!

Sen var det dags att ta bilfärjan över till Skaftö då en visning av en bostadsrätt i Grundsund stod på schemat på eftermiddagen. Visningen avlöpte väl även om vi hamnade i långrandiga diskussioner om det är juridisk hållbart för en brf att kräva boplikt av en ny medlem.

Men nu ska även jag ta helg och ser fram emot att hoppa i mysbrallorna och sjunka ner i soffan med en godispåse!
Idag var det Marie som tjänstgjorde och tog mig över Gullmarsfjorden till Skaftö.

fredag 8 mars 2013

Härliga fredag!

Vilken härlig fredag! Har vart på kontoret och haft praktik idag, var bland annat med på några lyckade intag. Solen skiner och våren hänger i luften, om än fortfarande lite kyligt.

Nu beger jag och kollegorna oss mot Strömstad för nyinvigning av deras kontor då de fått nya franchisetagare.
Ha en trevlig helg!
Härlig dag på kusten
/Elin

En praktikant

Den här veckan har vi haft en praktikant hos oss här på kontoret. Han heter Tobias och går i åttonde klass på Gullmarsskolan.

 
Under veckan har vi försökt att ge Tobias en inblick i hur vår arbetsvardag ser ut. Han har bland annat varit med oss ute hos kunder på värderingar, varit med på visning, hjälpt till med att förbereda visningsmaterial och visningsväska, gjort intagspärmar, hjälpt till att ta fram broschyrmaterial samt varit med på besiktning och intagsförsök.
Tobias fick dessutom med sig en uppgift hem under veckan där han skulle göra ett intag på sin familjs egna hus, dvs göra en beskrivning av huset rent byggnadstekniskt, en rumsbeskrivning samt göra ett försök till en värdering.
Här följer en kort intervju med, vem vet, Lysekils blivande stjärnmäklare?!

Varför valde du att göra din praktik hos oss på Fastighetsbyrån?

För att jag tycker mäklaryrket verkar intressant och ville bilda mig en uppfattning om hur jobbet är.
Hur väl stämmer din bild av mäklaryrket överens med din uppfattning som du hade innan din praktikvecka?
Jag trodde redan innan att ni skulle vara runt mycket ute hos kunder samt visa hus vilket visar sig stämma men jag hade ingen större koll på allt som mäklarassistenten gör och förbereder.

Vad tycker du har varit roligast under veckan?
Roligast har varit med att vara med ute hos kunderna och se olika typer av hus och boenden och höra hur ni resonerar runt värderingarna.

Skulle du kunna tänka dig att utbilda dig till mäklare?
Absolut, men först och främst så ska jag välja linje till gymnasiet.

Vi säger stort tack till Tobias för all hjälp under veckan!

torsdag 7 mars 2013

En dag på fältet

Idag har varit ännu en spännande dag i mäklarvardagen.

Jag inledde dagen med att förse vår blogg-kollega "bakom kulisserna" med en ny bild och lite ny text om mig då bloggen inom en väldigt snar framtid ska få en ny "kostym". Ska bli kul att se hur det kommer se ut tycker jag.

Sen bar det av på fotografering av två hus i Grundsund och visst hade vädergudarna lyssnat på min lilla bön för idag var den tunga dimman som bortblåst och solen strålade från en klarblå himmel. I vanliga fall är jag inte närvarande vid en fotografering, då säljare och vår eminenta fotograf brukar klara det galant på egen hand, men idag var det ingen av ägarna som kunde närvara så då fick jag vara på plats istället.
Mastfoto på gång.
Fotograferingarna innebar bland annat att det skulle kånkas ut en kajak som låg i hallen, persienner som skulle upp, utemöbler som skulle ställas fram, flaggor som skulle hissas, verktygslådor som skulle ställas undan och lite annat fix och trix så att bilderna blir så bra som möjligt. Sen skulle ju allt återställas igen så ikväll slipper jag gå vägen via gymmet :-)
Dagens snyggaste stylingdetalj? Plasttussilago och liljekonvalj i en gammal krabbtask-klo....
Efter en väldigt sen lunch vid halv tre-snåret hade vi en avstämning med en av våra jurister på telefon ang en fråga om en upptäckt skada kan klassas som dolt fel eller ej. Den är allt bra snårig den där juridikdjungeln och då känns det tryggt att ha mycket kompetenta jurister på huvudkontoret att diskutera med.

Dagen avslutades med en bankvärdering, dvs en värdering som syftar till att fastighetsägaren vill belåna sin fastighet ytterligare. Förutom att både jag och kunden storknade och nästan höll på att kräkas när vi gick in i källaren där en död råtta låg och stank så avlöpte kundbesöket bra.

Nu ska jag hem och hälsa på svärmor som är på besök och ladda om inför allt som morgondagen kan bära med sig. Trevlig kväll på er!

onsdag 6 mars 2013

Utan en krusning

Idag har det varit en synnerligen grå och dimmig dag på västkusten men ändå ack så vackert och fridfullt. Det är inte ofta vi har ett alldeles spegelblankt hav utan en enda krusning på ytan.
Jag hoppas dock på lite klarare väder imorgon då jag har två fotograferingar inbokade i Grundsund som är det lilla samhälle ni ser på bilden nedan.

Östra Kajen i Grundsund
Förutom att jag stannade till och njöt lite av tystnaden i hamnen i Grundsund har mäklarvardagen denna onsdag inneburit att jag har varit med på en besiktning där säljaren själv var förhindrad att delta. Jag har även förberett ett hus inför fotografering och utfört en värdering åt kommunen som eventuellt ska låta en fastighetsägare, som idag bara har bostadsarrende, köpa loss lite mark samt påbörjat ett gäng bostadsbeskrivningar.

Final

Det är finalvecka i Fastighetsbyråns schlagertävling och den här gången ska du hitta en passande schlagertitel till en storslagen villa på Lidingö. Då har du chansen att vinna ett presentkort på 3000 kronor som kan användas i valfri butik, till exempel Åhléns, Stadium eller Mio.

Lycka till!

tisdag 5 mars 2013

Den typiske mäklaren!

Förutfattade meningar?! Ja, det måste jag säga att många har. Kommentaren " jahaja, du ska bli mäklare och tjäna storkovan" har man fått höra x antal gånger när jag nämt att jag läser till fastighetsmäklare.

Här är en liten intressant undersökning som Fastighetsbyrån gjort. Hur tycker egentligen det svenska folket att den typiske mäklaren är? Kommentera gärna hur din syn på mäklare är, det vore kul att höra!


/Elin

måndag 4 mars 2013

Om vikten av rätt

Trenden håller i sig!!
Jag tror att jag ska utnämna fredagar och måndagar till mina nya favoritdagar i veckan. De verkar iallafall ha blivit mina uppdragsavtalsdagar :-)

Idag fick jag in ett hus till försäljning där det är tre syskon som är ägare och de har för flera år sedan fått huset i gåva av sina föräldrar. Viktigt att tänka på?
Har de fått fastigheten i gåva som enskild egendom eller inte? Om ja, så räcker det med syskonens egna underskrifter för försäljningen. Om inte, så behöver även samtycke inhämtas av deras respektive make/ar. En miss här kommer innebära att den nye ägaren inte kommer att få lagfart på fastigheten.

Till er studenter som jag vet läser här vill jag ge ett råd. Lyssna väldigt, väldigt noga på de föreläsningar ni har gällande den familjerättsliga delen av fastighetsmäklaryrket för det kommer ni har god nytta av när det är dags för er att börja förmedla bostäder.
För att illustrera lite av den komplexa familjerätt som man kan komma i kontakt med så har jag i de uppdrag som jag har inne just för tillfället följande förhållanden;

 - En försäljning som innefattar en god man (dvs jag måste ha kontakt med överförmyndare etc).
 - En försäljning där den säljande parten fått fastigheten sig tilldelad i en bodelning och dessutom är omgift.
 - En försäljning där tre syskon fått fastigheten i gåva.
 - Ett dödsbo med tre dödsbodelägare.
 - En försäljning där endast en part står som lagfaren ägare men huset utnyttjas av båda som deras permanentbostad.

Uppfinningarnas moder.

Nöden har ingen lag sägs det. Så vad gör man när marken är frusen och det inte finns några stolpar i närheten?

Det blev ett tidigt påskpynt. :-)

Berg- och dalbanan...

Förra veckan var en tung vecka. Ibland känns det som om man jobbar i motvind hela tiden och man vet inte hur man ska ta sig ut ur den nedåtgående spiralen.

Ibland kan det räcka med en ledig helg.

Idag är jag tillbaka på jobbet. Inte mycket har ändrats i mina affärer, men nu har jag plötsligen lite mer energi och orkar ta mig an saker och ting på ett annat sätt. Så nu känns livet lite ljusare igen. :-)

Det hjälpte väl till att jag fått två uppdragsavtal påskrivna idag och klartecken att dra igång en "Steget-Före" som legat och väntat ett par veckor.... Yay!

Det hjälpte väl också till en aning att Elfsborg gjorde 5 mål mot Ljungskile i Svenska cupen i lördags.. Valde helt klart fel match att kolla på i förra veckan, men men.. Det gör absolut ingenting!

fredag 1 mars 2013

Kameleont

Den första dagen i mars, solen strålar från en klarblå himmel och runtom i Sverige står alla mäklare på noll igen. Just det där sistnämnda är väl kanske ingen höjdare men det känns genast lite bättre efter att ha skrivit på ännu ett uppdragsavtal nu på morgonen.

Det gäller verkligen att vara en kameleont som mäklare och anpassa sig i varje situation. Där den ena kunden nästan vill ha en daglig uppdatering om hur försäljningen fortlöper och telefonsamtalen både kan bli många och långa (även om det inte finns så mycket att avhandla), vill nästa kund ha så lite med oss att göra som möjligt och bara bli kontaktad när det är dags för kontraktskrivning.

Jag brukar alltid försöka känna in vilken typ av person som säljaren är i den aktuella försäljningen och anpassa mig efter detta, eller helt enkelt fråga hur kunden vill ha det.
Jag tror nämligen, att just återkopplingen blir som kunden vill och önskar, är en väldigt viktig faktor i försäljningsprocessen och kommer i slutändan att påverka hur pass nöjda kunderna blir med mig och min insats. Förutom att nöjda kunder så klart alltid är det roligaste så innebär ju också nöjda kunder att jag ökar mina chanser att de kan tänka sig att rekommendera mig som mäklare till vänner och bekanta vilket är den bästa marknadsföringen man kan få.

Trevlig helg på er!

Ambassadörsträffen i bilder del 2..

När vi var klara på huvudkontoret väntade världens bästa surpise! Matlagning och drinkprovning med kändiskocken Christian Hellberg på Griffins steakhouse! Låter bilderna tala för hur vi hade det...
Christian Hellberg
Välkomstdrink
Linda och Terese från HK


Början på en väldigt god tryffeldipp

Självklart vill man få ta en bild med en riktig kock!
Teamwork
 


 Lite tilltugg medan vi lagade mat
 



Lite goda tips från kocken..

Drinkmästaren
Snaaart dags att få smaka på vad vi åstadkommit

En av rätterna vi lagade. Asiatisk råbiff med chilidipp
Lite av varje..
Vinnarna i köket fick med sig "Sveriges godaste mat" hem.
Nöjd :)
En dessert som hette duga, sedan var vi mätta.
Tack underbara gänget!

För min del blir det ännu en helg fylld med tentaplugg, tur att det finns roliga stunder att tänka tillbaka på!
Ha en fin helg.
/Elin